Geplaatst

"Zware tijden", "zwaar weer", "crisis". Nou zullen we het toch meemaken! Gaat het met de economie eindelijk beter, worden we daarover voorgelicht alsof het slecht gaat. Hoog tijd voor een nuchtere reclamevrije analyse.

Stel je toch voor: Een van je kinderen blijft maar doorgroeien, wordt meters hoog, meters dik, moddervet, poept het hele land onder en vreet de voorraadschuren sneller leeg dan ze kunnen worden aangevuld. En dan houdt dat monster eindelijk op met groeien, dan is iedereen in paniek! Nee, die rampzalige veelvraat moet door blijven vreten, blijven groeien en zeker niet gaat krimpen. Ten aanzien van de economie is die waanzin werkelijkheid geworden! Al jaren weten we dat onze groei-economie meer consumeert dan de natuur produceert en net zo min kan blijven groeien als dat je een ballon eindeloos kunt blijven opblazen. Krimpen of ontploffen, is het dan. Nou lijkt die economie ondanks de koers ‘ontploffen’, toch te gaan krimpen, maar wil nog steeds geen regeringsleider die weg bewust inslaan.

Het is werkelijk niet te geloven. Willen we dan nóg meer reclame, nóg ruigere discriminatie van minder consumerenden, T-dictatuur over heel Nederland, pleinen al weer renoveren terwijl de vorige renovatie nog niet af is, bouwen tot in het oneindige, megashoppen tot in het Mallhalla? Eindelijk daalt de autoverkoop en dan gaan regeringen extra geld pompen in de autoindustrie!! Moesten we dan vanwege het milieu niet juist minder autorijden? Prachtig dan toch dat de autoverkoop nu eindelijk stagneert? En laten we alsjeblieft ook al die andere ‘rampen’ op hun ware ‘rampzaligheid’ beoordelen. Wat blijkt dan? Er is alle reden tot juichen.

Er groeit ineens waardering weer voor alles wat de economie waardeloos verklaarde.
Er ontstaat ruimte om schade aan gemeenschapsbezit, openbaar groen, mens en milieu eerlijk en nuchter in economische cijfers door te berekenen. Kansen eindelijk voor de mensen die al jarenlang een ‘economie van het genoeg’ propageerden en werden doodgezwegen en overschreeuwd door de ‘economie van het nóóit genoeg’. Kansen eindelijk voor een nieuwe economische orde. Maar dan gaan verdorie bestuurders zitten somberen, de bevolking de put in praten of aansporen zelfs om met zijn allen nog harder te botsen op de grenzen van de krankzinnige groei-economie.

Nu de kansen grijpen, bewust aankoersen op een nieuwe economie! Geen doemscenario’s over werkeloosheid, maar enthousiasme en optimisme over meer vrije tijd, mogelijkheden om weer écht zinnige dingen te doen. Laat blije regeringsleiders verklaren dat reclamedictatuur en consumptiedwang voorbij zijn, dat we eindelijk mogen stoppen met onzinnige modes, overbodigheden en belachelijke geldverspilling. Laat de minister van financiën uitleggen dat er hogere principes zijn dan geld, dat het economische principe van concurrentie tot in het absurde failliet is, onhoudbaar is gebleken. Laat de premier huilend van vreugde uitroepen dat economisch waardeloos geachte principes als liefde en solidariteit overal in het land weer gelden als hoogste waarden en normen. Laat de koningin in haar kersttoespraak de hemel danken dat we verlost zijn van de verschrikkelijke groei-economie.

Zie voor een andere kijk op de economie en de huidige ‘recessie’ en kredietcrisis onder andere ook www.globalternatives.nl

Reacties

5 reacties op “De economie”

 1. henk avatar
  henk

  @Jan

  Ik heb de website waarnaar je verwijst inmiddels als link onder aan het stukje toegevoegd.

 2. jan vugts avatar
  jan vugts

  Een prima stuk, Henk. Ik was afgelopen zaterdag op de bijeenkomst Links en de Economische Crisis waar we met een aantal mensen bespraken welke mogelijkheden er zijn om deze crisis aan te grijpen om een betere wereld te bouwen. Van een krimp die ons overvalt naar een krimp die we gepland hebben. En we moeten nu vooral gaan zorgen dat niet zoals altijd bij recessie en daar op volgende bezuinigingen de zwaksten weer de hardste klappen krijgen. Dus er is nog veel te doen. Meer informatie vind je op http://www.globalternatives.nl

 3. hein van der schoot avatar
  hein van der schoot

  'EEN ZEGE VOOR DE HELE REGIO'
  AWACS boven Tilburg

  Terwijl Tilburg Magazine ons in een 'special investment edition' probeert wijs te maken dat de recente uitbreiding van vliegbasis Gilze Rijen en het daar geplande bedrijventerrein voor de luchtvaart- en wapenindustrie een zege is voor de hele regio, ondervinden Tilburgers steeds meer hinder van laag overvliegende Apaches, Chinooks en AWACS Boeings. Raadsleden hebbben nu vragen gesteld over toegenomen 'heliherrie', maar komen deze vragen niet als mosterd na de maaltijd? Defensie en de Nato tonen in het Limburgse Schinvelt al meer dan vijfentwintig jaar minachting voor de bevolking en het is niet te verwachten dat het hier nu anders zal gaan.

  Hoe komt het toch dat de negatieve gevolgen van de recente uitbreiding van vliegbasis Gilze Rijen hier nauwelijks een item zijn geweest in de lokale nieuwsvoorziening en in de politiek? Het antwoord is waarschijnlijk dat men zich in het centrum van 'Moza

 4. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Heel vaak heb ik me afgevraagd wanneer dat stopt!
  Als ik richting Amsterdam ga, en dan eens niet in de trein maar met de auto.
  Dan zie je al die prachtige nieuwe industrieterreinen, het ene bedrijf is nog mooier dan het andere.
  Personeel moet daar wel met de auto naar toe, want huizen zijn er in de verre omtrek niet te vinden.
  Waarschijnlijk zijn er ook veel minder dieren langs de weg, er liggen minder lijken op het asfalt dan enkele jaren terug!
  Maar die dieren kunnen amper ergens anders heen,
  misschien moeten ze allemaal naar Tilburg komen.
  Daar komt een kunstwerk waar we dieren voor nodig hebben…ze moeten eronderdoor kruipen in tunnels om invloed te hebben op het licht IN het kunstwerk!
  Wanneer gaan de hoge heren het licht zien?
  Dan zou verlossing misschien nog ooit mogelijk zijn, maar reken er maar niet op Henk!
  Terwijl ik deze woorden naar je intik vliegt hier boven mijn hoofd weer een helicopter met veel lawaai over……

 5. avatar
  Anoniem

  Crisis? Waar? Ik schrok me een hoedje toen ik vandaag ging tanken, dacht ff dat ze de pomp verkeerd hadden afgesteld: diesel: 0.96 eurocent (een half jaar geleden betaald ik nog 1.42