Geplaatst

Sorry en duizendmaal excuses aan iedereen die zich zo heeft ingezet voor de Vijfsprong. Hoe heb ik dát kunnen schrijven. Ik zal het in dit stukje corrigeren.

Ik dien in elk stukje precies de juiste woorden te kiezen. Maar soms neem ik uit de media automatisch een bepaald taalgebruik over dat werkelijk nergens op slaat. Dat gebeurde in het stukje "De boom in met Jan Hamming". De betrokken Tilburgers die zich hadden ingezet voor de donderdagnacht gekapte esdoorn noemde ik daar "actievoerders"! Wat een onvergeeflijke fout. Die mensen wilden juist dat op een door hen gewaardeerd plein acties achterwege bleven. En vervolgens worden zij dan juist bestempeld als "actievoerders"! Het zal je maar gebeuren. Je wilt rust en jij wordt dan afgeschilderd als onruststoker, degene die juist actie voert! Je protesteert juist tegen voorgenomen acties en jij bent dan zogenaamd de "activist", krijgt dat predicaat aan je naam toegevoegd alsof het jouw beroep is. En dit taalgebruik is natuurlijk helemaal stuitend als ik dan niet tegelijkertijd over de gemeente minstens spreek in termen van hyperactivisten, activisten in het kwadraat, dolgedraaide superactievoerders die gewoon niet meer van ophouden weten. Een verschrikkelijke fout van mij.

Ter verontschuldiging kan ik aanvoeren dat ik niet de enige was. Taalgebruik dat een volkomen valse voorstelling van zaken geeft lijkt in onze reclamemaatschappij de gewoonste zaak van de wereld geworden. Ik kreeg pas nog een brief waarin ik als motief voor reconstructie van een weg bij mij las: "verbetering van de groenomstandigheden". Maar even later leidde die "verbetering" tot een "noodkap" voor de mooie iepen langs die weg. En de bermen die altijd weer verrasten met leeuwenbekjes, jacobskruiskruid en ander spontaan opschietend stadsschoon zijn nu helemaal in beton gegoten.
Nog gekker is de pas uitgebrachte, en over twee pagina’s in het BD afgebeelde, zogenaamde "Kaart van Tilburg". Wat nu allemaal op kaarten van Tilburg bestaande werkelijkheid is staat daar juist helemaal niet op. Alleen maar aanduidingen waar activisten van gemeente, bouwbedrijven en projectontwikkelaars zes miljard willen investeren om dat allemaal met grote acties van de kaart te vegen. En o wee als iemand  zou zeggen ‘kunnen we ons geld en onze tijd niet beter investeren in bijvoorbeeld schrijnende asielsituaties rond "Anna", "Armine", "Fatma"’. Dan zijn dát onmiddellijk weer "de actievoerders". Of zelfs "langharige klaplopers", las ik in het BD in een column van Tom Tacken. Ja, die vraag of er geen belangrijker zaken zijn werd in de media aan hén gesteld, aan degenen die juist graag zouden zien dat ons geld beter besteed werd en vooral niet aan Vijfsprongvernieling en andere acties en campagnes waar niemand op zit te wachten.

Het is de wereld helemaal op zijn kop. Actievoerders: mensen met matrassen, slaapzakken en een hangmat en niet de mensen die met bijlen, zagen en zwaar materieel zelfs ’s nachts overgaan tot actie! Actievoerders: mensen die een boom gewoon willen laten staan en niet de mensen die zelfs ’s nachts nog actief zijn en uitrukken om die boom te kappen! Ik betreur het buitengewoon dat ook ik in mijn woordkeus meedeed aan deze voorstelling van zaken.

Reacties

10 reacties op “Excuses aan de ‘actievoerders’”

 1. henk avatar
  henk

  @onkundoloog

  Het is het stukje van 25-08-08.

 2. henk avatar
  henk

  @onkundoloog

  Tot dusver heb ik hier nog nooit iemand gewist, ook jou niet, en ook mezelf niet.

 3. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  verroest verrekt,
  Henk, dan heb jij jezelf gewist
  moet kunnen
  kijk, zelfcensuur,

 4. henk avatar
  henk

  @onkundoloog

  Die reacties van Hein zijn alles behalve gewist. Ze staan er nog steeds, maar ze stonden niet onder dit stukje, maar onder het stukje 'Tilburg je bent er straks helemaal kapot van'.

 5. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  'Tilburg je bent er straks helemaal kapot van'.
  Kon ik dat stukje nog maar vinden, Henk, je hebt het echt gewist hoor

 6. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  Henk, schreef jij hier laatst niet dat je niet snel iemands reacties wist, maar nu dacht ik toch dat hier twee reacties van Hein van der Schoot stonden, waarop ik inhaakte om nog eens actie te voeren voor een duzablog voor Hein
  Hein schrijft toch niet zodanig dat je dat meteen moet wissen

 7. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Pagina 30 Brabants Dagblad donderdag 4 december, column Ed Schilders…fantastisch!

 8. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Het is je vergeven hoor!
  De wereld op zijn kop zeg je, volgens mij kun je net als de Berlijnse muur ook de Chinese weghalen, je mag er 1 Europa van willen maken en 1 Zuidelijk en Noordelijk halfrond, maar het werkt niet als er altijd mensen zijn die zelf grenzen opwerpen, maar ook grenzen overtreden!
  Hiermee bedoel ik hen die nog steeds over ons heersen, en zelf denken dat ze het allemaal zo goed weten en dat het ook allemaal in ons belang is!
  Deze heersers hebben we zelf gekozen, maar ze deden zich toch heel anders voor, het is gebleken, ze zijn meer van het type "wolven in schaapskleren"…. als er iemand per ongeluk iets verkeerds zegt of schrijft tijdens dit drama, en die persoon heet Henk Kuiper,(voor mij DE bomenkroeler) dan is alles al vergeten en vergeven….

 9. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  o ja, Hein, wanneer krijg jij hier je eigen duzablog?
  samen gezellig met Henk
  de twee H-tjes

 10. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  toon tacken kan de boom in met jan hamming

  de vvd en hij verdelen de wereld in in hard werkende nederlanders en langharige klaplopers,
  daartussen zit niets meer

  gewoon werken is er niet meer bij
  het zijn alleen nog maar hardwerkende nederlanders, die heel veel ziekenfondspremie moeten betalen omdat ze door dat onnodige hard werken sneller ziek worden en in de wao geraken

  een tandje minder, dus gewoon werken, mag tegenwoordig niet meer

  en als je gewoonweg niet kunt werken wegens door agressie opgelopen rugletsels dan is dat ook al niet goed