Geplaatst

Zó ver gaat de corruptie in Tilburg

Corruptie in Tilburg? Hoe durft iemand dat te beweren! Lezen we daarover dan ooit iets in de krant!? Of gaat de corruptie zelfs zó ver dat we er nooit iets over horen?

De veroordeelde mediapraktijken van Stadsnieuws kregen in elk geval nooit aandacht. En zo kon dat blad gewoon doorgaan met betaalde reclame aanbieden als onafhankelijk ‘nieuws’ en gewone redactionele artikelen.
Die ontoelaatbaar geachte reclamepraktijken waren gewoon té lucratief, een té groot commercieel succes. Ondanks milieupleidooien voor versoberen en ‘economie van het genoeg’ kon je zo de hele stad laten kopen wat je wilde, iedereen nóg meer laten consumeren. Dusdanige big business dat reclamecodes daarvoor in de praktijk gewoon werden afgeschaft.

Uiteindelijk werd aan de gemeente gevraagd om als gemeente de inwoners te informeren over de moderne reclamepraktijken in de stad.
De gemeente reageerde toen met een groot artikel over de Tilburgse media
(Tilburg Magazine december 1998).

Maar dat ogenschijnlijk neutrale artikel was in werkelijkheid geschreven door een reclametekstschrijver in dienst van de toenmalige Stadsnieuwsdirecteur.
Kortom: extra reclame juist voor zijn krant die zich zogenaamd onderscheidde juist door "nieuws" en "serieuze journalistiek". En in diezelfde editie stond van diezelfde reclamejongen nog eens een artikel over een nieuw reclamebureau van zijn Stadsnieuwsdirecteur.

De veroordeelde reclamepraktijken hadden zich al uitgebreid naar de gemeentevoorlichting! Ze lagen ten grondslag aan de campagne "Tilburg Moderne Industriestad"! Die leus was met advertenties speciaal geïntroduceerd in Stadsnieuws, ter meerdere promotie juist van dit blad en de daarin gepropageerde consumptie. Het opvallende lettertype van het Tilburgse reclame-in de-vorm-van-nieuws-blad was ook niet toevallig jarenlang het lettertype van de gemeentevoorlichting. Een brievenbussticker waarmee je Stadsnieuws selectief kon weren moest volgens een motie van de Raad gerespecteerd worden, maar werd vervolgens juist getorpedeerd met speciale acties en een grote ‘Industriestadcampagne’. De verstrengeling van bedrijfsreclame en gemeentevoorlichting werd zo krankzinnig en zo corrupt dat Europa’s grootste reclame-uitgeverij Tilburg uitriep tot ‘best bestuurde gemeente van Europa’! En dat moest heel Tilburg weten, maar dan zonder uitleg over de krankzinnige reclameachtergrond.

Nog ernstiger werd de situatie toen Stadsnieuws onderdeel werd van het Brabants Dagblad. De ontoelaatbaar geachte reclamemethodes werden toen dagelijkse praktijk in de lokale krant, waarvan de baas directeur werd van "het meest veelzijdige reclamebureau van Nederland", gevestigd te T. Investeerders en projectontwikkelaars kunnen er nu helemáál  vanuit gaan dat hun plannen en projecten allemaal "gewoon" doorgaan, zelfs een shopping mall. De ‘vrije pers’ zal daar wel voor zorgen door elke normale berichtgeving te vervangen door reclame, elke normale belangenafweging te vervangen door betaalde promotie, desnoods met inzet van de meest geraffineerde reclametrucs. En over corruptie horen we gewoon helemaal niets. Zó ver gaat de corruptie.

Reacties

10 reacties op “Zó ver gaat de corruptie in Tilburg”

 1. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  en dit noemt zich bestuur??

 2. henk avatar
  henk

  Trouwens, in de Bokhamer zitten al mollen. En nog genoeg verdere voor de stad zo bijzondere flora en fauna dat dit bouwplan hier normaal gesproken niet door zou gaan. Maar in een stad die nieuws en gemeentevoorlichting vervangt door betaalde reclame hoor je daar verder niets over. "Zo ver gaat de corruptie in Tilburg".

 3. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  wah naait d

 4. henk avatar
  henk

  De gemeente heeft waarschijnlijk geen boodschap
  aan het onkundologisch genootschap.

 5. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  aanstaande volle maan zal de stadsondermijninggroep Joihn de Mol, 100 illegaal gekweekte mollen uitzetten in de Bokhamer
  er zijn nog wat actievoerders nodig
  graag melden voor donderdag

  bij de volgende volle maan zal het MOB terrein versterkt worden met een aantal beschermde diersoorten
  daarvoor zijn ook nog enkele actievoerders nodig
  graag melden

 6. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Dit is echt heel erg eng…..

 7. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  "dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hier opgediend"
  eindelijk eens een anti-soepslogan

 8. arjen avatar
  arjen

  Henk, ik heb een stukje helemaal aan jou opgedragen!

 9. henk avatar
  henk

  Ik hoop met jou dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hier opgediend. Maar eerlijk gezegd ben ik bang dat de boel straks zelfs helemaal overkookt.

 10. arjen avatar
  arjen

  Hier op TilburgZ schreef ik al dat het bedenken van koppen boven artikelen een vak apart is. Maar overdrijven is ook een vak.