Geplaatst

Burgemeester Brokxlaan!?

Een vrouw in de Lange Nieuwstraat kreeg een paar maanden geleden de schrik van haar leven. Ze had een ANWB routeplanner gekregen en die ging ze uitproberen door vanaf de Lange Nieuwstraat de weg te vragen naar de Ringbaan West. Dat ze daarbij ijskoud (zie Uw ANWB route) een doodlopend straatje in werd gestuurd (Fraterstraat) vond ze geen ramp. Dat ze daar de weg moest vervolgen via een nog aan te leggen weg vond ze evenmin een ernstige zaak. Maar de naam van die weg! Burgemeester Brokxlaan!

"De zotten", zo luchtte ze maanden later nog haar hart. En dat betrof niet de ANWB, maar de bedenkers van deze straatnaam. Ze had namelijk nogal wat meegemaakt met burgemeester Brokx. En nu werd zij nog eens geschoffeerd met een naar deze "straatvechter" genoemde straat. Ja, voor hem geen paadje in de burgemeestersbuurt of een stukje tangent ergens achteraf langs een industrieterrein, maar een prominente laan midden in de stad!

Hoe is het mogelijk! Onder Brokx kregen we in Tilburg een enorme toename ineens van geweld en alcoholisme. Brokx was de burgemeester die met de campagne ‘Tilburg Moderne Industriestad’ de gemeentevoorlichting gewoon verkocht aan reclamebureaus van industrie en bedrijfsleven. Onder Brokx kregen we op het gemeentehuis een afdeling ‘Strategie’, werd overal in de stad de groene tegenpool van industrie demonstratief aangepakt, kregen we alleen nog valse groenvoorlichting. Het was burgemeester Brokx die als hoogtepunt van de industriestadcampagne de Lindeboom zelfs letterlijk omlaag liet halen.

En in ruil voor zijn diensten aan industrie en reclamewereld zou Brokx als onderdeel van de industriestadcampagne worden geplugd als de beste burgemeester ooit. En daar was heel wat reclame voor nodig. Nooit eerder werd voor een Tilburgse burgemeester zoveel reclame gemaakt (en zelfs nu nog!). In paginagrote advertenties werd hij afgebeeld met een soort aureool om zijn hoofd. Al tijdens zijn leven zagen we hem afgebeeld in standbeeldgroen en in een perspectief alsof we geknield voor hem op de grond lagen. Op de oude Lindeboomplek lieten de campagnestrategen zelfs een net geplaatst Lindeboommonument verwijderen om precies daar burgemeester Brokx te presenteren als een soort vervangend icoon. Toen ik hem daar ter plekke persoonlijk op aansprak, werd hij nog handtastelijk ook, maar was  i  k
degene die de cel in moest.

En in de media geen woord over die brutale omwisseling ‘Lindeboom – Brokx’. Integendeel. "En de lindeboôm, hèdde gij em gemist?…. We beginnen Brokx te missen", zo maakte het Brabants Dagblad later nog met grote koppen op hetzelfde blad duidelijk wie de ware boom was. En wat gebeurde er precies op de dag af drie jaar na het kappen van de boom die vroeger de titel "Tilburgs ereburger" had! De titel  "Ereburger" ging naar Brokx. En wat lazen we na zijn begrafenis met grote letters op de voorpagina! "De boom is teruggegeven aan de aarde". Brokx had geen heilige boom gekapt, maar was zelf een boom geworden. Wat een heilig mirakel. Met alleen een láán doe je deze boomburgemeester groot onrecht. Laten we volgend jaar als hoogtepunt van de T-campagne de nieuwe Lindeboom meteen de volgende dag kappen en de Heuvel omdopen tot Burgemeester Brokxplein.

Reacties

Eén reactie op “Burgemeester Brokxlaan!?”

 1. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  dus gerrit was eigenlijk houten gerrit
  vandaar zijn krakkemikkige optreden met frits hekking op de Heuvel
  maar ze hebben hout begraven in een kist van hout?
  beetje dubbelop
  of gecremeerd?
  moet een flinke fik gegeven hebben
  ach ja, sinds zijn reclamecampagne MIST moest hij wel een flink rookgordijn optrekken