Geplaatst

Schokkende resultaten onderzoek krantenkoppen

De ex-directeur van het Brabants Dagblad is directeur nu van een groot reclamebedrijf. Of was dat helemaal geen overstap? Was de hele krant al lang onderdeel van het reclame-imperium? Recent onderzoek naar krantenkoppen bracht onlangs in elk geval bizarre feiten aan het licht met daarbij een hoofdrol ook voor de Tilburgse Lindeboom!

Aanleiding tot het onderzoek was een berichtje in het Brabants Dagblad van 17 juli. "Staphorst verbijsterd over familiedrama in de Lindenstraat", zo stond er toen in een speciaal kopje.
Van een om het leven gebracht kind moest kennelijk speciaal met dikkere letters vermeld worden in welke straat dat drama had plaatsgevonden. "Reclameafspraken nog steeds om het begrip ‘linde’ in een negatieve sfeer te trekken", zo reageerde ik gekscherend en quasi paranoia. Maar het was toch aanleiding om zaken nog eens nader te onderzoeken en op een rijtje te zetten. En dat leidde tot resultaten en conclusies waarvan de haren je te berge rijzen.

Zo bleek dat bij dit soort narigheid en ellende in andere straten de straat nooit in een speciale kop wordt vermeld. Maar zodra het om "linde" gaat gelden andere regels? Ja, het begrip ‘linde’ blijkt hier in het verleden tot in het absurde te zijn gekoppeld aan negatieve kwalificaties als "overlast", "rot", "smerig" enzovoort. En dat ten aanzien van de in poëzie en liederen meest bezongen boomsoort! Waar krantenkoppen de Tilburgse Lindeboom nader hadden moeten aanduiden als Vrijheidsboom en Oranjeboom, lazen de Tilburgers zelfs vlak voor Dodenherdenking met grote letters "boom was pro-Duits"! Met termen zelfs als "dood" en "niet meer te redden" werden we geïnformeerd over de boom die bij uitstek zichzelf regenereert, midden in Tilburg zelfs symbool stond voor ‘Opstanding uit de dood’ en die betekenis tot drie keer toe waar maakte (overleven van "infuus", kappen en ‘kindermoord’)!

Maar nog het meest bizar bleken bij nadere bestudering krantenkoppen die op het eerste gezicht toch heel neutraal leken. "En de Lindebôom hèdde gij em gemist?", zo luidde op 7 november 1998 een ogenschijnlijk volkomen onschuldige kop. Maar op datzelfde blad stond met een nog grotere kop tegelijk het antwoord: "We beginnen Brokx te missen". Eerder stond zo ook boven een paginagroot artikel de al zeer tendentieuze kop "Doodsstrijd lindeboom" niet op zichzelf. Dat artikel verscheen ‘toevallig’ net met Allerzielen. Alsof de boom toch eigenlijk al ter ziele was. En dat idee moest overduidelijk worden versterkt door de krantenkoppen van de erop volgende artikelen. Daar las de BD-lezer achtereenvolgens: "Rouwstoet na rouwstoet", "Een flesje tequila voor de overledene" en "Jubileum van de dood".

Via geraffineerde en uitgekiende krantenkoppen worden argeloze krantenlezers tegenwoordig bestookt met stiekeme, verborgen reclameboodschappen! Krantenkoppen (veel mensen lezen niets anders) komen tegenwoordig van reclamebureaus en van de advertentieafdeling.
Zo wordt de normale journalistiek reclame zelfs om symbolen van Tilburg omlaag te halen en te vervangen door een shopping mall met de bijbehorende Amerikaanse shop- en consumptiecultuur. Maar in ballingschap leeft nog steeds de ondanks alle aanslagen doorgegroeide Vrijheidsboom. En vroeg of laat zal de reclamedictatuur wijken, zal die boom weer centraal staan in Tilburg.

Foto: krantenkop waarmee het Brabants Dagblad het begrip ‘mall’ aan het promoten was al voordat de plannen voor een mall in Tilburg bekend werden gemaakt. 

Reacties

8 reacties op “Schokkende resultaten onderzoek krantenkoppen”

  1. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    dan is dus die frits de lindeboomsloper persoonlijk aansprakelijk en verantwoordelijk voor de vele alleenstaanden in deze stad waaronder ik mijzelf

    kom vrijgezellen van tilburG we trekken op tegen frits

  2. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    waar vind ik nog zo'n lindeboom?
    ik moet toch ook eens hoognodig aan een meisje, jonge vrouw, vrouw, vrouw met uitstraling, oude fiets.

  3. henk avatar
    henk

    Onkundoloog, Hoezo doet de boom dus niets met pollen? Eind juni raak je helemaal bedwelmd door de lindebloesemgeur. En dat heeft zelfs bij mensen tot heel wat nageslacht geleid. Een jongen en een meisje dronken dan samen lindebloesemthee, vielen onder de heilige boom van de liefde in een zoete slaap en gingen daarna nooit meer uit elkaar. Van de Tilburgse Lindeboom is bekend dat zelfs een verblijf van drie minuten tot huwelijken voor het leven leidde!

  4. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    Henk, bedankt voor je uitleg
    wel jammer dat zo'n boom dus niet iets doet met pollens! van een andere boom, want nu kan die boom niet schudden van een climax
    misschien dat de wind dan die boom bij een ongeslachtelijke climaxc laat schudden?
    goh wat is die natuur toch een symbiose, dat die er de wind nog een keer overheen laat gaan om het lekker te houden, dat ruige leven der natuur

  5. henk avatar
    henk

    Als je een linde omhakt loopt hij gewoon rond de stronk weer overal uit met nieuwe stammen. Er zijn weinig bomen met zo'n regenererend vermogen. In de Oude Warande bijvoorbeeld zie je hoe in het centrum rond de stammen van het lindelaantje elk jaar overal weer nieuwe scheuten omhoog schieten. Elk jaar worden die weggesnoeid, prompt komen ze weer terug. Bij oude of beschadigde bomen zie je dit verschijnsel ook in de holle of beschadigde stam. Bovendien stuurt de boom dan ook nog eens van boven naar beneden nieuw gezond hout in de vorm van nieuwe schors aan de binnenkant van de boom en complete nieuwe stammen en nieuwe wortels. Een buitengewoon indrukwekkend wonder van levenskracht.

    Voor de linde in onze streken een heilige Mariaboom werd, was het natuurlijk dit natuurwonder van regeneratie dat tot de verbeelding sprak en als heilig werd vereerd. Op prenten uit de zestiende eeuw van de toen vermaarde lindeboom van Uden zien we nog dat die boom niet alleen als bijzonder werd beschouwd vanwege de in de boom verschenen maagd Maria. In een holte in de stam zien we op de tekeningen heel duidelijk ook een hele kluwen van nieuwe stammen en nieuwe wortels in de boom.

    Met geslachtelijke en/of ongeslachtelijke voortplanting heeft het niets te maken. Termen als 'nazaat' en 'kind' werden in Tilburg alleen maar gebruikt, omdat daarvoor al was gezegd dat de oude boom toch echt dood was. Dus het kon en mocht niet waar zijn dat die boom toch in leven was gebleven. We mochten niet weten dat de boom, zij het krankzinnig gesnoeid, gewoon was doorgegroeid en op eigen kracht door bleef groeien. We mochten niet weten dat de boom genetisch niets veranderd nog gewoon in leven was. Waarom plaatst het Brabants Dagblad tegenwoordig bij artikelen die aparte blokjes met "de feiten"? Om te maskeren in welke krankzinnige mate de feiten juist voortdurend verzwegen worden. Zie ook het nieuwe stukje "Het Eeuwige Leven".

  6. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    ik kom heel veel lindes tegen dat ik denk, ze doen hetzelfde als die lindeboom, ze planten zich ongeslachtelijk voort uit hun eigen stekken

    of hoe ook al weer precies Henk, leg het ons nog eens uit?

  7. repelsteeltje avatar
    repelsteeltje

    Het is mooie, maar weinig gebruikte meisjesnaam.
    Te ouderwets misschien?

  8. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    jaha, linde is zelfs als spam opgedoken

    het kan vreemd gaan

    men kan alles voor alles gebruiken en misbruiken

    hoe was zo'n jaren80 kreet ook al weer? alles moet kunnen

    nee hoor
    alles gebeurd gewoon zo, tot we er achter komen wat wel en wat niet goed is in het leven en de liefde

    das het bestaan

    zijn of niet zijn

    evolutie

    revolutie

    leren van fouten

    en als een mens of wezen zijn les heeft geleerd duurt het nog heel lang tot al die andere mensen en wezens die les hebben geleerd
    ja en daar zit je dan als eerste wereldleraar bij een wereldbevolking aan kinderen die niet willen of die nog niet willen leren

    ik begrijp je gevoel van frustratie geheel

    zet door, ze komen er wel