Geplaatst

Tilburg culinair buiten gewoon geslaagd

In het kader van het digitale kunstproject voor het Piushavengebied van Wapke Feenstra (http://www.huisboomfeest.nl/) is deze zomer gestart met wandelingen door dit gebied. Gisteren was al weer de vierde wandeling. Al worden die aangekondigd als "bomenwandeling", vogels, insecten, gewone planten, alles doet mee. En gisteren werden de deelnemers in de wijk Jeruzalem vooral in culinair opzicht getrakteerd. Wat daar zomaar wild langs het kanaal groeit is allemaal buitengewoon smakelijk, zo mocht iedereen proeven en ervaren in het permanente openluchtrestaurant van Moeder Natuur.

Als petite entree kreeg de groep net geplukte vlierbessen nog vers aan de tros. Vervolgens kon iedereen genieten van kleine amuses van jonge zaadpeulen en net ontkiemde zaden van wilde radijs. Daarna werden overheerlijke worteluitlopers geserveerd van de ‘waterschorseneer’. Welke plant dat precies is houden we hier geheim, anders is morgen het hele kanaal ineens leeggegeten. Als speciale delicatesse werden bij die heerlijke kanaalworteltjes zaden genuttigd van ganzenvoet. Heerlijk waren ook de crackers van gebakken graszaad. Wat zou er van de mensheid zijn geworden zonder graszaad! "Geef ons heden ons dagelijks graszaad", zo wordt niet voor niets al eeuwenlang gebeden. Of in de uitgekauwde versie van het gebakken eindproduct: ‘geef ons heden ons dagelijks brood’.

Het hoofdgerecht bestond uit een ter plaatse langs het kanaal geoogste pomeau van aardperen en asperges, opgediend op een bedje brandnetels. In één woord verrukkelijk. Vooral de brandnetels waren tot ieders verrassing niet tongprikkelend, maar tongstrelend.
Niet voor niets verdedigt deze plant zich met brandharen tegen alles wat honger heeft en wil eten. Zonder die brandharen zou deze buitengewoon voedzame delicatesse overal in de natuur volledig worden weggevreten. Iets dergelijks geldt ook voor de akkerdistel. Zonder al die venijnige stekels zou alleen al door konijnenvraat geen distel overblijven. Want met dikke handschoenen en scherpe mesjes ontdistelde distels dat is haute cuisine,  zo kon iedereen gisteren constateren bij de krokante croustillette depinada, het onbetwiste hoogtepunt van de deze week gehouden ‘week van de smaak’.

De meer dan vijfentwintig deelnemers voelden zich na de maaltijd en het toetje van ter plaatse geplukte bramen en rozenbottels, ook allemaal kiplekker. Maar wat wil je. Langs het kanaal is het tegelijk ook een complete huisapotheek. Salix (wilg) tegen hoofdpijn, boerenwormkruid tegen wormen, bijvoet tegen zere voeten, duizendblad tegen vrouwenkwalen, de zogenaamde ‘pispotjes’ tegen mannenkwalen. En dat zat allemaal nog eens door een overheerlijke, exquise brouillee van brandnetel. Toch waren er diverse mensen die dit aan zich voorbij lieten gaan. Wat ik niet ken vreet ik niet, zo wordt kennelijk nog steeds geredeneerd. Er waren zelfs mensen die van het hele woord ‘brouillee’ nog nooit hadden gehoord!! Niet te geloven. Die liepen stug door naar de Meijerijbaan, naar het tijdelijke brugrestaurant en kunstproject van Miranda Poel. Daar was het eten toch lekkerder zeiden ze!! Ze nodigden mij zelfs uit voor een smaakvergelijkend onderzoek. En ik moet zeggen, dat was een gezellig, interessant en ook best wel smakelijk onderzoek. Ik heb ook nog nooit eerder ergens gegeten waar de ijsvogels zomaar onder je door vlogen. Kortom: ‘Tilburg culinair buiten’ was gewoon geslaagd.

Foto: De groep op pad door de groene wijk Jeruzalem, waarbij menigeen zich wel bezorgd afvroeg "zal het hier in de toekomst ook nog zo groen en smakelijk zijn?". 

 

Reacties

Eén reactie op “Tilburg culinair buiten gewoon geslaagd”

 1. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  bij Argument werd er mooi gedanst
  bij de kerktuin had dikke joop zijn tentoonstellingsopening
  en ik heb nog een dik uur in de tuin met de drietand het onkruid eruit gewoeld

  ook hier een produktieve dag, zonder mall, veel kunst en cultuur en natuur