Geplaatst

Slechts vier procent Tilburgers wil mall

Onmiddellijk na het besluit tot een referendum ben ik een uitgebreide opiniepeiling gaan houden. Daaruit blijkt dat slechts vier procent van de Tilburgers die mall wil. Maar op de Internetvoorpagina van het Brabants Dagblad lezen we nu dat maarliefst zeventig procent van de Tilburgers die mall gerealiseerd wil zien.
Rara hoe kan dat?

Het is iedere keer weer hetzelfde. Ik krijg bij opiniepeilingen steeds totaal andere uitkomsten. Zou het iets te maken kunnen hebben met de vraagstelling en de achtergrondinformatie?
"Volgens de deskundigen is de lindeboom niet meer te redden", zo begon destijds een opiniepeiling naar wel of niet kappen van de Lindeboom. Zelf stelde ik daarover toen vragen met heel andere informatie over de levenskansen. En dus kwamen uit mijn opinieonderzoek totaal andere resultaten. Hetzelfde zien we nu weer rond de mall. Mijn vragen waren natuurlijk niet hetzelfde als van het door de projectontwikkelaar ingeschakelde onderzoeksbureau.
En ik gaf natuurlijk totaal andere informatie daarbij.
"Zeg maar welk percentage je uit de enquête wilt hebben, dan verzin ik daar wel de juiste vraagstelling bij", zo zei pas nog hoogleraar kiezersonderzoek van Holsteyn.
En inderdaad: van mij hoorden de ondervraagden zelfs achtergronden waarover ze in het Brabants Dagblad nog nooit iets hadden gelezen. Nee, mijn onderzoek kan natuurlijk niet serieus worden genomen. Maar toch leuk om te weten dat je ook een onderzoek kunt doen waarbij slechts vier procent van de Tilburgers die mall wil.

Tja, en wat voor onderzoeken willen we nu verder? En wat voor uitslag van het referendum? Het zal volledig afhangen van de vraagstelling en de daaraan voorafgaande informatie die al of niet verstrekt wordt. Een belangrijke taak dus voor het Brabants Dagblad, zo besefte al in een vroeg stadium de projectontwikkelaar. Niet voor niets maakte die met deze krant wat betreft de invulling van de redactionele pagina’s verregaande reclameafspraken.

Reacties

21 reacties op “Slechts vier procent Tilburgers wil mall”

 1. henk avatar
  henk

  Op de website van de VVD vond ik als laatste bericht een link naar het onderzoek van Intomart over de mogelijke komst van de mall. Een aardige service, waarvoor mijn dank. Het rapport laat namelijk duidelijk zien hoe serieus we de cijfers moeten nemen.

  Als ik bijvoorbeeld naar de resultaten kijk per politieke partij en rekening houd met het gegeven dat bijvoorbeeld het hoog scorende D66 toch minder aanhang heeft dan de PvdA, dan kom ik niet aan zeventig procent, maar hooguit aan 65 procent Tilburgers pro-mall. Nog vreemder is dat de onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op vragen aan deelnemers aan het

 2. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  70% zegt JA @Jasper…volgens het onderzoek wat in het br.dagbl. stond, maar er zijn alndere onderzoeken gehouden waar andere cijfers uit kwamen!
  En net DAAR zit de fout, welk onderzoek, waar gehouden, welke vragen, aan welke bevolkingsgroep etc!
  Soms is het niet wat het lijkt te zijn…maar de Mall komt niet voor niets vlakbij het sprookjesbos!

 3. Jasper avatar
  Jasper

  Wat zeurt iedereen nu toch weer over de vraagstelling bij het onderzoek!? Hoe moeilijk is de vraag: Wilt u een mall? Als daar (ruim) 70% JA op zegt, dan komt

 4. henk avatar
  henk

  @Bram,
  Buitengewoon interessante ontwikkelingen. En het zou wel eens kunnen zijn dat we zeer binnenkort al met de neus op de feiten worden gedrukt van een diepere economische werkelijkheid. En dan komt alles heel snel in een heel ander daglicht te staan. Heel terecht in elk geval ook de laatste zin van jouw reactie en analyse bij Arjen Roos' stukje 'Propaganda voor de mall'.

 5. henk avatar
  henk

  Ik heb nog nooit reacties gewist of verwijderd en wou dat graag zo laten. Maar ik krijg daar nou toch wel de neiging toe. Ik begrijp ook absoluut niet wat voor zin het heeft om je zo te diskwalificeren met dit soort uitlatingen naar een ander.

 6. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  @ruevert
  jij begint aardig te dementeren dat je hier en elders haast dezelfde reactie plaats
  maandag kun je naar de dokter, misschien verstandiger dat je je vanavond al meld bij de huisartsenpost voor een verwijsbrief naar de ggz, nog beter dat je je maandag aanmeld voor de creche op de hazelaar (kinds en dement)
  je verspilt graag je energie aan spelletjes

  Tilburgz er eens snel op navorsend: jouw bijdragen zijn zure norsige niemendalletjes die meer ten kosten van personen gaan, dan dat ze een inhoudelijke bijdrage leveren

  misschien ben je nog groen achter je oren van het wonen in de groenstraat en nooit verder geweest dan het straatvechten aldaar, zo is je toon althans

 7. ruevert avatar
  ruevert

  @onkundoloog,
  ik trek mijn woorden over niveau onverbiddelijk in.
  Wat een geneuzel zonder kop of staart.
  Je verveelt me met deze on-kunsten.

 8. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Ook een mooie mening die hier vandaag binnenkwam:
  Als die Mall hier niet komt, dan komt hij wel bij Rotterdam of Utrecht of waar dan ook.
  De centrum winkeliers moeten zich duidelijker gaan onderscheiden van die van de Mall, dan is er helemaal niks aan de hand! Dan zou het centrum een dwaalgebied van en met leuke winkels kunnen worden net zoals in den Bosch.
  V&D, Hema, supermarkten en goedkope schoenwinkels en telefoonwinkels blijven gewoon nodig, dus de Mall is voor hen geen bedreiging.
  Als de Mall 50 kilometer verder komt gaan tilburgse burgers ook massaal daar naar toe om te winkelen.
  En hier kon ik weinig tegen in brengen…dus vandaar…ik begin te twijfelen….menselijk toch?!

 9. bramvanbeurden avatar
  bramvanbeurden

  dag Henk,

  laatst zij ik nog tegen jouw dat de mall uiteindelijk niet door gaat omdat zowel de tilburgers als de politiek steeds meer feiten zullen leren. ondanks de vele speculaties en enkele leugens. tenslotte duurt de waarheid het langst.

  Welnu ik blijk ongelijk te hebben, komende maandag avond krijgen we de waarheid al te zien op de KRO. max westerman presenteert het mall- fenomeen in Amerika met al zijn gevolgen voor de lokale en wereldse samenleving.

  groeten
  reverend brammy

 10. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  @ruevert
  helaas heb je bij anatomie ook niet opgelet, zie gray anatonomy
  binnen de herdgangen bestond veel incest en inteelt,
  e.e.a. aan overerving is in een mix van negatieve recombinant DNA terecht gekomen, dat wil je niet weten hoe dat zit en zowel kan ik je dat niet uitleggen, haha
  men kan nog wel conclusies trekken, maar helaas erg op het eigene gericht en vaak niet verder dan een of twee achterste neusharen

  ik ben blij dat ik je lobulaire massa heb kunnen prikkelen met wat Peruaans spul

  ???(?)

 11. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Bij mij lagen vorige week heel andere cijfers en percentages op tafel! Maar dat was voor een andere opdrachtgever, een ander aantal mensen, niet alleen uit de omgeving van Tilburg, en dus helemaal anders!
  Waarschijnlijk mag ik niet stellen dat de positievere Mall burger een andere achtergrond heeft als de negatieve burger?
  Tilburg trekt nu al een miljoen uit voor onderzoek naar de mall las ik gisteren in het Br. Dagblad op pagina 2. Dat moeten wij als burgers toch alvast betalen denk ik zo?! Maar als het een fiasco gaat worden, gaan dan de belastingen in onze gemeente omhoog? Het zal toch ergens vandaan moeten komen lijkt me. De verhalen die in Tilburg rond gaan zijn dus dat de projectontwikkelaars alles gaan betalen, het zou de burger(s) geen cent gaan kosten! Dat maak je mij dus niet wijs.
  Mischien moet er op de voorpagina eens wat duidelijke en vooral eerlijke uitleg komen staan, maar niet iedereen leest de krant tegenwoordig!
  Je geld uitgeven kan maar een keer, en de lezer heeft het door, ik hoor bij de burger die nog steeds niet de overtuiging heeft gekregen dat we die Mall nodig hebben en dat het een goede zaak is. Of ben ik te pessimistisch en te simpel…ik trap niet zo graag in derrie waar je in uit kunt glijden…je voelt je dan zo vies en dom…het had voorkomen kunnen worden!

 12. ruevert avatar
  ruevert

  @onkundoloog,
  eindelijk niveau. Helaas heb ik wrange vermoeden dat jij de politici te hoog inschat. Boerenslimheid getuigt van een binding met de grond en de natuur, gecombineerd met een gezond verstand waardoor een door overerving en eigen ervaring een conclusie wordt getrokken. Helaas, ik heb nog politicus in dit door herdgangen samengesteld dorp daarop kunnen betrappen.

  Jouw bijdrage over Oezbeekse krijgers die op hobbelpaarden met Turkse zadels door weer en wind hun waar in dit dorp afleveren heb ik helaas gemist,dus laat me huiveren.

 13. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  @ruevert
  ik probeer alleen weer te geven wat de politici gewoonlijk over het volk denken

  en tussen de regels lezen lukt jou ook al helemaal niet:
  sluwe mensen in de politiek, boerenslimheid, wijzen dus al naar die politici

  allah, ik hoef jou toch geen tekstverklaren meer te leren, dat moet je beslist op de mavo of vmbo-tl al hebben geleerd, blijkbaar dus niet

  elders heb ik het al gehad over de benepen en bekrompen links en rechts intellectuele tilburGse jetset, die snuiven (?) dus zoveel coke (?) of halen hun neus ergens anders aan op, dat het lobulaire weefsel boven het turkse zadel al niet meer werkt, en als je zo door gaat reken ik jou daar ook toe, ruevert, want toen heb ik generlei kritiek van je gelezen

  goed veel plezier in de groenstraat

 14. ruevert avatar
  ruevert

  @onkundoloog
  Stemvee???? Dat wordt toch alleen door de arogante machtswellustige politici gebruikt. Dit dedain ten opzichte van de weldenkende burger siert u niet.

 15. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  het slimste van die sluwe mensen in de politiek als ze de meerderheid tegen de malle mall in de gemeenteraad willen omzeilen, dat ze dan het stemvee gaan raadplegen en die met allerlei sluwe reclametechnieken zover weten te krijgen dat het stemvee voor die malle mall gaat stemmen

  nee vlak ze qua boerenslimheid niet weg daar in die dorpsgemeenteraad van het meervoudige gehucht tilburG

 16. henk avatar
  henk

  De Telegraaf is inmiddels ook ingeschakeld. Daar is het al niet meer zeventig procent dat die mall wil, maar

 17. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  als je ons iets had gevraagd waren er zelfs maar twee procent van de tilburGers voor de mall
  ons zijn namelijk leidende aan het multipersoonlijkheidssyndroom

 18. arjen avatar
  arjen

  Wat voor deal Bas? Probeer eens op te houden met navelstaren. Een Mall in Noord heeft consequenties voor oost, west en zuid. Mogen we daar ook wat wisselgeld naar toe brengen?

 19. bas avatar
  bas

  ter informatie, Lijst Smolders had graag en deal gesloten om de mall door te laten gaan. Hans had al een lijstje met wisselgeld dat hij terug wilde. Daar is niet op ingegaan door het college, in plaats daarvan krijgen we een referendum.

 20. henk avatar
  henk

  Ik krijg daar de indruk dat de LST ook niet zonder meer voor die mall is! Vandaar dat we nu extra campagne en een referendum krijgen?

 21. chris avatar
  chris

  Zie bijdrage Arjen Roos over dit onderwerp.