Geplaatst

Hebben we dit in Tilburg ooit meegemaakt? Er dreigt zich in de gemeenteraad voor iets een meerderheid af te tekenen, en onmiddellijk wordt besloten tot een referendum! Heeft de bevolking zich zo mogen uitspreken over Fuji, de Cityring, de T-campagne, het kappen van de Vrijheidsboom? Waarom in dit geval wél?
En wie gaat dat referendum organiseren, en hoe? Wordt dat overgelaten aan het Brabants Dagblad en de projectontwikkelaar? Niet alleen de gemeenteraad, maar de hele bevolking moet nu dus kennis kunnen nemen van de belangen die hier in het geding zijn. Is de gemeente in staat dat te organiseren?

Je zou haast denken dat er in Tilburg een mall moet komen, zo zei ik vóór er nog maar iets van de plannen bekend was gemaakt. Ik vond het verdacht hoe exTreem er in Tilburg een cultuur werd gepropageerd van materialisme, winkelen en shoppen; en hoe tegelijk ook het begrip ‘mall’ werd gepropageerd. Om die reden bewaarde ik zelfs zo’n redactionele pagina met mall-reclame (zie ‘Het stond al in de krant’).

En daarna werd het nog zotter. In combinatie met mall-reclame werden andere geluiden nog meer verzwegen. We kregen mall-reclame in de vorm van ogenschijnlijk neutrale gemeentevoorlichting via onder andere T-magazine. En we kregen hele pagina’s met mall-reclame in de vorm van gewone redactionele artikelen in het Brabants Dagblad. Meteen zelfs bij het bekend maken van de plannen voor een referendum zagen we vandaag in het Brabants Dagblad weer de boodschappentasjes in de kleuren van het logo van T-2009. Ja, wie wil dan niet naast "bloedbad op Finse school" het enige kleurige en vrolijke op die pagina, het daaronder in witte letters en met extra brede ‘m’ geschreven "mall in tilburg"? En zo zal de mall-reclame nu nog wel even doorgaan. En uiteindelijk moet dan bij de bevolking het resultaat van de campagne worden geoogst via een referendum?

Een immense taak om zo’n referendum eerlijk te laten verlopen. "Tilburg kan dit niet aan", zo zei in het Milieucafé Theo Beckers (Telos) over de mall. En dat zou je alleen al van het geplande referendum nu kunnen zeggen. Op de een of andere manier zal de hele bevolking nu toch de tot dusver verzwegen informatie moeten krijgen. Op de een of andere manier zal ook aan iedereen moeten worden uitgelegd dat ze al jaren in plaats van tweezijdige informatie eenzijdige reclame te zien en te horen kregen. En wie vertelt dat dit zelfs gebeurde via methodes die officieel nog steeds worden beschouwd als ontoelaatbaar? Omtrent die methodes hadden we vroeger ook de gewoonte dat die praktijken dan toch later op zijn minst op enigszins vergelijkbare schaal openbaar werden gemaakt. Wie gaat daarvoor zorgen? Het is bepaald niet onbelangrijk. Zeker niet als de met ontoelaatbaar geachte reclamemethodes bestookte bevolking in het kader van een referendum zo’n belangrijke beslissing moet nemen.  

Reacties

12 reacties op “Tilburgse mall via referendum!?”

 1. henk avatar
  henk

  Hartelijk dank voor deze verheffende bijdragen aan de discussie.

 2. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  @ruevert
  besteed er dan verder geen energie aan met lezen en reageren
  die negativiteit die je opwekt en in stand houdt je zet het zelf voort, je houdt het zelf in stand
  pot verwijt de ketel

  waar je dat weer vandaan haalt dat on-kunsten?
  misschien ben je zelf onkunstig
  misschien is het dat vervelende en verveelde ego van je of een nonkunstenaarvriendje van je die je dit influistert
  jochie, blijf hier dan weg

 3. ruevert avatar
  ruevert

  @onkundoloog,
  op herhaling
  Wat een geneuzel zonder kop of staart.
  Je verveelt me met deze on-kunsten.

 4. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  idd ruevert wat je zegt ben je zelf
  ga je mond maar weer spoelen en je handen en toetsenbord wassen
  verbaal wildplassen van ruevert; zeker een verstopte wc thuis ruevert?

 5. ruevert avatar
  ruevert

  @onkundoloog,
  hier had hij moeten staan. Bij zoveel onbenul raak je de draad wel eens kwijt.
  mijn spamfilter heeft geconstateerd dat jij tot die categorie behoort.

 6. henk avatar
  henk

  Ben jij nou ook al allergisch voor de naam "linde"? Tja, je zult in Tilburg maar "linde" heten. Elk teken van leven is natuurlijk teveel.

 7. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  nou nou linde, zo heb je wel genoeg gespamt

 8. linde avatar
  linde

  Het debat dat stichting duurzaam Tilburg organiseert op 25 september in de Raadzaal van het stadhuis te Tilburg

  met de centrale stelling:

  Een mall in Tilburg heeft (g)een meerwaarde voor duurzaamheid

  is LIVE te volgen
  vanavond van 20.00 tot 22.00 uur via
  http://www.tilburgz.nl

  De sprekers staan garant voor een inhoudelijk debat over wat duurzaamheid vandaag de dag eigenlijk betekent en hoe we in dat licht ook het plan voor deze shoppingmall kunnen bezien.

  Zie voor meer info op http://www.duurzaamtilburg.nl

 9. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  ja en de mallllariamug die gestoken heeft huist op het stadhuis

 10. henk avatar
  henk

  Volgens mij heb je malllaria.

 11. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  met een referendum passeer je toch mooi de gemeenteraad, die tegen de malle mall is
  kijk van die malle mall is nu iedereen wel echt goed mall geworden, maller dan mall misschien wel
  en das echt niet meer allemall milieuneutrall
  ik ga er all hellemall van dubbellll lullllen

 12. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  linde, zal wel de herboren linde zijn die vroeger op de heuvel stond