Geplaatst

Milieumaffia

Het was gisteren ‘Earth Overshoot Day’. Maar ook vandaag zag ik daarover niets in de krant. En met name in verband met de plannen voor de mall is dit toch juist buitengewoon belangwekkend nieuws. Gisteren was de dag waarop we voor dit jaar met zijn allen op deze planeet al net zoveel hadden geconsumeerd als aarde en natuur dit jaar próduceren. Het is dus volgens nuchtere basisprincipes onder onze economie absurd om plannen te maken voor nóg meer consumptie, een nóg grotere ecologische voetafdruk. Maar waarom krijgen we daarover in de reclamegelieerde media zo weinig te horen? Is dat dan soms vanwége de plannen juist voor die mall, omdat die plannen toch echt door moeten gaan?

Als dat zo is, dan staat ons nog wat te wachten. Dan maken we het nog mee dat mensen die dit soort consumptiekritiek laten horen niet meer worden bestempeld als geitenwollensokken, maar zelfs worden ingedeeld in de categorie "milieumaffia". Of is dat al de concrete werkelijkheid? In het Brabants Dagblad zagen we gisteren in een grote kop het woord "milieumaffia". Maar op wie sloeg dat eigenlijk? Er boven stond iemand van Greenpeace afgebeeld. En ook het foto-onderschrift begon met "Greenpeace". Moeten we bij "milieumaffia" straks allereerst denken aan milieuorganisaties als Greenpeace?

In ingezonden brieven is het al zover. Daarin ben ik al duidelijk geen "geitenwollensok" meer, maar lid van de "milieumaffia". En tegen de hele BMF werd vandaag in een ingezonden brief zelfs gezegd dat ze maar in een hutje op de hei moeten gaan wonen. Dat is wel helemaal het toppunt. Heeft die briefschrijver het boek ‘Huttonia’ nog nooit gelezen? "In een hutje op de hei wonen"!! O wee als je dat op grond van milieuoverwegingen bewust en daadwerkelijk doet. Onmiddellijk ligt er een aangetekende brief op de deurmat. "De door u gepraktiseerde vorm van wonen en consumeren voldoet op geen enkele manier aan de eisen die de mall ons stelt en zal waar dan ook in onze gemeente niet worden getolereerd". Zelfs op een afgedankte vuilstortplaats krijg je voor je hutje de ME op je mostapijt, compleet met burgemeester, honden en een speciale afbraakploeg. Want je bent dan geen milieu-idealist meer, maar "milieumaffia"!

Maar als we mensen zoals ik bij nader inzien toch liever in een hutje op de hei zien, oké.
Maak daar dan eindelijk dertig jaar na Huttonia alsnog serieus werk van. Ik weet een prachtig, verlaten stukje bos en hei. Daar staan nota bene oude verlaten barakken al klaar op een oud militair complex aan de noordkant van de stad. Dan valt er straks bij een referendum ook echt wat te kiezen. De plek bestemmen voor het bouwen van de mall of voor het opbergen van de ‘milieumaffia’.

Reacties

Eén reactie op “Milieumaffia”

 1. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  oh maar bij de milieumaffia wil ik wel horen
  wie levert de wapens aan deze club?
  hoeveel vetes moeten we nog uitvechten?
  op welke hoeken van de straat, is schoon voor het milieu, een afrekening in het milieumilieu uit te voeren?
  van welk materiaal zijn de kogels die we gebruiken gemaakt: lood, uraniumgemengd of diepgevroren ijskogels?
  geld er ook een zwijgplicht of melden wij na afloop wie welke acties heeft uitgevoerd?
  vragen vragen en nog eens vragen bij zo'n nieuwe loot aan het milieu