Geplaatst

Vogelpoep

Aldert van der Burg, columnist op TilburgZ kennen we vooral ook van zijn stukjes in de Tilburgse Koerier. Vandaag bracht dit blad een verhaal van hem over vogelpoep. Hij beschrijft hoe hij in de Vredeman de Vriesstraat van de plaatselijke avifauna een voltreffer kreeg. Vervolgens doet hij daar nogal laconiek over. Geen probleem om serieus aandacht aan te schenken, zo lijkt het. Gelukkig denkt de gemeente daar toch anders over.

Aldert rijdt zeker geen auto, doet zeker milieuvriendelijk alles op een fietsje. Maar als autobezitter praat je wel anders. Hoe auto’s tegenwoordig door houtduiven worden bescheten is echt niet leuk meer (zie bovenste foto). Door de toename van de havik in de bossen lijken de houtduiven allemaal naar de stad gevlucht. In elke dichtbebladerde straatboom zitten ze tegenwoordig. Veel groter dan merels en wat betreft schijten vele malen productiever dan de grootste schijtlijster. En met name aan auto’s hebben ze schijt. Er zijn al mensen die speciale netten hebben gekocht om de straatboom naast hun auto mee af te dekken en zo de duiven de toegang tot de boom te ontzeggen.

Maar ook de gemeente zit niet stil. De overlast wordt wel degelijk aangepakt. Onder andere de afgelopen week nog in de voor Aldert zo onfortuinlijke Vredeman de Vriesstraat. Ik heb zelfs bewijsmateriaal (zie onderste foto) van het daadkrachtig optreden aldaar der gemeente Tilburg na het beschijten van Aldert van der Burg, ingezetene dezer gemeente. De bomen in de Vredeman de Vriesstraat werden deze week allemaal flink uitgedund en extra hoog opgesnoeid. In de bladeren verscholen houtduivennesten werden, compleet met jonge houtduiven, ontdaan van alle beschutting en aangeboden aan de eksters en de kraaien.

Op diverse andere plekken worden de bomen zelfs in hun geheel afgevoerd. Bijvoorbeeld de hier meermalen genoemde bomen tussen Bisschop Zwijsenstraat en Koningsplein*. Nu de bomen weg zijn, prijkt daar in twintigvoud het T-etiket, voldoet de situatie kennelijk aan de 
T-normen, verdient de plek het T-keurmerk.

Rigoureus ook werd de overlast door vogelpoep aangepakt in het Stappegoorgebied. Daar begon altijd mijn fietsexcursie over de historie van het landschap rond Tilburg. Je zag daar achter het oude Oerle nog altijd de overgang naar het beekdal (de Katsbogte), compleet met nog de oude boomsoorten van het beekdal: wilgen, elzen, oude populieren en een oude notenboom van een vroegere boerderij. Maar wat hier aan bomen werd gekapt is vergeleken met de Bisschop Zwijsenstraat het aantal bomen in het kwadraat. Dus zien we hier nu nog nadrukkelijker de T. Ja, de nieuwe naam voor de hier gebouwde sporthal wordt: "T kwadraat"!

Kortom, met die vogelpoep zal het in Tilburg wel loslopen. Het is heel andere overlast die in deze stad een exponentiële groei vertoont. En dat leidt tot haat in het kwadraat, woede tot de macht vijf en irritatie tot de macht Tien.

*  Rond de Italiaanse populieren die dan nog mochten blijven staan wordt nu gewoon het grondwater weggepompt!

Reacties

2 reacties op “Vogelpoep”

  1. henk avatar
    henk

    (T

  2. varkenshand avatar
    varkenshand

    T Kwadraat? Volgens de krant heet het ding T