Geplaatst

Op zoek naar informatie over de slechtvalken op de Westpointtoren belandde ik op de website van ‘Stichting Apart Wonen’. Kennelijk hadden ook die over de slechtvalken geschreven. Ja, wat las ik tot mijn stomme verbazing in hun ‘Woonjournaal’ van oktober? Mijn eigen op TilburgZ gepubliceerde stukje ‘De slechtvalken van Westpoint‘! Maar zonder enige bronvermelding. Alsof ze het zelf geschreven hadden. Wat is dit voor een club, vroeg ik me af.

Die Stichting Apart Wonen schrijft natuurlijk voortdúrend over mij, zo veronderstelde ik. Want wie is er nu in Nederland expert in het bewonen van hutten, bunkers, bouwketen, bushokjes, dozen, ofwel allerlei vormen van apart wonen. In die edities van het ‘Woonjournaal’ gaat het natuurlijk over niets anders dan de geschiedenis en achtergronden van Huttonia. Dus spreekt het vanzelf dat ook zo’n stukje over de slechtvalken van mij is. Dat zetten ze er niet speciaal nog eens bij.

Maar die woonjournaals digitaal doorbladerend, zag ik dat het juist helemaal niet om ‘apart wonen’ ging. Integendeel. Nergens was ook maar een hutje te bekennen. Nergens las ik iets over een rondtrekkend gezin in een huifkar, een man op een omgebouwd roeibootje of een vrouw in een grot of een holle boom. De beschreven en afgebeelde huizen waren allemaal heel conventioneel en ordinair. Wel allemaal nóg duurder en luxer dan van de gemiddelde Nederlander. Die Stichting Apart Wonen lijkt meer een club die om commerciële redenen juist helemaal niet ‘apart wonen’ wil stimuleren. Daar hebben ze juist totaal geen oog voor, alleen maar voor duur en lux wonen.

Ja, mensen die in een hutje wonen of ooit gewoond hebben tellen gewoon niet mee voor ze. Daar nemen ze rustig zelfs artikelen van over zonder enige bronvermelding. In tegenstelling tot mensen die doodordinair in een duur appartement wonen. Die worden bij geciteerde uitspraken of artikelen wél vermeld. Een bijzondere club die ‘Stichting Apart Wonen’. Maar waar dat ‘apart wonen’ nou toch op slaat? Apart kun je het door hen gepropageerde wonen toch echt niet noemen. Aparte journalistiek, dat wel.