Geplaatst

Stadsnatuurreservaat

Eind jaren ’60 was hij bijna uitgestorven. Nu zie ik ze zelfs vanuit mijn huis boven op de Westpointtoren. Maar nog verrassender dan de hier bedoelde slechtvalken zijn de recente ontwikkelingen rond de eerder beschreven ‘stadsbuizerd’.

Er zal wel geen tweede exemplaar bij komen, zo veronderstelde ik in mijn eerdere stukje ‘stadsbuizerd’. Maar u raadt het al: ze zijn nu met zijn tweeën! Zo rond Pasen vonden ze elkaar. Dat leidde bij beide vogels tot buitengewoon enthousiaste reacties. Luid miauwend zweefden ze door de lucht om elkaar heen. Naast een ronddraaiend huis heeft Tilburg dus nu zelfs midden in de stad rondjes draaiende buizerds! Dat is nog wel even wat anders. En die draaiende buizerds maakten ook nog eens hartstochtelijke duikvluchten en acrobatische buitelingen naar en rond elkaar. Dat zie ik vooralsnog geen enkel draaiend huis presteren. Ook mijn buurman is inmiddels onder de indruk. "Ik stond naar de jonge konijntjes te kijken", zo vertelde hij, "en ineens stoven ze alle kanten op: die buizerd dook er boven op".

Pas vlogen ze zelfs met zijn vieren tussen Station West en Ringbaan-West. Met buren aan de Baroniebaan was een speciale bijeenkomst belegd over de territoriumgrenzen. Daarbij werden broedplannen en beoogde broedlocatie van het Reitse paar nog eens extra duidelijk. Samen stortten ze zich op een groot nest van luid protesterende eksters met de duidelijke bedoeling om dat te bestemmen tot basis voor een buizerdhorst.

Kortom, Marieke Moorman, Adviescommissie Stedelijk Groen, Platform Stadsnatuur, gemeenteambtenaren en andere verantwoordelijken, werk aan de winkel.
Want deze gevederde nieuwkomers in de stad moeten natuurlijk goed worden opgevangen.
Ze willen straks niet ineens ‘Tilburg zingt’ onder het nest. Extra reden dus om concrete invulling te geven aan plannen voor kleine, maar strikte, voor het publiek afgesloten stadsnatuurreservaten. In het eerste Tilburgse stadsnatuurreservaat zou dan midden in de stad de eerste Tilburgse stadsbuizerd kunnen broeden. En overal kunnen mensen dan verder van deze vogels genieten als ze boven de stad rondvliegen, in de omgeving op jacht zijn en hun jongen laten uitvliegen.

Aansluitend kan dan ook het oude van Gend en Loosterrein tot beschermd natuurgebied worden verklaard (zie ‘Spoorzone geïllustreerd). Daar zingen weer de stadsfitissen, groeien planten zelfs die verder in de hele provincie nauwelijks voorkomen. Je vindt daar meer zeldzaamheden dan in menig officieel natuurreservaat buiten de stad. Ja, waarom lezen en horen we hierover zo weinig? Is dat vanwege plannen voor supermarkt, velodroom en dergelijke? Extra reden voor bordjes "natuurreservaat" en permanente bewaking door een speciaal aangestelde "stadsboswachter". En onderdeel van dat beschermde stadsnatuurgebied meteen ook de sportvelden met de Tilburgse stadsscholeksters. En aan de andere kant van de spoorlijn het weitje in de Bokhamer. Dat niet volbouwen, maar beschermen als broedplaats van de laatste stadsboerenzwaluw. Na de in ‘Ontwikkeling Spoorzone’ beschreven ontgroening (zie ook fotoserie) langs het hele spoor stadsnatuurcompensatie en Tilburgs eerste stadsnatuurreservaat.

Reacties

4 reacties op “Stadsnatuurreservaat”

 1. henk avatar
  henk

  Net als mijn stadsnatuurboek had ik ook dit verhaal beter niet kunnen schrijven blijkbaar. Er liggen nu plannen om hier bestaande sportvelden te plastificeren, nog meer plastictapijten te leggen en zo

 2. henk avatar
  henk

  Wat hier ook midden in de stad zitten zijn witte kwikstaarten. En vandaag zag en meldde Stein Kuiper helemaal een bijzondere stadsvogelwaarneming: de stadsbuizerd aangevallen door een slechtvalk!

 3. De krassende kraai avatar
  De krassende kraai

  Wat een mooi idee, ik ben helemaal voor zo'n reservaat! Het is vast al meer mensen opgevallen maar ik wil het hier toch even melden dat mijn achterneven en nichten ook stiekum zijn komen aanschuiven. Het is al een paar jaar aan de gang maar ze worden toch steeds brutaler en zichtbaarder die stads vlaamse gaaien.

 4. paul van est avatar
  paul van est

  De liefde, 't is wat Henk.
  De kat van buren is al weken krols, zijn territorium is gelukkig overduidelijk afgebakend.
  Na een weekend met rokjesdagen en een oranjeweek vol festiviteiten moet ik maar eens een stukje gaan fietsen in de bergen…
  Doe je 3 mei nog even met ons lokale tochtje mee?