Geplaatst

Bouwfraude Tilburg

Bij ‘bouwfraude’ gaat het meestal om bouwbedrijven die met prijsafspraken extra geld opstrijken. Maar veel ernstiger zijn natuurlijk de geheime afspraken met media en overheden die er telkens toe leiden dat slechte, onzinnige en overbodige bouwplannen toch iedere keer weer doorgaan.

Vooral Tilburg kent schrijnende voorbeelden van deze bouwfraude. Het meest illustratief is nog altijd de zogenaamd ineens betekenisloze Lindeboom. Voorafgaand aan de bouw van een fietsenkelder kreeg die boom een "infuus", op advies zogenaamd van de toenmalige Heidemij. Maar bij nadere bestudering van de correspondentie zag ik dat het de gemeente zelf was die aan de Heidemij gewoon opdracht gaf om dat zogenaamde ‘infuus’ te adviseren. Toen de gevolgen van die wortelwurging duidelijk werden, schreef de Heidemij zelfs ‘stoppen met dat infuus’. Maar de gemeente zelf bleef er  – en zogenaamd nog steeds op advies van de Heidemij – mee doorgaan juist. En tot op de dag van vandaag zwijgen nog steeds de plaatselijke media, want ze zaten toen allemaal zelf ook in het complot ‘Tilburg Moderne Industriestad’. En waar blijf je als je dit soort corruptie verder ongemoeid en onbesproken laat?

Dan wordt zelfs met allerlei manipulaties (zie ‘Kundig en deskundig’, ‘Juist geïnformeerd’ en ‘Juist geïnformeerd 2′) groene cultuurhistorie gekapt voor een "park", wat later een ondergrondse parkeergarage blijkt te zijn! Nog gekker is nu weer het bouwplan midden in de Oude Warande. Daar moet nu in het centrum een strak. spiegelend, vierkant, glazen paviljoen komen. Maar op grond van gemeentevoorlichting en Industriestadreclame (en later T-voorlichting) concludeerden we dat jaren geleden al: "midden in de Warande moet kennelijk een ‘paviljoen’ komen".

Het historische gegeven van een betekenisvolle lindeboom als middelpunt (zie ‘Oude Warande’) werd namelijk systematisch in alle voorlichting verzwegen. Ja, het hart van de Oude Warande was vroeger zogenaamd altijd al een paviljoen, ofwel een "jachtpavilon". Gewoon een verzinsel. Maar jarenlang stond dat op een gemeentelijk informatiebord midden in de Warande (en nu nog aan de Zwartvenseweg). En waarom wordt zoiets gewoon verzonnen en de feitelijke, historische boomwerkelijkheid verwegen? Waarom kreeg de folder ‘Oude Warande’ van Stichting Stadsbomen nooit aandacht en kwam de gemeente daarna met een eigen T-brochure ‘Oude Warande’? En waarom was die brochure over een bos in feite niets anders dan architectuurreclame? Waarom stond in die Warandebrochure zelfs een foto van de glazen verbindingsgang bij de toch buiten de Warande gelegen universiteit?

Werd toevallig op de toekomstige bouwplek die meer dan 150 jaar oude beuk ineens met zijn wortels aan de zonnebrand blootgesteld (zie foto) bij het volkomen onnodig aanbrengen van een nieuwe grasmat? En werden daar toevallig nooit nieuwe bomen teruggeplant? En waarom lazen we hierover nooit iets in de ‘Vrije Pers’? Ja, bij de werkelijke bouwfraude zijn behalve de overheid ook de media betrokken, in Tilburg na de campagne ‘Tilburg Moderne Industriestad’ nu weer via het grote corrumperium ‘T’.

Reacties

8 reacties op “Bouwfraude Tilburg”

  1. hein van der schoot avatar
    hein van der schoot

    THEEHUIS IN DE OUDE WARANDE (2)

    Wat opvalt aan de berichtgeving in het Brabants Dagblad over de aktiviteiten in de Oude Warande: Bepaalde personen en groepen krijgen ruimte om idee

  2. hein van der schoot avatar
    hein van der schoot

    T-HUIS IN DE OUDE WARANDE (1)

    Enige jaren geleden liet de eigenaar van Auberge du Bonheur via het Brabants Dagblad (19-12-06) weten dat hij graag midden in de Oude Warande een theehuis zou willen beginnen. Precies op de plek waar nu zo'n theehuis wordt neegezet legde in die tijd een vitale, honderdvijftig jaar oude beuk plotseling het loodje (hoe dat kon gebeuren staat hierboven beschreven) en hoewel de gemeente Tilburg beweert dat ze de Oude Warande 'in oude luister herstelt', werd toen geen nieuwe boom geplant ter vervanging van de gesneuvelde, beeldbepalende, monumentale boom (zie bovenstaande foto). Sterker nog: ook een oude taxus bij de schuur naast het boswachtershuis werd dusdanig toegetakeld dat daarvan niet meer rest dan een zielige stomp. Tegelijkertijd verdwenen langs een hoofdlaan honderd jaar oude inheemse eiken en werd die laan halfverhard. En nu bouwen Auberge du Bonheur en kunstclub Fundament met subsidie van de gemeente midden in het sterrenbos een theehuis in de vorm van een glazen, spiegelende doos.
    De vraag komt nu op: Wat heeft dit alles te maken met het 'in oude luister herstellen' van dit sterrenbos?

    Voor Stichting Stadsbomen was het bouwplan voor een theehuis midden in de Oude Warande aanleiding om begin vorig jaar een brief te schrijven naar het Brabants Dagblad. In die brief is aangegeven waarom de stichting van mening is dat een theehuis in het centrale midden van het sterrenbos geen goed idee is. Deze brief (te lezen bij 'Tilburg en zijn Oude Warande') werd door het Brabants Dagblad niet geplaatst en ook later besteedde de krant aan de zienswijze van Stichting Stadsbomen geen enkele aandacht. Wel liet het BD vorig jaar een zogenaamde artist impression zien van het 'kunstproject', even later werd gemeld dat Interpolis als sponsor in beeld was, maar dat desondanks de financiering nog niet rond was en onlangs berichtte de krant dat dankzij subsidie van de gemeente met de bouw van het theehuis inmiddels is gestart. Natuurlijk zal de krant binnenkort ook ruimschoots aandacht schenken aan de opening van deze horecagelegenheid.

  3. hein van der schoot avatar
    hein van der schoot

    T-HUIS IN DE OUDE WARANDE (3)

    Stichting Stadsbomen heeft de afgelopen jaren verschillende keren haar bezorgdheid geuit over de manier waarop de gemeente de Oude Warande ‘opknapt’: In gesprekken met politici, via publicaties (zie onder meer ‘Tilburg en zijn Oude Warande’ op deze website) en via mails aan de wethouders Hamming en Moorman. Een jaar geleden (2 mei 2008) stuurde de stichting ook een brief naar de griffie met het verzoek die brief door te sturen naar de Commissie voor Bezwaren. In die brief worden de bezwaren van Stichting Stadsbomen tegen de bouw van een theehuis in de Oude Warande toegelicht. Ook pleitte de stichting er in die brief voor om op het centrale midden van het sterrenbos een boom te planten ter vervanging van de beeldbepalende, monumentale beuk (zie bovenstaande foto) die daar een paar jaar geleden door gemeentelijk wanbeheer het loodje legde.

    Omdat op deze brief geen enkele reactie kwam stuurde Stichting Stadsbomen op 16 februari en op 21 maart van dit jaar emails naar de wethouders Hamming en Moorman waarin nogmaals de kwestie ‘T-huis’ en het terugplanten van een boom op het centrale midden onder de aandacht werd gebracht.

    De wethouders reageren niet op deze mails, maar op 12 en 16 april van dit jaar ontvangt de stichting wel twee brieven van de gemeente, een van Gebiedsteam-west en een van de Afdeling Bouwvergunningen. Dan wordt duidelijk hoe de vork in de steel steekt. De vorig jaar door Stichting Stadsbomen verstuurde brief blijkt ‘helaas’ niet te zijn aangekomen (Op schriftelijke vragen aan de griffie hierover heeft de stichting tot nu toe geen antwoord gekregen). In de brieven van de gemeente is verder te lezen dat al op 18 maart vorig jaar aan kunstclub Fundament vrijstelling is verleend van het bestemmingsplan Oude Warande. Hoewel de Oude Warande de bestemming heeft van bosgebied en hier uitsluitend bouwen ten dienste van beheer en onderhoud is toegestaan, blijkt nu dat vorig jaar op grond van een nu niet meer bestaande regeling is afgeweken van het geldende bestemmingsplan.
    Dan staat er in de brief van de Afdeling Bouwzaken:

    ‘Het uiteindelijke besluit tot het verlenen van de vrijstelling en het besluit tot het verlenen van de bouwvergunning zijn in verband met practische voorwaarden uitgesteld tot 6 april 2009. Doordat de kennisgeving van uw bezwaren zijn gelegen buiten de wettelijke termijn, als omschreven in artikel 18 lid 3 van de WRO (oud) kunnen wij niet inhoudelijk ingaan op uw zienswijze’.

  4. hein van der schoot avatar
    hein van der schoot

    T-HUIS IN DE OUDE WARANDE (4)

    De gang van zaken rond de bouw van een 'T-huis' in de Oude Warande roept de volgende vragen op:

    Hoe komt het dat de vorig jaar aan de griffie gestuurde brief van Stichting Stadsbomen niet is aangekomen bij de Commissie voor Bezwaren?

    Waarom reageert de griffie niet als Stichting Stadsbomen vraagt hoe het komt dat haar brief niet is doorgestuurd?

    Waarom hebben de wethouders Hamming en Moorman niet gereageerd op de mails van 16 februari en 21 maart?

    Waarom gaan de wethouders niet in op het verzoek van Stichting Stadsbomen om een boom terug te planten in het centrale midden van het sterrenbos ter vervanging van de beeldbepalende, monumentale rode beuk die daar een paar jaar geleden het loodje legde?

    De gemeente beweert de Oude Warande in oude luister te herstellen. Waarom heeft de gemeente dan niet al lang de gesneuvelde, beeldbepalende rode beuk vervangen door een nieuw exemplaar?

    Heeft de gemeente nagelaten deze beeldbepalende, monumentale boom te vervangen om zo vast het pad te effenen voor een T-huis?

    Op een plattegrond uit 1760 is precies in het midden van het sterrenbos een boom aangegeven. Waarom verleent de gemeente nu een vergunning om op die plek een horecagelegenheid neer te zetten in de vorm van een spiegelende, glazen doos? Wat heeft dit bouwsel te maken met het 'in oude luister herstellen' van de Oude Warande?

    De gemeente beweert burgerparticipatie belangrijk te vinden, maar hoe kan daar sprake van zijn als brieven van burgers niet aankomen en niet worden beantwoord?

    Hoe komt het dat de Oude Warande niet al lang in zijn geheel de status heeft van monument?

    Hoe denkt de stadsecoloog over het T-huis dat nu wordt gebouwd midden in een natuurgebied?

    Is de Commissie Stedelijk Groen bij dit bouwplan om een advies gevraagd?

  5. marjofrenk avatar
    marjofrenk

    @Hein
    Mijn collega Paulus is hier al lang mee bezig en zal hierover maandag nogmaals vragen stellen aan de wethouder.

  6. tine van de weyer avatar
    tine van de weyer

    Het in hooggepolijst rvs uitgevoerde sculptuur '27 light years' van de Indiase kunstenaar Subodh Gupta dat in 2008 het flonkerende hart van de tentoonstelling Wanderland vormde in de Warande kreeg terecht de grootst mogelijke lof van het bezoekende publiek.
    Een meteroriet leek neergedaald, een ster die zijn plek aan het firmament inruilde voor een centrale plaats in een Tilburgs park. Een wonder in Wanderland en zover ik het heb kunnen nagaan is er ook niets vernomen over te pletter gevlogen mussen of merels.

    In 2009 wil de Stichting Fundament op deze centrale plek in het park 'Grotto' plaatsen, een paviljoentje waar mensen samen kunnen komen, zich kunnen bezinnen over wat er in het park te zien is, daar met elkaar over van gedachten wisselen bij een kopje koffie of thee.De boom die er ooit heeft gestaan was al in 2003 verdwenen.

    Grotto wordt in eigen beheer van Stichting Fundament Foundation geexploiteerd, De Bonheur Groep heeft hier 0 % betrokkenheid bij.
    (Tentoonstellingsmakers worden meer en meer geacht eigenbroekophouders te zijn)

    Grotto is mogelijk gemaakt dankzij financi

  7. hein van der schoot avatar
    hein van der schoot

    T-HUIS IN DE OUDE WARANDE (5)

    Raadslid Tine van de Weyer doet nu net alsof het de normaalste zaak is dat er midden in een bosgebied wordt gebouwd, maar dat is toch echt vrij uitzonderlijk. En al helemaal bijzonder is het dat er nu wordt gebouwd in een natuurmonument dat bovendien van grote cultuurhistorische waarde is. Niet voor niks is de vrijstellingsregeling waarvan Fundament gebruik heeft gemaakt inmiddels afgeschaft en hebben de zogenaamde Groene Mall-partners ingestemd met de bouw van dit T-huis 'onder de expliciete voorwaarde dat wordt vastgelegd dat het een tijdelijke voorziening is die geen precedentwerking mag hebben naar andere initiatieven'. Met andere woorden: Eens maar nooit meer.

    Waar het nu vooral om gaat is het volgende: de pretentieuze kunstclub Fundament en horecagroep Du Bonheur worden op allerlei manieren door de gemeente geholpen met hun plannen, terwijl op brieven van Stichting Stadsbomen door de gemeente niet wordt gereageerd.
    Is raadslid Tine van de Weyer ook niet wat laat met haar reactie hier? Op 11 april vorig jaar stuurde Stichting Stadsbomen namelijk de volgende brief naar de griffie met het verzoek die brief door te sturen naar het College en de raadsleden. Of is misschien ook deze brief van Stichting Stadsbomen niet aangekomen?

    BEZWAAR TEGEN BOUWPLAN IN WARANDE

    Onlangs presenteerden horecagroep Du Bonheur en Stichting Fundament een plan voor een glazen paviljoen in de Oude Warande. Dit paviljoen zou onder meer moeten gaan dienen als ontvangstruimte tijdens de eens in de vier jaar georganiseerde beeldententoonstelling 'Lustwarande'.
    Stichting Stadsbomen Tilburg maakt bezwaar tegen de bouw van dit paviljoen, omdat zo'n spiegelend glazen huis zeer dominant aanwezig zal zijn, afbreuk doet aan de sfeer van het sterrenbos en ook vanuit cultuurhistorisch perspectief niet past in dit natuurgebied. Nu is het nog zo dat het centrum van het bos ontmoetingsplaats is van veel Tilburgers, die, gezeten op een bankje, genieten van de natuur.

    Het is natuurlijk de droom van elke horeca-ondernemer om op zo'n plek een theehuis te exploiteren, maar er is geen reden om de openbare ruimte hier te laten inlijven door een zakenman aan de Bredaseweg met uitbreidingsplannen. Mensen die iets willen eten of drinken kunnen bovendien al even verderop terecht bij Auberge du Bonheur, De Zeven Geitjes of Bosvreugd.

    Het is begrijpelijk dat de beeldententoonstelling een ontvangstruimte behoeft, maar zo'n voorziening kan beter bij de entree van het sterrenbos worden neergezet gedurende de expositie en dus niet, zoals nu de bedoeling is, voor vijf jaar.
    Het gemeentebestuur beweert dat de Oude Warande 'in oude luister' hersteld wordt. Vreemd genoeg worden er al vele jaren onder dit voorwendsel ter plaatse monumentale, soms meer dan honderd jaar oude bomen gekapt en nu dreigt zelfs in het hart van het sterrenbos een grote, spiegelende glazen doos te worden neergezet!

    De komst van dit theehuis is voorbereid op incorrecte gronden.
    Jarenlang was namelijk op gemeentelijke informatieborden te lezen dat in vervlogen tijden in het centrum van het bos een 'jachtpaviljon' zou hebben gestaan, terwijl daar in archieven niets over te vinden is. Wel is op een kaart uit de 18de eeuw duidelijk te zien dat precies in het centrale midden een betekenisvolle boom stond.
    Stichting Stadsbomen Tilburg pleit er voor recht te doen aan de cultuurhistorische betekenis van de centrale plaats in het midden van de Warande en in plaats van een glazen theehuis te bouwen daar weer een boom te planten.
    Tevens verzoeken we het gemeentebestuur om een rode beuk terug te planten ter vervanging van de monumentale beuk die daar enige jaren geleden het loodje legde. Tenslotte willen we er op wijzen dat vogels zich te pletter zullen vliegen tegen een spiegelend, glazen huis.

  8. ilburg Theo avatar
    ilburg Theo

    Alle lof natuurlijk voor de aaneensmeder van kitchen utility