Geplaatst

Seht meine lieben Bäume an,
Wie sie so herrlich stehn,
Auf allen Zweigen angetan
Mit Reifen wunderschön!

 

Ineens zong vandaag door mijn hoofd dit lied van Schubert. Want vandaag zag de wereld er uit zoals in dit lied bezongen: de bomen wit berijpt, wondermooi. De hele dag heb ik daar gratis van genoten en zodoende verder niks gekocht of geconsumeerd. Geen wonder dat je dit lied nergens meer hoort, en zeker niet in de supermarkt of bij de commerciële omroepen. Stel je voor dat we met Kerstmis niet van dure kerstcadeaus gaan genieten, maar van aangevroren mist!

Al decennialang wordt van het enorme repertoire aan ‘natuurcomposities’ en liedjes die de natuur bezingen nauwelijks meer iets ten gehore gebracht. En het hier gememoreerde lied kan natuurlijk helemaal niet. Het bezingt rijp en sneeuw. En die witte machten laten naast de rijkdom van de natuur genadeloos zien wat al die vormen in de wereld van architectuur en industrie nu eigenlijk voorstellen. Ineens ziet iedereen dat zelfs de moderne als ‘park’ gepropageerde zichtlocaties naar die wereld een aanfluiting zijn. Sneeuw en rijp laten zien dat het eerste het beste braakliggend terreintje tien keer mooier is, tien keer meer vorm en variatie heeft.

Genadeloos ontmaskert die witte zuiverheid de armoe van wat we tegenwoordig mooi moeten vinden en ijskoud presenteren als "fraaie vormgeving", "mooi ontwerp", "sterk product" enzovoort. Onder de sneeuweerlijke winterdeken blijkt het gewoon helemaal géén vorm, een non ontwerp, een wanproduct. En wat laat zo’n vorstelijk wit laagje daartegenover prachtig zien hoe mooi alleen al één boom, struik of uitgebloeid grasje is, hoe oneindig veel mooier dan…. ach vult u zelf maar in.

En wat zo’n winterse traktatie doet met mensen! Alsof we uit een nare droom wakker worden! Iedereen krijgt er goeie zin van. Iedereen die ik buiten tegenkwam lachte, was vriendelijk, maakte een praatje. En wat ontdekte ik daarbij: zelfs mijn baard bleek wit berijpt de moeite waard.

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

Reacties

2 reacties op “Wintertraktatie”

  1. Brigitte avatar
    Brigitte

    Je ziet nu ook mooi het verschil tussen fijne structuren en grove structuren.

  2. Henk avatar
    Henk

    Roze bomen in de opkomende zon !!! Het werd n