Geplaatst

Afgelopen donderdag was het symposium van ‘Duurzaam Tilburg’ (9 foto’s). Ongelooflijk hoe op allerlei manieren en vanuit allerlei invalshoeken mensen in Tilburg bezig zijn met ‘milieu’ en ‘duurzaamheid’. Ook bij tilburgers.nl was men kennelijk onder de indruk (zie verslag aldaar). Geluiden die aanvankelijk uit de mond van eenlingen klonken hoorde je nu van diverse kanten. Maar wat zijn na de woorden nu de daden?

Er moet een ‘Spoorzone BV’ komen van en door Tilburgers zelf: een ‘Kenniscentrum voor Duurzaamheid’. Prachtig. Maar zelf verlangde ik naar een nog veel praktischer, nog sneller uitvoerbaar en onmiddellijk tot resultaat leidend idee.
Niet toevallig zei ik dan ook: "Had Godelieve Engbersen hier niet bij moeten zijn?" Zij is van LETS-kring ‘De Linde’ (zie hier ook het artikel ‘Klusjesman helpt tuinman voor 15 kruiken’).
En warempel: ik had dat amper gezegd of daar kwam ze alsnog binnen. Zo’n vrouw die helemaal geen make-up nodig heeft en zich dat ook door de reclame niet laat wijsmaken. En van nog veel meer reclamedictaten trekt ze zich geen moer aan. Heerlijk. Een tafeltje lag even later vol met aansporingen naar iedereen om zich te bevrijden van de reclamedictatuur. "Doe mee", zo zei ze naast affiches met de boodschap om de laatste zaterdag van november niets te kopen, mee te doen met de "Internationale Niet Winkeldag".

Het leidde met name tot enthousiasme bij de Groene Sint. "Er is hier van alles niet te weinig, maar te veel", sprak hij. "Ik ga dus zelfs de hele máánd niet meer winkelen, laat staan funshoppen of mallshoppen. Speciale Sinterklaasinkopen, vergeet het. Niet nóg meer furbees, barbies en andere troep die even later ongebruikt op zolder staat. Ter ere van mijn verjaardag organiseer ik alleen maar ruilavonden, zodat de overtollige spullen terecht komen op plekken waar ze dan hopenlijk minder overtollig zijn. Nieuwe gedichten, dat is het enige. Gekocht wordt er niets meer. Ja, dat blijft toch het mooie van milieu in de oorspronkelijke betekenis: je hoeft daar niets speciaals voor te dóen, je hoeft er alleen maar wat voor te láten. Alle milieuverwoestende T-onzin stopt dan vanzelf, alleen duurzaam Tilburg blijft over."

Voor overzicht van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

Reacties

2 reacties op “Duurzaam Tilburg”

 1. Godelieve Engbersen avatar
  Godelieve Engbersen

  Hoi Henk, wat leuk zo'n verslag!
  Alle groene Sinten nodigen wij graag uit, Free Hugs op te komen halen, bij de Heikese Kerk op
  zaterdag 24/11/2007 – 14.30-16.00. http://www.koopniets.nl/contact.htm

  Actie in Tilburg

  In Tilburg komt een Super actie dit jaar, zo meldt Godelieve Engbersen. Op 24 november worden er "Free Hugs" uitgereikt, er zijn Alternatieve verlanglijstjes en de de SpinT redactie zal de actie bijwonen. Dit wordt een echte Meet & Greet reportage.
  SpinT is het tijdschrift voor kwetsbare groepen in de samenleving en de betrokken Tilburger. Daarnaast wordt het tijdschrift 'Genoeg' (eenvoudig genieten; voor minuma en maxima) gratis uitgereikt. Ook zullen enthousiate medeNietWinkelaars Marjo Dirks, en andere leden van de Letskring de Linde deze actie bijwonen.

  Een gezellige actie in hartje centrum van Tilburg. Bij de Heikese Kerk 14.30-16.00.
  Contactpersoon:
  Godelieve Engbersen: 013-5392774 of 013-5443204 (voicemail) goodje(at)hetnet.nl

 2. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Dag Godelieve,

  Free Hugs, die ontving ik eerder dit jaar in de Hall en uit het contact met de organisatrice van die massagedag toen groeide iets heel moois.

  Wanneer komt er in het straatbeeld van Chillburg trouwens weer zo'n mooie afficheplek als destijds rechts naast de Pont-oprit? Waar Marjo nu woont vermoed ik veel geluk en het is mooi dat zo'n pand prachtig opgeknapt is, maar ik mis haar leuke statements uit die publieke niet-winkelruit wel!

  Niets helpt, koop niets!