Geplaatst

Worst

Houdt de zogenaamde ‘Vrije Pers’ ons als onafhankelijk nieuws meer en meer een met reclame volgepropte worst voor? Mijn vorige stukje werd in elk geval door het Brabants Dagblad prompt bevestigd met nog meer redactionele promotie van belangen ondersteund met reclamegeld en nog idiotere desinformatie wat betreft niet-commerciële belangen. Toppunt was de berichtgeving over de bijzondere, nog levende cultuurhistorie tussen Bisschop Zwijsenstraat en Koningsplein.

In lezingen liet ik meermalen foto’s zien van de Bisschop Zwijsenstraat in 1923. Daarop zie je in het hart van de stad nog een bloeiende boomgaard. De daarvan nog resterende perenbomen werden niet voor niets speciaal beschreven in het boek over de Tilburgse stadsnatuur. Het zijn in dat boek levende herinneringen nog aan Tilburgs landelijke verleden, levende monumenten nog uit de tijd van ‘Tilburg schónste stad vant laand’. Maar hoe bericht een krant over zulke typisch Tilburgse cultuurhistorie als het grote reclamegeld wordt geïnvesteerd in het propageren van heel andere zaken als "typisch Tilburg", het reduceren van cultuur tot alleen nog "Cultuurmanifestatie T"?

De stukjes ‘Kundig en deskundig in Tilburg‘, ‘Juist geïnformeerd‘, ‘Juist geïnformeerd 2‘ en ‘Arme Marieke‘ lieten hier al zien dat er van normale voorlichting geen sprake meer is.
Maar afgelopen dinsdag werd het helemaal krankzinnig. Met één zinnetje in een verhaal over aangetroffen asbest werden de BD-lezers alsnog geïnformeerd over de hier gepleegde groenmoord. "De vijf populieren die nog in de weg stonden zijn inmiddels weggehaald, evenals het struikgewas", zo schreef de krant. Gekker kun je het niet bedacht krijgen. Na een door Stichting Stadsbomen betaald tegenonderzoek zijn die zogenaamd ten dode opgeschreven populieren juist blijven staan. Maar het aan het licht brengen van de grove, valse voorlichting kon niet voorkomen dat de andere zogenaamd niet meer levensvatbare bomen toch gekapt werden, inclusief het levend verleden dat nog herinnerde aan die vroegere binnenstadsboomgaard. Gekapt werden zelfs Tilburgs oudste eenbladige es, de oudste zomerlinde binnen de ringbanen, de wellicht oudste hulstboom van Tilburg, een monumentale magnolia, een vederesdoorn, twee beuken, diverse essen, gewone esdoorns, boswilgen, hazelnoten, schijncipressen, sparren, prunussen, laurierkersen, ruwe berken en de grootste groep zwarte berken in de stad. In de anno 2007 op één na minst groene stad van het land ging midden in T-binnenstad ook nog eens de bijl in het leefgebied van bosuil, boomkruiper, zwartkop, tjiftjaf en vele andere vogels. Maar in het Brabants Dagblad heeft die Tilburgse stadsnatuur gewoon nooit bestaan. Dus is er nu zogenaamd buiten die vermeende populieren ook niets gekapt, zoals eerder ook aan de overkant in de oude kloostertuin van de zusters Visitatie. En zo is de plaatselijke krant weer medeverantwoordelijk voor ‘ontwikkeling’ waarbij meer wordt afgebroken dan ontwikkeld, voor economische groei waarbij de verliezen uiteindelijk groter zijn dan de winst.

Frappant daarbij is ook de in de reclamegecorrumpeerde pers kennelijk enige kwaliteit van die bomen, ofwel het feit dat ze "in de weg stonden". Ook dat is onvoorstelbaar, want de meeste bomen en struiken moesten het veld ruimen voor een nog aan te leggen park, waarin die bomen juist prima op hun plek waren geweest. Oorspronkelijk waren parken juist plekken met bomen en struiken. Maar hoe vrij schrijft een krant daar nog over als architecten en projectontwikkelaars stevig investeren in het als "park" propageren van zichtlocaties naar de moderne architectuur? Hoe vrij en onafhankelijk blijft een krant als grote bedrijven en ondernemingen gigantische bedragen investeren om het feitelijke nieuws te vervangen door hun reclameboodschappen? In diezelfde krant (23 oktober 2007) schreeuwt het antwoord je tegemoet in de vorm van maarliefst twee redactionele pagina’s met reclame voor de casino’s van "JVH gaming". En meteen op de voorpagina krijgt de lezer letterlijk niet één, maar vier worsten zelfs voorgehouden, met de verwijzing naar een artikel op pagina 4 over de worsten van de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij (HEMA). Ja, het dagelijkse nieuws: geld uitgeven en consumeren met de krant zelf als één grote, met reclame gevulde eenheidsworst.

Voor overzicht van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

Reacties

6 reacties op “Worst”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  vegetarische worst is er ook

 2. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  blijkbaar zal het iedereen worst wezen
  want er wordt niet gereageerd

 3. Bart avatar
  Bart

  In het Brabants Dagblad zag ik gisteren de kop "Interpolis is gekke henkie niet". Maar wie is gekke henkie dan w

 4. geert avatar
  geert

  wat ze vaak zeggen, bart
  al wat je zegt ben je zelf

 5. Henkie avatar
  Henkie

  Bende gek Geert!

 6. gert wilders avatar
  gert wilders

  de bende van geert wilders is de partij voor de vrijheid of zoiets

  en alle reageerders zullen hier dan wel gek zijn