Geplaatst

Leven op straat

De straat is de openbare ruimte van ons allemaal en dus heel belangrijk, De straat is in principe de plek waar iedereen kan lopen, zitten, liggen, kaarten, schaken, picknicken, zonnen, genieten van het groen enzovoort. Toch lijkt het leven in onze openbare ruimte steeds meer gebonden aan allerlei normen en gedragsregels.
Er zijn heel normale dingen die je op straat echt niet kunt doen, zo merkte ik pas.

Samen op de stoep een pilsje drinken kan nog net, mits je in een volksbuurt woont. Daarbuiten krijg je al snel boze blikken van buren die vrezen dat nu ook de huizenprijs zal kelderen naar volksbuurtniveau. Op straat zomaar ergens gaan liggen is in een stad zelfs waar dan ook hoogst ongepast. Aan het strand is het doodnormaal om daar plat op de grond te liggen, maar u moet dat hier op straat eens proberen! In het bos zag ik dit weekend mensen met een fotocamera tussen de takken en het mos liggen, maar o wee toen ik dit gedrag pas in de stad vertoonde. Ik mag dan een boek gepubliceerd hebben waarin ik de stad als natuurgebied beschrijf, ik dien me niet te gedragen alsof de stad ook echt een natuurgebied is.

Pas zag ik langs de straat allemaal paddenstoelen tussen de trottoirtegels en de keiband door groeien. Ik was helemaal onder de indruk van die beton trotserende levenskracht. Exemplaren die alweer ineenzakten tot kleverige slijmmassa legden zelfs de basis voor een compleet berkenbos door alle berkenzaden vast te kleven aan die plek, die doorgang door de stenen. Dat zet ik op de foto, zo dacht ik. Daarvoor moest ik echter zó diep door de knieën dat ik besloot toch maar even plat op mijn buik te gaan. Ik begreep wel dat op de stoep liggen ongebruikelijk straatgedrag was, maar het was verder stil, er kwam niemand aan. Althans dat dacht ik. Maar even later sprong er naast mij al een vrouw uit een auto en kwamen er twee mensen uit huis gerend die op hun mobiele telefoon al 112 hadden ingetoetst. Die toonden zich blij dat ik nog leefde, maar de vrouw die uit die auto kwam gerend leek zelfs dat niet te kunnen waarderen.

Mocht u dit verhaal inmiddels van die vrouw al gehoord hebben of nog te horen krijgen, dan biedt ze maar alsnog mijn excuses aan dat ik ze zo heb laten schrikken. Ik zal me netter gedragen in de stad.

Overigens blijf ik van mening dat er op straat méér geleefd moet worden.

Voor fotoselectie paddestoelen Tilburg zie fotoalbum paddestoelen Tilburg.
Voor overzicht van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

Reacties

3 reacties op “Leven op straat”

  1. Marcel Mutsaers avatar
    Marcel Mutsaers

    Gewoon op de grond gaan liggen Henk, ook in de stad, levert mooie foto's op!

  2. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    @marcel
    zie mijn weblog http:/swamijawi.web-log.nl onder het log Van Gend en Loos-Terrein Tilburg {categorie (natuur)Verschijnselen} voor Henk in liggende fotografeerpositie

  3. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    ik zou ook schrikken als ik iemand met een zwart uitpuilende oog van zo'n 20