Geplaatst

Tilburgs eerste bladkoning

Wat een feest de afgelopen week. Onder het balkon van mijn flat klonk vanwege de honderdduizendste hit het "proficiat" zelfs uit de mond van buitengewoon hoog bezoek. Speciaal vanuit de lindes onder mijn flat klonken de felicitaties, want die honderdduizendste werd bereikt met de Tilburgse Lindeboom. Dus werd ik vanuit de lindebladeren voor mijn flat toegejuicht door Tilburgs eerste bladkoning!

En bij die eerste Tilburgse bladkoning moet u niet denken aan de directeur van het Brabants Dagblad of de aanstaande winnaar van de verkiezing "Beste schrijver van het Brabants Dagblad". Nee, deze bladkoning is van een heel ander niveau. Zijn staatsiebezoek heeft alles te maken met koning Winter. Deze vorst zwaait in Siberië nog altijd dusdanig de scepter dat de bladkoning dan naar warmere streken verhuist. En om af te reizen naar paleizen in een milder klimaat neemt de bladkoning dan niet het vliegtuig, nee hij vliegt zelf.

Ter ere van de Lindeboom en de honderdduizendste bezoeker van deze weblog vloog een bladkoning nu zelfs helemaal vanuit de taiga naar Tilburg. Voor het eerst in de Tilburgse geschiedenis. Aan een stuk door hoorde ik tussen de lindeblaadjes in het Oost-Siberisch de gelukwensen, ofwel het door oude Sjamanen al gebezigde "tsjoewiet, tsjoewiet". Toen ik dat geluid hoorde wist ik het meteen: een bladkoning. "Het geluid doet denken aan een zwarte mees", zo lees je in de boeken, maar de jubel pal voor mijn raam klonk zó enthousiast dat ik zelfs aan een zwarte ruiter moest denken. U weet wel: een blonde ruiter, maar dan zwart.

"Dwaalgast", las ik later in de ‘Avifauna van Noord Brabant’. Anno 1967 was deze gevederde vorst in onze hele provincie nog niet één keer levend gesignaleerd. Alleen één exemplaar was er dood gevonden (op 23 oktober 1965 in Haaren). Het kleine zangvogeltje van nog geen tien centimeter heette toen ook officieel nog "bladkoninkje". Recent zijn in de ornithologie dit soort verkleinwoorden allemaal afgeschaft. Zelfs het kleinste vogeltje van Nederland heet niet langer "goudhaantje", maar "goudhaan". Alsof mensen met sparren in hun tuin niet meer in slaap worden gesust met een zacht en ijl "sisisisisisisi", maar elke ochtend worden wakker gekakeld door luid kraaiende goudhanen. En zo moeten we voortaan tussen het riet kennelijk ook op ons hoede zijn voor de verschrikkelijke baardman (vroeger baardmannetje). Opgepast ook voor het kleinste reigertje van Nederland: niet langer wouwaapje, maar "woudaap". Welke apen bedenken zulke zogenaamd ‘volwassen’ vogelnamen? Denken ze zo zelf ook volwassen te worden? Ze zouden voor straf een cursus moeten volgen: ‘respect voor eeuwenoude vogeltjesnaampjes’. Eén ding klopt wel: dat zo’n bladkoninkje vanuit Siberië ijskoud even naar Nederland vliegt is geen prestatietje, maar een niet geringe prestatie!

Voor overzicht van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht. 

 

Reacties

7 reacties op “Tilburgs eerste bladkoning”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  dus een vogel en geen rupsje of zo op een blad?

 2. Henk avatar
  Henk

  Het bladkoninkje is een klein zangvogeltje van dezelfde familie als de fitis en de tjiftjaf. De laatste decennia hebben we ontdekt dat dit beestje met mooi herfstweer en langdurige oostenwind veel vaker in Nederland 'aan komt waaien' dan we vroeger dachten. Op de site http://www.waarnemingen.nl kun je lezen dat er de laatste dagen tientallen bladkoninkjes zijn gezien. Op Vlieland zaten er zondag zelfs zeven bij elkaar. Ze worden met name langs de kust en op de Waddeneilanden gezien. Waarnemingen in het binnenland zijn nog steeds heel bijzonder. Bij mijn weten is hij in elk geval in de bebouwde kom van Tilburg nog niet eerder waargenomen.

 3. Nachtburgemeestert avatar
  Nachtburgemeestert

  Henk, de site waar je naar verwijst is een plek voor medisch personeel. Je bedoelt http://www.waarneming.nl geloof ik, althans, daar vind ik o.a. de bladkoning/kje terug.

 4. de BuitenBurgemeeste avatar
  de BuitenBurgemeeste

  @Nachtburgemeestert (Hyperborus Nocturnus)
  er is zelfs een collega van ons onder al die vogels

  Datum en tijd 2007-10-15
  Soort Grote Burgemeester – Larus hyperboreus
  Gebied Den Helder – Visbuurt (NH)
  Coordinaat 113.738 – 552.195
  GPS 52.955 – 4.773
  Aantal 1 ter plaatse
  Kleed onbekend
  Activiteit ter plaatse
  Waarnemer Chris van der Vliet
  Determinatie zeker
  Weersomstandigheden onb

 5. Nachtburgemeestert avatar
  Nachtburgemeestert

  't Is nochtans een lilluker beestje dan die bladkoning, buitenburgemeestert.

 6. de BuitenBurgemeeste avatar
  de BuitenBurgemeeste

  @nachtburgemeestert
  …….verzucht……
  snap je nu waarom wij dan burgemeester van de nacht en van buiten tilburG zijn?

 7. Henk avatar
  Henk

  Bedankt Nachtburgemeester. De site voor zeldzame vogelwaarnemingen is inderdaad http://www.waarneming.nl.