Geplaatst

Niemand sprak over milieu?

In het Wilhelminapark hoor ik temidden van het autolawaai altijd nog lijsters, boomkruipers en zelfs fluisterende goudhaantjes. Afgelopen zondag niet. Het was autovrije zondag. Dus werden de vogels volledig overstemd. In het park stond nu het milieu centraal. Toch stond er boven het verslag in het BD een grote kop: "Ik heb niemand iets over milieu horen zeggen". Hoe is dat nou toch mogelijk?

Natuurlijk, er gebeurde van alles wat met milieu weinig te maken had. Maar in het park kon je bij de stand van Duurzaam Tilburg zelfs je mondiale voetafdruk laten meten (klik hier voor fotoserie). Iedereen kon zo zien hoeveel aardbollen er nodig zijn voor zijn of haar manier van leven en consumeren. Aan de orde kwamen daarbij zelfs in de reguliere media ‘verboden’ milieuthema’s als "overconsumptie", "economie van het genoeg" en "grenzen aan de malle economie". Onderwerpen die al jaren moeten wijken voor het eindeloos herhaald moralisme van dominee reclame. Temidden van de voortdurend gepredikte moraalleer van consuméren werd hier weer gesproken over consuminderen.

Vanwege het lawaai in het park heb ik zelfs afgezien van rondleidingen en verteld over Huttonia, consumptiedwang en consumptiebevorderende muziek zelfs in parken. Oké, we gebruikten daarbij geen geluidsinstallaties, megafoons of andere opvallende aandachtsmiddelen. Dus werden we volledig overschreeuwd door het getoeter van lieden die er één groot ‘milieucafé’ van wilden maken. Maar de oorspronkelijke milieugeluiden blijven klinken, ook al wordt dat in de dove en zwijgende media samengevat met "niemand iets over milieu horen zeggen".

En dat dit milieugeluid klonk temidden van een entourage die gewoon gezellig en sfeervol was is te zien ook op de in het park verder gemaakte foto’s (klik hier).

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

 

Reacties

6 reacties op “Niemand sprak over milieu?”

  1. Nachtburgemeestert avatar
    Nachtburgemeestert

    Kijk, 3,99, daar was ik nou benieuwd naar. Da's dus onder de eerder vermelde 4,7 (gemiddelde Nederlander) maar nog wel een beetje aan de foute helft tussen de eerlijke- en 's Neerlandse waardes in. Maar dan nog, gemeten onder 85 (vermoedelijke) Tilburgers waarvan slechts een deel al bij de 'duurzame parochie' horen, ies niet slegt.

  2. Arjen avatar
    Arjen

    JA.. en soms moet je gewoon RECLAME maken voor je idee

  3. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    @henk
    pas op voor het commentaar van frits de fietser
    die vond mij al zeuren over het lawaai
    wat zal hij wel van jou zeggen?

  4. groene mallemolen avatar
    groene mallemolen

    In het land der dominees is Henk Kuiper de dominee der dominees. Geen groter onvermoeidbaar strijder van consuminderen dan hij. Zodra hij bij anderen slechts een zweempje van consumeeeeren vermoedt, klimt hij in de hoogste boom en hijst de vlag: "er komt een consumerendominee aan. Roep de Lutherianen en calvinisten bijeen want dat materialisme moet eruit. Opknopen want die blinden zijn ook nog eens doof". Door zijn eigen geschreeuw verdwijnt het gefluister van de materialisten.

  5. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    @henk
    het blijkt groene mallemolen die je op de korrel neemt
    @mallemolen
    alles met mate
    de gulden middenweg
    etc., etc.

  6. Henk avatar
    Henk

    Geachte 'Groene Mallemolen',

    Dit is werkelijk fantastisch! Mijn jarenlang verzwegen en zelfs met hut en al de kop ingedrukte geluid klinkt nu kennelijk door! U ervaart mij zelfs als