Geplaatst

Verhalenwedstrijd ‘Tilburg schrijft’

"Doe mee aan de schrijfwedstrijd ‘Zomerse geheimen van Tilburg‘", zo las ik op de website van de Openbare Bibliotheek. "Stuur je geheim voor 1 september naar: tilburgschrijft@obtmb.nl. De winnende teksten zullen in speciale publicaties in de herfst te lezen zijn en op een nog geheime plek worden voorgelezen." Ik heb hier al heel wat geheimen van Tilburg onthuld. Laat ik die comprimeren tot één winnend verhaal, zo dacht ik. Totdat ik las ik welke prijzen je kon winnen!

Tien verhalen, zo las ik, zullen worden beloond met: "het boek ‘Levend verleden’." Nee maar! Het Tilburgse geschiedenisboek nota bene waaruit met alle middelen alles over het geheim van Tilburg werd geweerd en geschrapt (zie o.a. ‘De naam Tilburg‘). Het boek waarin de door mij gebruikte term ‘levend verleden’ een compleet andere betekenis zelfs kreeg. Vervolgens las ik: "25 verhalen worden beloond met het boekje ‘Kruikenzeikers’." Niet te geloven! Landelijk zijn de Tilburgers nu gepromoveerd tot klokkenzeikers, maar zelf blijven ze zich degraderen tot kruikenzeikers. Ja, als prijs voor een verhalenwedstrijd over geheimen nota bene het kruikenzeikerboekje dat juist met geen woord rept over het werkelijke geheim en werkelijke verhaal achter die kruikenzeiker. Het boekje dat volledig verzwijgt wat er in Tilburg zelfs omlaag werd gehaald om dit reclamebedenksel te verheffen tot "het symbool van Tilburg" (zie op deze weblog ook
De Kruikenzeiker‘).

Wie bedenkt toch zoiets, zo vraag ik me af bij het lezen van het persbericht. In beeld komt prompt het antwoord: een grote "T": CultuurmanifesTatie 2007! Ja hoor, daar komt de T-aap weer uit de mouw, het gaat weer om die T-cultuur! En de Openbare Bibliotheek werkt daarbij zelfs samen met een zich met een ‘T’ ook manifesterende reclameclub die zich "Typisch Tilburg" noemt. Wat die allemaal al bedacht hebben om vooral ook aan mijn gevleugelde woorden ‘Typisch Tilburgs’ een totaal andere inhoud te geven! Op hun initiatief heeft de bibliotheek in de Tilburghoek tegenwoordig boeken zelfs die je kunt drinken: flessen Schrobbelèr! Cultuur die je echt létterlijk ook op kunt zuigen. En middels uitgestalde boeken gaat dat al maanden gepaard ook met reclame voor het tot barstens toe opgeblazen aandachttrekkertje voor Schrobbelèr: de kruikenzeiker. En wat verder nadrukkelijk wordt gepromoot: de Moderne Industriestadvertaling van mijn Lindeaanduiding ‘levend verleden’.

Moet ik hier aan meedoen ??? Dit is de Doofpot zelf die de Tilburgers uitnodigt om al hun geheime stukken aan haar toe te vertrouwen! En die Doofpot destilleert daaruit dan een eindbrouwsel met reclameverhalen voor een bekend Tilburgs likeurtje. Maar hoe inspirerend is dit alles! Ja, ik ga vandaag nog beginnen met het schrijven van een verhaal over het geheim van Tilburg! Maar dat komt dan gewoon hier op TilburgZ.

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

 

     

Reacties

10 reacties op “Verhalenwedstrijd ‘Tilburg schrijft’”

 1. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Dag Henk,

  De te winnen prijs heb ik al en naast verzwegen zaken staan ook een hoop interessante zaken hier w

 2. Henk avatar
  Henk

  Recyclen van water? Bij de bereiding van bier worden toch juist gigantische hoeveelheden water alleen maar verbruikt en vervuild. Vroeger gebruikten we daarvoor in elk geval niet de term "duurzame consumptie". Dat was gewoon water drinken. Of bedoel je dat Oranjeboom weer bier maakt van vervuild water en eerder geconsumeerd Amstelbier?

 3. Wereldburger avatar
  Wereldburger

  De bereiding van bier kost inderdaad wat water, maar dat komt voor een groot deel in het bier terecht en wordt gewoon opgedronken. Helaas komt er bij het maken van bier wel CO2 vrij.

  Het schoonmaken van de brouwketels en vergistingsvaten kost ook water maar het reinigen gebeurt milieuvriendelijk want we willen geen zeep en chemicali

 4. Frits Bommel avatar
  Frits Bommel

  Ik heb zelf wel meegedaan. Ik vond het wel een leuk initiatief. Overigens mocht het ook om fictieve geheimen van Tilburg gaan.

 5. Henk avatar
  Henk

  @Frits Bommel
  Op zich is zoiets een leuk initiatief, zoals eerder bij de boekjes 'M

 6. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  @Henk: vroeger dronk men bier: omdat het water in steden te vervuild was. Volgens mij is Amstel bier ook tegenwoordig schoner dan de Amstel zelf.

  @ Wereldburger: welke auto? Ik heb niet eens een rijbewijs!

 7. Bart avatar
  Bart

  Er is dit jaar ook een landelijke verhalenwedstrijd geweest, georganiseerd door het dagblad Trouw. Daarin is Tilburg vijfde geworden met een verhaal van mevrouw Kollau over de Lindeboom!
  (http://www.trouw.nl/degids/schrijf/article705633.ece)

 8. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Lees de nieuwe Tilburgse Koerier eens na: de mening van dhr van Densen, bijna nachtburgemsster in ruste (overdag voert hij al niks meer uit…)

 9. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Beste Paul van Est,
  De nachtburgemeester heeft overdag gewoon een betaalde baan om aan de kost te komen. Hij is bezig met een boek over het Tilburgse kroegleven en onderhoud een zeer leesbare website waarmee hij zelfs probeert om alle nachtburgemeesters van de PayBah te verzamelen. Dat dan nog naast zijn inspanningen voor de Nederlandse stripwereld. We, Theo en Ren

 10. Nachtburgemeestert avatar
  Nachtburgemeestert

  Theo, ik ken Paul toevallig erg goed op het persoonlijke vlak en hij is hier niet aan het dissen maar de waarheid aan het spreken. Sinds 1 November is mijn betaalde dagbaan opgezegd en ik teer nu even een korte tijd op gespaard geld om zogezegd wat rust in mijn leven aan te brengen alvorens me weer UIT de rangen van werkschuw tuig te bewegen in een nieuwe carri