Geplaatst

De slechtvalken van Westpoint

"Al tijdens de bouw van de hoge kunstrots ‘Westpoint’ kwam de ‘Wanderfalke’, ofwel slechtvalk kijken. Op 31 juli 2004 was deze oude jachtvogel van de adel hier zelfs met twee exemplaren aanwezig". Over deze voormalige bewoners van steile rotswanden werden in 2004 optimistisch de bovenstaande zinnen in de publiciteit gebracht. We wensten de valken toen een voorspoedige stedelijke toekomst in het zich tot rotsstad ontwikkelende Tilburg. Maar wat is er nu eigenlijk zo bijzonder aan die vogels? En hoe staat het er nu mee in Tilburg?

De slechtvalk was in Nederland altijd al een zeldzame vogel en was in de jaren zestig in Europa bijna uitgestorven. In het bijzonder bij slechtvalken bleken bestrijdingsmiddelen zich in de voedselketen op te hopen tot dodelijke concentraties. Het was dan ook een dubbele sensatie toen deze vogel in de jaren negentig niet alleen in Nederland ging broeden, maar daarbij ook nog eens gebruik ging maken van hoge gebouwen. En los daarvan hebben we het dan ook nog eens over de vogel die sneller vliegt dan alle andere vogels en bij zijn jachtvlucht snelheden haalt van meer dan 300 km. per uur.

Om Tilburgers in hun eigen stad te kunnen laten genieten van deze vogelsensatie werd geprobeerd de slechtvalk te verleiden tot permanent verblijf in Tilburg. Platform Stadsnatuur, Vereniging Eigenaren Westpoint en Ballast Nedam sloegen daarbij de handen ineen. Zodoende kreeg de slechtvalk aan het begin van de lente van 2005 de denkbeeldige sleutels overhandigd van een speciaal appartement op de bovenste verdieping van de Westpointtoren. Het bewuste penthouse viel kennelijk echter niet in de smaak. Misschien was het toch niet helemaal naar slechtvalkwensen gemeubileerd en gestoffeerd? Vanaf het moment dat die slechtvalkenkast werd geplaatst heb ik de valken eigenlijk niet meer gezien. Sterker nog: ik zag regelmatig een duif boven op de toren zitten en zelfs boven op de slechtvalkenkast. Nou, dan mag je toch aannemen dat de dichtstbijzijnde slechtvalk zeker niet op de Westpointtoren zit. Maar nu heb ik ineens toch buitengewoon verheugend nieuws: een dode duif, kop er af, ingewanden eruit, hart helemaal weggevreten. Dat is nog eens een positief bericht. Of denken de nog resterende Tilburgse duivenmelkers daar anders over? Hebben zij wellicht die slechtvalken onmiddellijk verjaagd en al weer plannen gesmeed nu voor nieuwe acties?

Het blijft spannend daar bij die Westpointtoren. Doet ie het wel of doet ie het niet? In elk geval zag ik gisteren toch weer een grote valk rond de toren. Het was duidelijk geen torenvalk of sperwer, maar een slechtvalk. Maar meende ik achter zijn poten even een riempje te zien slingeren? Was het een ontsnapte valk van een valkenier? Of zag ik in zijn klauwen nog een sliertje duif? Stom dat ik mijn verrekijker niet bij me had. Volgende keer toch maar meenemen. En bij deze zijn de Westpointbewoners dus alvast gerustgesteld: gluurders beneden met verrekijkers zijn alleen maar falcofielen.

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

Reacties

4 reacties op “De slechtvalken van Westpoint”

 1. Joep van der Valk avatar
  Joep van der Valk

  Bedankt voor de tip. Hij lijkt zich echt ge

 2. henk avatar
  henk

  Zaterdag 15 maart waren er twee slechtvalken! E

 3. henk avatar
  henk

  Ze zijn er nog. Ik kreeg een foto zelfs doorgemaild van de secretaris van het IVN die ze op 24 maart vanuit zijn huis aan het Dr. Cuijperhof had 'ingezoomd' en gefotografeerd.

 4. henk avatar
  henk

  Voor de opening van de valkenkast twee jonge slechtvalkjes, zo zag en meldde vandaag Stein Kuiper.

  Tilburg en in het bijzonder ook Platform Stadsnatuur gefeliciteerd.