Geplaatst

Drammen en blijven drammen

Borden, kopjes, schotels… Ik gaf hier al eens een overzicht van de artikelen waarmee de gemeente ons de ‘T’ naar het hoofd smijt. Daarmee dacht ik eerdere onvolledigheid te hebben gecorrigeerd. Maar de werkelijkheid blijkt inmiddels nóg weer zotter dan we al dachten.

De T-campagne is in Tilburg wel hét voorbeeld van de reclamestrategie ‘drammen en blijven drammen’. Met het oog op juiste, latere geschiedschrijving volgt hier de actuele stand van het drammen met een ‘T’. Naast
‘T-podium’, ‘T-parade’, ‘T-magazine’ en blad ‘de T’, zagen we de ‘T’ pas weer op tien vlaggen op het gemeentehuis en op een hele rij vlaggen voor het station. En behalve op de achtenzestig al genoemde artikelen (zie ‘Rectificatie T-campagne’) prijkt het symbool van het T-isme nu ook op voetballen, laarzen, zakdoeken, badkruiden, bierviltjes, theedoeken en God/Allah mag weten wat allemaal nog meer. Ja, Godallahmachtig: aanhangers van de nieuwe T-religie kunnen voortaan na de gebedsregel ‘geef ons heden om dagelijks brood’ de heilige communie tot zich nemen in de vorm van een hostie met daarin geroosterd het T-kruis. "Neemt, eet, dit is mijn lichaam", zo klinkt waarschijnlijk straks nog via een ingebouwde spraakcomputer uit de betreffende T-hosties roosterende broodrooster.

Prominente, promotionele aandacht kreeg pas in het Brabants Dagblad ook een met zo’n twintig T’s bestrooide paraplu. Op BD tv horen we zelfs hoe die paraplu (in een filmpje dat alleen maar reclame is) wordt aangeprezen als: "de paraplu met daarop de plattegrond van Tilburg". Dat is helemaal krankzinnig, want op die paraplu staat niet de plattegrond van Tilburg, maar de plattegrond van T-binnenstad. De moderne T-ologie weer ten voeten uit: "Gij zult bij Tilburg aan geen andere wijken denken dan aan T-binnenstad en wat daar valt te kopen, te eten en te drinken".
En gekoppeld pas weer aan drie pagina’s T-reclame, in het BD nog steeds niet één regeltje over de inhoud van de campagne. In relatie tot verontrustende, recente cijfers over alcoholgebruik ook geen enkele verwijzing naar de zich in Tilburg allereerst met een ‘T’ profilerende horeca in T-binnenstad. En nergens de vraag of je die ‘T’ dan wel als gemeentelogo moet gebruiken. Geen woord ook over het krankzinnige degraderen van Tilburg tot T-binnenstad. En vooral geen woord over het afleiden nog steeds van de aandacht van het begrip til, ofwel tilia/lindeboom, naar alleen nog die ‘T’. Dit is geen maffia (zie ‘Tilburg en de maffia’ en ‘Tilburg en de maffia vervolg’), dit is nog veel erger. TILburg en alle TILburgers, heel, heel veel sterkte. En geef de moed niet op. Vergeet niet dat in ballingschap de Vrijheidsboom doorgroeit.

Reacties

5 reacties op “Drammen en blijven drammen”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  zeg henk!
  wat krijg jij betaald van de gemeente tilburG om zoveel keer die bewuste hoofdletter te gebruiken??!!

 2. Aldert avatar
  Aldert

  Helemaal niks, Jacques, hij heeft een SP-achtige regeling met TilburgZ getroffen: zijn volledige salaris stort hij op de rekening van de webmaster van deze mooie website. Wel kan Henk na zijn afscheid rekenen op een riante wachtgeldregeling. Maar ssst, niet doorvertellen, anders komt Smolders weer in actie.

 3. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Doe mij zo'n voeTbal…

 4. Afdeling Reclame en avatar
  Afdeling Reclame en

  Waarom geen TuuT? Dat bekT beTer.

 5. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Een TuuT is al lek, Toch?