Geplaatst

Decibelterreur

Zelfs geluiden die niet meer echt doordringen tot het bewustzijn leiden nog altijd tot meer adrenaline in het bloed en dus een verhoogde spanning en verminderde mate van rust en ontspanning. Geluid is niet voor niets een belangrijk wapen in de strijd om iedereen actief en kooplustig te houden. En het valt niet mee je aan die geluiden te onttrekken.

Een klokkenluidende pastoor kun je het zwijgen opleggen, maar wat doe je tegen het lawaai van auto’s en vrachtverkeer, de extra decibels van reclameblokken, de consumptiebevorderende muziek in winkels en winkelstraten of vanaf een
T-podium?

Om de stadsherrie even te ontvluchten zocht ik afgelopen zaterdag met wat mensen de relatieve rust op van de Kerkeindsche hei (achter het Trappistenklooster). Ook daar hoor je nog duidelijk het lawaai van stad en A58, maar tegelijk komen daar de fijne geluidjes van boompiepers, geelgorzen en goudhaantjes nog tot hun recht.
Die dag echter werden ze ineens met waanzinnige decibels overstemd. "Kedoenkedoenkedoenkedoenkedoenk", klonk het keihard gedurende de hele excursie. Werd daar een groot leger klaargestoomd voor een invasie? Werden daar duizenden soldaten getransformeerd tot adrenalinegestuurde massa? Moest de vijand met geluidsgolven worden geïntimideerd en aangezet tot spontane, collectieve buikloop? Nee, dit was muziek. En op twee kilometer afstand hoorde je achter het Trappistenklooster pas echt hoe de bassen dreunden op volle oorlogssterkte. In zuidelijke richting ben ik deze agressieve lawaaiterreur zo snel mogelijk ontvlucht om dan uiteindelijk maar na een grote boog door België vanuit het westen weer naar de stad terug te fietsen. Maar bij Alphen werd het gedreun alweer opnieuw hoorbaar. En bij Riel was het op de Regte hei en in het Riels Laag voor mijn gevoel alweer niet meer te harden. Zeven kilometer van de bron klonk weer het alles doordringende en alles overstemmende "kedoenkedoenkedoenkedoenk". Helemaal over Goirle en de Regte hei heen. Zelfs in de Warande werden de timmerende spechten overstemd door rammende lawaaiterroristen.

Dat mensen zich druk maken over een kerklok en dit dan wél accepteren en normaal vinden! Het is toch niet meer te snappen. En is het gek dat je medeplichtigen aan dit soort evenementen tegenkomt die goudhaantjes al gewoon niet meer kúnnen horen, zelfs al zingen die vlak boven hun kop. Ze zijn opgegroeid met als ‘stoer’ en ‘super’ gepropageerde muziek die hen dwong om de fijnere gehoorzin volledig uit te schakelen. Ze zullen zich waarschijnlijk niet voor kunnen stellen dat ik zelfs midden in Den Bosch tijdens een schaaktoernooitje ineens riep: "hé, een ijsvogel". Binnen hoorde ik dat er buiten een ijsvogel over de singel vloog, die de aanwezigen vervolgens allemaal zagen zitten op de reling van een bootje. Tja, ik heb oren die zelfs binnen het geluid nog registreren van een goudhaantje buiten. Kan met zulke oren óók nog rekening worden gehouden?

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

Reacties

15 reacties op “Decibelterreur”

  1. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    "moet kunnen" was het nihilistische motto van de jaren tachtig
    het is ware verwording geworden
    en die gekke techneuten van de philips en grundig in hun ver van de buitenwereld afgesloten laboratoria blijven nog grotere automobielstereoblasters maken, die uiteindelijk de auto zullen voortbewegen, i.p.v. dat dat de moter doet, door de herrie die uit de speakers komen

  2. Henk avatar
    Henk

    Frappant dat jij refereert aan het motto "moet kunnen". Dat waren aanvankelijk de laatste woorden in de eerste schertsende versie van dit stukje! Ik heb het toen met enige pijn gewijzigd in een toch serieuzere persoonlijke mening. Blij dus dat jij hier meteen refereert aan die visie 'moet kunnen'. Want die houding wordt hier echt volkomen belachelijk. Je hebt rekening te houden met andere mensen.

  3. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    @henk
    die "fenonmenale"(?) intu

  4. Henk avatar
    Henk

    Vroeger golden bejaarde mensen als wijs. Aan die visie heeft de reclame volgens mij ook een eind gemaakt.

  5. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    ik behuis weliswaar een seniorenwoning, maar om nou te insinueren dat ik wijs ben, gaat ver, te ver
    ok

  6. Wereldburger avatar
    Wereldburger

    Dat moet het Decibel Outdoor Festival zijn geweest op de Beekse Bergen. Treffende naam overigens. Volgend jaar moet het weer harder omdat de gasten dit jaar vast en zeker gehoorschade hebben opgelopen.

    Op de Parade in Utrecht heb ik ooit een ludiek dansfeestje meegemaakt waarbij iedereen een draadloze koptelefoon op had. Had je er genoeg van, dan kon je het ding gewoon afzetten. Niemand had er last van. Ideaal!

    Die cirkel die je hebt getrokken door het Brabantse landschap kun je zien als een herriecirkel (naar analogie met een stankcirkel bij kippeboerderijen). Alleen heeft wind bijna geen invloed op het geluid, bij stank wel. Wat zegt de hinderwet eigenlijk hierover? Als het geluid tot in Tilburg komt, moeten ze dan in Tilburg geen hinderwetvergunning aanvragen? Gemeente Tilburg is bovendien mede-eigenaar van de Beekse Bergen. Merkwaardig toch?

  7. Rinus-Jan van Doorn avatar
    Rinus-Jan van Doorn

    Ik was zaterdag ook op de Kerkeindse heide waar dat bordje staat dat je niet met binnen mag met een brommer of als je dieren verontrust.
    Ik heb me stevig gei

  8. campingbewoonster Be avatar
    campingbewoonster Be

    Wat een commentaar toch allemaal. Wij hebben op de camping nergens last van gehad. Ongeveer een half uur heb je nodig om te wennen aan die muziek. Daarna hoor je die muziek niet meer.

  9. Cemil2 avatar
    Cemil2

    Sterker nog: een poosje later hoor je helemaal niks meer.

  10. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    @campingbewoonster
    een heel half uur nodig om compleet af te stompen?

  11. TilburgZeikt avatar
    TilburgZeikt

    Kom naar Tuzla, Bosnie, adem de uitlaatgassen in, zie de troep overal in de stad en in de natuur, wordt mee verschroeid door de zon en irriteer je aan die 60% werklozen hier die genieten van elk sprankje geluk, vrede en consumptie dat ze hier hebben, moslims naast christenen naast agnosten naast selfbelievers, met respect, stelletje zeikerds zijn we met zijn allen. Wat zijn we in Hol-land toch doorgeslagen, ik misschien wel voorop.
    En irriteer je vooral aan de tranen die vloeien bij mensen die het vreselijk vinden en zich schamen dat ze zich in Chillburg om zoveel onbenulligheden druk maken. Moet kunnen!

  12. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    inderdaad tilburgzeikt
    laten we afglijden de teloorgang in
    laten we weer krieg machen en de boel naar z'n sodemieter helpen
    laten we ons als mensheid maar niet ontwikkelen maar lekker rond woelen met onze agressie in de poel des verderf
    omdat ze in voormalig yoegoslavi

  13. Marcel Mutsaers avatar
    Marcel Mutsaers

    En hoe was het met de kerkklok vandaag, zat ie onder of boven de 70 decibel?

  14. GroenRechts avatar
    GroenRechts

    Aan de taal van de critici over dit festival ("alleen maar 'boem 'boem', 'herrie herrie en nog eens herrie" enz.) kun je afleiden dat hun afkeer alleen maar komt omdat de muziek niet in hun straatje past. Als het een rock 'n roll-festival (

  15. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    helemaal mis "groenrechts"
    ik verafschuw gewoon alle herrie
    als je klassiek draait op maximaal volume dan vervormt dat ook

    en dan daarbij mijn ziekenfondssolidaritiet is opgehouden toen mensen hun recht gingen opeisen moedwillig hun gezondheid te ondermijnen met roken, drinken, vreten, hardrijden, etc., omdat een ander de kosten daarvan wel mee betaald

    en idd die herrie is voor de dieren helemaal niks, maar wat interesseert dat al die vleeseters, die hebben sowieso geen respect voor het leven