Geplaatst

Willem II trapt af

Een van de oudste voetbalclubs van het land doet vandaag de aftrap voor het nieuwe voetbalseizoen: Willem II.  Die club werd opgericht al in 1896 en had toen als embleem de Tilburgse Lindeboom. Sponsortechnisch was dat niet slim en al gauw kwam er andere reclame op de shirtjes. Ook later hebben geld en commercie veel veranderd in het betaalde voetbal.  In mijn dromen echter zie ik nog altijd een droomteam van Willem II een droomfinale spelen tegen Feyenoord. Ter ere van de start van het nieuwe seizoen hier fragmenten uit het radioverslag van die droomwedstrijd.

"Nul één door Gullit. Nul twee door Van Persi. Maar Willem II knokte terug. Bud Brocken op de paal en daarna Raymond Victoria neer in het strafschopgebied: strafschop: één twee. 
Maar nu Feyenoord weer. Via Kuijt. Engelse clubs bieden miljoenen voor hem, maar de liefde voor zijn kluppie is belangrijker, net als bij Kalou. Die past naar John de Wolf. Maar wat krijgen we nou! Die staat midden op het veld danspasjes te oefenen! Bal zodoende bij Jean Paul van Gastel. Blijft ondanks aanbiedingen van Feyenoord bij Willem II. Ja, daar gaan de Tilburgers. Sektioui, Ramzi, Abdellaoui, Bombarda, Abdellaoui. Het Tilburgse volkslied klinkt. Abdellaoui met alleen nog Bosvelt. Naar links, naar rechts, weer naar binnen en onderuit! Weer een penalty. Maar wat nu? Abdellaoui is het er niet mee eens. Ik ben zelf uitgegleden, zo gebaart hij naar de scheidsrechter. De Feyenoorders applaudisseren, Joop Palestijn in het bijzonder. Die corrigeerde eerder de scheidsrechter door aan te geven dat zijn actie tegen Raymond Victoria duidelijk wél een strafschop was. Eén twee dus nog steeds.

Feyenoord nu via Van Kippegem. Tovert zich langs Landzaat, langs van Geel en geeft een werkelijk schitterende kromme pass naar Gullit. Precies op maat. Supporters van beide ploegen applaudisseren. De scheidsrechter geeft een groene kaart. Een nieuwe maatregel om blijk te geven van speciale waardering. Van Kippegem krijgt als eerste in Nederland zo’n kaart. En daar Gullit. Gullit! Nee Feskens! Gullit op de grond. De scheidsrechter laat doorspelen, maar Feskens pakt de bal en geeft hem terug aan Gullit. ‘Ik stond er dichter bij, zag het beter’, zo maakt hij duidelijk. Dus krijgen we een vrije trap!. Van Hooijdonk. …. Olala. Onhoudbaar! Nee, toch niet. De Vlieger stompt de bal nog uit de linkerbovenhoek. Wat een schot! Wat een redding.

En nu Willem II. Van Gobbel. Sprint Gullit voorbij, zet Moulijn op het verkeerde been, maar stuit op het uitgestoken been van Laseroms. De scheidsrechter fluit niet, maar Laseroms pakt de bal en gooit hem terug naar Van Gobbel. Over rechts nu. Ja, daar gaat hij, daar gaat hij, de TGV van Willem II. Zal hij de gelijkmaker nog scoren? Marc Overmars, Marc Overmars! Ajax wil hem wegkopen, maar Marc peinst er niet over. En kijk toch eens. Daar komt de voorzet. Jan van Roessel springt, kopt. In de rechterbovenhoek. Goal. Goal. Twee twee. Maar wat doet Van Roessel nu? Hij is kwaad op de scheidsrechter. Hij maakt een koppende beweging, schudt dan ‘nee’ en wijst dan naar zijn hand. Hij geeft aan dat hij de bal niet met zijn hoofd heeft geraakt, maar in een reflex met zijn hand! Sensationeel. Zo blijft het toch 2 – 1 voor Feyenoord. De Lindeboomploeg verliest. Maar wat een overwinning weer voor de sport. Wat een fantastisch sportspektakel, wat een feest van sportiviteit. Beide ploegen applaudisseren voor elkaar. En met Raymond Victoria voorop lopen de Willem II spelers allemaal ook langs de Feyenoord supporters om ook hen te bedanken. In de stad lopen supporters van Willem II en supporters van Feyenoord hand in hand als kameraden. En traditiegetrouw blijven alle winkels en café’s speciaal open voor het ontmoetingsfeest van de supporters.

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.