Geplaatst

Tilburg groenste stad

Een groenjury heeft vorige week Tilburg bezocht en beoordeeld. Ja, Tilburg doet mee met de verkiezing van de groenste stad van Nederland. Vandaar dat ik niets meer schreef over groenbeleid in Tilburg. Stel je voor dat ik de verkiezing van Tilburg nog in de war had geschopt. Maar in het Leijpark liet ik me vorige week wel weer heerlijk gaan.

Daar werd ik ineens aangesproken door een daar rondwandelend excursiegezelschap.
De deelnemers – leden van een tuinclub –  wilden graag van bezoekers ook horen wat die van het beheer vonden. Ook van mij. Nou, dat hebben ze geweten!
"We hebben hier in Tilburg zelfs een verkiezing gehad van het favoriete park", zo vertelde ik als inleiding, "en daarbij deed het Leijpark niet eens mee. Je kon alleen stemmen op plekken die waren omgevormd tot zichtlocaties naar bebouwing, plekken waar het groen vervangen was door steen en staal. ‘Hou je maar vast’, zei ik toen tegen buurtbewoners, ‘de volgende plek waar ze nu dus een zogenaamd *écht park* van gaan maken is het Leijpark’. En inderdaad, je kon het gewoon voorspellen. Waar we nu staan verdween een compleet lint van bomen en struiken, heb je nu uitzicht op de koopboulevard."
"En daar lag de kruidentuin", zo vervolgde ik wijzend en gebarend. "Niets meer van over.
Een enorme konijnenburcht werd daar zelfs helemaal met de grond gelijk gemaakt.
Tientallen prachtige bomen werden gekapt, waarna de op de tocht gezette bomen nog eens omwaaiden. ‘Herstel in de oorspronkelijke staat’ zo werd met grote borden de bevolking voorgelicht. Maar in werkelijkheid werd hier de aan Springer nog herinnerende variatie van tientallen struikensoorten vervangen door de monotonie van alleen nog maar rododendrons. En ter ere van Springer, die absoluut geen harde metalen in zijn park wilde, staat daar nu die stalen pin midden in het park."

Onderwijl werd ook nog een lid aangesproken van het actiecomité ‘Handen Af’. "Loop maar eens even mee", zei die, "dan ziet u met eigen ogen wat hier de laatste jaren gebeurd is.
Kijk, wij hadden daar vanuit ons huis prachtig uitzicht op het park. Nu kijken we op een groot restaurant!" Een eind verderop kreeg de groep te horen: "hier zat je helemaal in het groen.
Nu kijk je allemaal tegen ziekenhuisgebouwen."
"En laten we dan ook hierachter nog maar even kijken", stelde ik voor. Een plekje waarover ik al alarm sloeg bij het stukje ‘Grijs voor groen’ van Johan van den Hout (zesde reactie). De excursiedeelnemers zagen hoe meer dan twintig prachtige, grote populieren  botweg waren gekapt. "Die bomen herinnerden hier nog aan een oude loop van de Leij", zo vertelde ik. "En hier broedde de kleine bonte specht. De bomen waren onderdeel van een ecologische verbindingszone. En onderdeel van een park, niet van een bos voor houtproductie". 
"Worden monumentale bomen in Tilburg dan niet geïnventariseerd?", zo vroeg men.
Ik vertelde toen dat de op verzoek van de gemeenteraad ingeschakelde Stichting Stadsbomen door de ambtenaren alleen werd betrokken bij de inventarisatie van particuliere bomen en zich vooral niet moest bemoeien met de openbare bomen.
"En dit doen ze dan met die openbare bomen", zo zag en concludeerde het gezelschap.
"Schandalig", "krankzinnig", zo gonsde het door de groep. Maar vooral frappant vond ik achteraf de toon waarop ze tegen elkaar zeiden: "deze gemeente verdient een speciale prijs als gemeente met de meest misleidende groene praatjes, deze gemeente is de meest groenvijándige stad van het land." Het zal toch niet zo zijn dat dit gezelschap in werkelijkheid de jury was voor de verkiezing van de groenste stad van Nederland?

Voor beelden van het park klik hier op diavoorstelling Leijpark.  
Op de foto boven enkele restanten nog van de gekapte populieren.

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie
weblogoverzicht.

Reacties

70 reacties op “Tilburg groenste stad”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  tilburG Groenste stad?
  bij caf

 2. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Heb jij het full color drukwerk gezien dat Tilburg aan de jury heeft gegeven? Wij in ieder geval niet. Wat zou er in staan?

 3. Henk avatar
  Henk

  Dat drukwerk zou ik inderdaad wel eens willen zien. In juli stond er een artikel over het groen in T-magazine met onder andere een interview met Henk Moller Pillot over het Leijpark. Ik hoorde dat ze al zijn kritische opmerkingen hadden geschrapt!

 4. bart avatar
  bart

  Maar heeft Tilburg nu gewonnen?

 5. cemil2 avatar
  cemil2

  Zijn die kritische opmerkingen in T-magazine geschrapt? Dat is gek.

 6. Hetty avatar
  Hetty

  Hahahaha, tilburg de groenste stad van het land.
  Fakers zijn het met hun mooie woordjes in de krant en groenbeleid als speerpunt.
  En ondertussen de moterzaag overal doorheen jassen.
  Alle mooie groenplekjes gaan er aan in de stad en de burger heeft helemaal NIETS te vertellen in deze.
  Bah.

 7. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Top 3 moet er toch in zitten mensen?
  Als er zoveel groen gekapt kan worden moeten we er ook nog veel van hebben, toch?
  Het lijkt mij wel logisch dat een stad met 200.000 inwoners ook restaurants en ziekenhuizen nodig heeft, NIMFY-argumenten: ik had zo'n mooi uitzicht.
  Ik hoop wel van ganser harte dat we niet gewonnen hebben, want er dient nog veel beter te gaan met het cHILLBURGSE (GROEN)BELEID: de strijd gaat door!

 8. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  alles is relatief
  als je weinig groen hebt en je kijkt daar een leven lang tegenaan dat denk je dat je veel groen hebt
  wordt daar in gekapt dan lijkt het al gauw dat er veel gekapt wordt en dan houd je van weinig nog minder over

  top 3 van de laagst geplaatsten

 9. GroenRechts avatar
  GroenRechts

  In die zin dat Tilburg het grootste bosoppervlakte van de Brabantse steden heeft, talloze fraaie parken en vele bomen, kan de stad gerust meedoen aan deze verkiezing.
  De situatie geschetst door de heer Kuiper zet je dan weer aan het denken…
  De deelneming aan de verkiezing laat zien dat Tilburg wel degelijk een echt groene stad is. Maar gemeente; wees w

 10. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  rechts kan per definitie niet groen zijn
  die de kaalslag die de naar mijn idee rechtse ondernemersclub de kamer van koophandel voor hun eigen gebouw
  en hoeveel groen moet er niet wijken voor wegen die nodig zijn om werknemers naar rechtse ondernemers te krijgen
  etc.

 11. Frank van Oudheusden avatar
  Frank van Oudheusden

  Jacques,

  Ik vrees dat ik het me je oneens moet zijn. Neem bijvoorbeeld Prins Bernhard, een man die toch duidelijk in de rechtse hoek geplaatst kon worden. Zonder de prins zou het Wereld Natuur Fonds zich nooit die sterke plek in onze samenleving hebben verworven die het nu heeft. Zijn visie, gedrevenheid en vastberadenheid hebben ervoor gezorgd dat natuurbescherming nationaal en internationaal op de kaart staat.

  Prins Bernhard heeft met zijn doortastendheid erg veel weten te bereiken. Zo maakte hij president Kennedy erop attent dat Amerikaanse mariniers op Groenland uit verveling ijsberen waren gaan schieten. Een telefoontje van de president aan de commandant ter plaatse was voldoende dit te stoppen. Behalve doortastend was hij ook uitermate betrokken. In de tijd dat ik op het Groot Seminarie zat heb ik het voorrecht gehad hem een keer te mogen spreken over de projecten en campagnes waar hij zich mee bezig hield.

 12. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  ach beste frank je mag gerust vrezen
  die bernhard is een bekeerde rechtse om het zo maar te noemen, maar niet eerder dan dat ie zijn pleziertje had gehad
  maar dat ijsberenverhaal pleit voor hem, maar toch schoot ie onderwijl in kenia of zo nog wel eens een neushoorn

 13. Henk avatar
  Henk

  Uit onderzoek blijkt het volgende:
  Op landgoederen van rechtse mensen vind je meer groen dan in de achtertuintjes van linkse mensen.
  De oprijlaan van rechtse mensen daarentegen is minder groen dan bij linkse mensen de stoeptegels.

 14. bertje avatar
  bertje

  weleens van de bloed en bodem-theorie gehoord, jacques??

 15. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  @bertje
  leg nog maar eens een keer uit

 16. bertje avatar
  bertje

  Een bekende inheemse uitspraak is: 'De Aarde behoort niet toe aan ons, wij behoren toe aan de Aarde.' De mens is immers maar een klein onderdeel van de Schepping, en mag er niet de heerser over zijn. Uit dit gezichtspunt spreekt een respectvolle, nederige houding ten opzichte van de natuur. Maar met een beetje kwade wil is deze uitdrukking van verbondenheid met al wat leeft gemakkelijk in verband te brengen met het gevaarlijke Blut und Boden-denken. In dat verband kan het leerzaam zijn in de geschiedenis terug te kijken naar hoe gevoelens van verbondenheid met de natuur in het vooroorlogse Duitsland zijn misbruikt. Een reden voor zorg is dat er vandaag de dag in Europa opnieuw radicaal-rechtse groeperingen opstaan die er prat op gaan dat ze hun handelen richten naar de 'wetten van de natuur'. Daarbij tonen zij zich grote voorstanders van culturele zelfbeschikking, ook – of juist – voor inheemse volken.

 17. bart avatar
  bart

  Zijn de in Nazi Duitsland toegepaste reclamemethodes in onze huidige tijd niet net zo actueel nog? Tot wat voor cultuur worden we vandaag de dag verleid met reclametermen als "natuurlijk", "puur natuur", "park", "groen", "wonen in het groen", "herstel in de oorspronkelijke staat", "ecologisch", "duurzaam", "milieu", "milieubewust" enzovoort? Wat is onderwijl de realiteit?

 18. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  @bertje
  met kwade wil is alles verkeerd uit te leggen en zijn er verkeerde verbanden te leggen; wie en waarom

  de duitsers en met name de nazi's legden een verbondenheid met de natuur aan de dag die meer iets van doen had met de kracht van de natuur en de wens die als mens ook te kunnen en willen bezitten in dienst van de wetten der natuur.
  de wetten van de natuur hebben eerder te maken met het recht van sterkste en niets met groenbeleid.
  de duitsers en met name de nazi's hebben met hun oorlog anders heel wat natuur vernietigd en milieu vervuild.
  de cultuur is een reactie en aanpassing van de mens op zijn omgeving en de mens voegt dan nog iets extra's toe om het leven te verfraaien
  culturele zelfbeschikking is voor rechts-extreem eigenlijk racisme

 19. Frank van Oudheusden avatar
  Frank van Oudheusden

  De discussie dreigt nu een richting in te gaan die door mij volstrekt niet beoogd was. Ik wilde alleen maar naar voren brengen dat ook rechts best groen kan zijn. Kijk maar naar voortreffelijke VVD-milieuministers als Winsemius, Nijpels en Ginjaar. En denk maar eens aan de verdiensten van onze stadgenoot Ren

 20. Henk avatar
 21. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  @frank van oudheusden
  die drie vvd-milieuministers waren dat geen co2-excusen van de vvd?

  van ren

 22. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  Stel je nou eens voor dat Tilburg die prijs wint of in de top 3 komt… dan kan het gemeentebestuur de komende jaren blijven beweren dat ze al genoeg doen aan groen.

 23. Henk avatar
  Henk

  En die kans is heel re

 24. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  Arjen, het kan altijd beter, en als de LST zo betrokken is bij het groen : waarom dan zo negatief als het PvdAvoorstel over de groene daken wordt besproken ? Een tot op dat moment nieuw idee voor Tilburg, waar inmiddels zoals je hebt kunnen lezen een prima haalbaarheidsonderzoek naar is gedaan en waar de provincie nu ook op inzet. De aanbieding uit die kant ligt er: kom met een pilot en wij kijken naar de financiering ervan. Dus niet lullen maar poetsen zou ik zeggen, wat meer ruimte voor nieuwe plannen en niet alleen maar kankeren.

 25. arjen avatar
  arjen

  Alleen maar kankeren, Tine? Ik heb pas geleden nog met je fractiegenoot Arjan Pronk gesproken over dat duurzaamheidsidee voor Tilburg-West: aansluiting Warande, Drijflanen, Drassige Driehoek, Reeshofbos.
  En dat idee voor die groene daken had veel minder weerstand geoogst als je het niet als vervanger voor het groen en speelveldjes in de oude stad (verdichting/dichtbouwen) had gepresenteerd. Maar daar hebben we t al eerder over gehad.

 26. Tine vdW avatar
  Tine vdW

  nog steeds niet begrepen kennelijk. als ik het woord 'compensatie' heb gebruikt nooit en te nimmer als vervanging van het bestaande groen van speelveldjes enz. maar als compensatie voor het oppervlak dat bedrijven (noodgedwongen) aan vierkante meters moeten weghalen om te kunnen functioneren: wat je weghaalt leg je terug op het dak: niet meer en niet minder.en bovendien sparen ze er economisch mee want minder energie.

 27. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Niet begrepen? ::
  "Leg die natuur maar terug zou ik zeggen, op het dak!"
  Dat is toch echt een citaat uit

 28. Arjen avatar
  Arjen

  Niet begrepen????: In het initiatiefvoorstel van de PvdA wordt de verdichting van de stad wel degelijk genoemd door de Pvda: CITAAT:

 29. Tine vdW avatar
  Tine vdW

  Als je je handen af wilt houden van het groene buitengebied zal verdichting binnen de stad noodzakelijk zijn. Concentratie van wonen wil tegelijkertijd zeggen dat je meer groen aan de grond over houdt. Slim stapelen dus met uitzicht op omringend groen, met groen aan de grond en groen op daken: alles samen levert het substantieel meer groen op.We willen allemaal meer ruimte om te wonen dan de vierkante meters in de vorige eeuw toen pa en ma met 12 kinderen genoegen namen met een arbeiderswoning van 60 meter. Die extra meters moeten ergens vandaan komen. Als je horizontaal niet verder kunt zul je dus slim verticaal moeten. Slim verticaal hoeven geen torenflats te zijn maar kan ook mooi gestapeld met daktuinen en patio's, met groene daken en terrassen.Handen af van groen aan de grond, auto's onder de grond, waardoor meer groene plekken en speelterreinen ontstaan. Als ik Arjen goed begrijp zal de LST dus naar ik aanneem ook moeiteloos de nieuwe parkeerverordening steunen die op dit soort zaken vooruitloopt want:
  minder auto's in het openbare gebied, meer groen, meer speelplekken, auto's opgeborgen in garages onder of boven de grond…. Mooi toch?

 30. Arjen avatar
  Arjen

  minder auto's in het openbare gebied, meer groen, meer speelplekken, auto's opgeborgen in garages onder of boven de grond…. Mooi toch?
  Ja geweldig. Alsof het allemaal zo maar kan. Wie gaat dat betalen? De autobezitter?
  Maar nu iets anders; er blijkt steeds meer groen in de stad te verdwijnen.. ook omdat de particuliere tuinbezitter zijn tuin in toenemende mate vol plempt met tegels. Dat moet je eens vergelijken met een dichte bebouwde woonkern in Italie bijv waar alle centimeters grond (bijv tegen gevels of potten op terassen) benut worden voor groen.

 31. Tine vdW avatar
  Tine vdW

  Hier, beste Arjan, ben ik het volkomen met je eens. Het door de VVD zo geroemde 'huis met een tuintje' is in Nederland langzaamaan een 'huis met een tegeltje(s)' geworden. Als we samen nou eens zouden zoeken naar goede maatregelen om d

 32. Arjen avatar
  Arjen

  Een uitdaging Tine. Kijken of we wat verder komen dan een prijsvraag T-tuinen of Gevelprijs.

 33. bart avatar
  bart

  Is het gek die opmars van steriele tuinen in Tilburg! Eerst werd hier 'moderne industriestad' gepropageerd en nu wordt de bevolking verder 'opgevoed' met die steriele T van Tegels.

 34. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  De betegeling van Nederland is nu eens niet iets Typisch Tilburgs maar zie je hand over hand in het hele land toenemen. Reden: gemak en verkeerd soort hygi

 35. bart avatar
  bart

  Reclame(tuin)programma's via de commerci

 36. TVDW avatar
  TVDW

  misschien eens wat vaker het land in gaan, verwijdt je blikveld zou ik zeggen.
  Het is van Vaals tot Tietjerkstradeel hetzelfde liedje. Het woekert…ook al is het helaas geen groen.

 37. bart avatar
  bart

  Ik ga toch best vaak het land in. En bijna altijd zeggen mijn vrouw en ik dan tegen elkaar: "moet je eens zien hoe groen hier de tuinen nog zijn in vergelijking met Tilburg".

 38. GroenRechts avatar
  GroenRechts

  @ jacques willemen, 'groen' is van oudsher juist een rechts standpunt! Links heeft dat op een gegeven moment

 39. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  @"groenrechts"
  volgens mij heb ik bovenstaand aan bertje voldoende aangetoond dat rechts verkeerd is omgegaan en nog steeds verkeerd omgaat met groen

  En de huisvesting van immigranten uit bv Afrika is alleen maar gunstig voor het oerwoud daar, want ze slopen het anders maar en stropen bushmeat.

  Ik wil hier wel mijn masterplan AFRIKA voorstellen
  dat behelst dat alle Afrikanen over de wereld worden verspreid als economische vluchtelingen, want in Afrika hebben wij westerlingen er wel voor gezorgd dat ze er geen bestaan kunnen opbouwen. Er komt vervolgens een groot hek om Afrika en voor de komende duizenden jaren komt er niemand meer in. Zo dan is de natuur pas echt gered.
  Ik ben nog bezig na te denken over een Masterplan Amazone, maar dat gaat er ongeveer hetzelfde uitzien. Dan wordt Nederland pas echt mooi met de verrukkelukke Braziliaanse vrouw.

  Maar overigens maakt de Nederlandse bouw hoofdzakelijk gebruik van bakstenen, cement en metalen (ijzeren dakspanten, aluminium kozijnen) en dat alles op een oliegestookte economie waar rechts veel aan verdiend

 40. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  overigens moet ik me zelf corrigeren
  het zijn westerlingen die het oerwoud slopen

 41. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  Misschien vinden de groene jonges en meisjes die dit blog lezen onderstaande info interessant. In elk geval geeft het aan op welke wijze sommige kunstenaars hun leven lang zich verhouden tot wat groeit en bloeit.

  Bomenmuseum wordt zichtbaar

  E

 42. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Tine:

  Stel iets dergelijks voor tbv de uitvoering van de voorliggende concept-nota Tilburg Boomt, dat ondersteunt het Tilburgse bioidiversiteitsstreven en combineert kunst in de openbare ruimte met natuu-educatie op wijkniveau!
  De concept-nota geeft over diverse boomsoorten foutieve informatie en streeft teveel naar uniformiteit, zo is mijn mening.

 43. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  zeg tvdw kijk naar jezelf
  je denkt zeker al oud en bejaard te zijn
  aan wijsheid ontbeer je in elk geval veel
  als je ons niet serieus neemt, zal ik je zeker niet meer serieus nemen, als ik dat al deed; niet dus

  ga ergens als milieugroentje op een dak liggen

 44. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  die jacques willemen …. zelden zo'n kort lontje gezien. Ik vond – wat ik al werkend tegenkwam – heel leuke informatie die de lezers van het groene weblog wellicht zou aanspreken. Dat ik het dan een beetje jolig opschrijf door 'jongens en meisjes' te zeggen en Hup: ik kan het dak weer op………ongelooflijk. Kijk gewoon eens naar de site die ik noem en zie hoe concentieus de kunstenaar met het bomenmuseum omgaat. Lijkt me heel wat relevanter dan (nooit gestrooide)spijkers op laag water te lopen zoeken.

 45. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  ja, ja tvdw, het jouwe is zelfs korter

 46. Henk avatar
  Henk

  Het door Tine gegeven voorbeeld van een bomen-kunstproject laat duidelijk zien dat je met bomen meer kunt dan voorlichting in termen van "overlastgevende bomen". In Tilburg is http://www.huisboomfeest.nl een mooi kunstenaarsvoorbeeld van hoe je ook nog gewoon van bomen kunt genieten. Hoe laat je ook die invalshoek of initiatieven in die sfeer doorklinken in een bomennota? Hoe krijg je het voor elkaar dat het in die nota Tilburg boomT om de boom draait en niet om die T-visie? Steek daarover de koppen bij elkaar svp in plaats van elkaar verwijten naar de kop te smijten.

 47. Leijparkbewoner avatar
  Leijparkbewoner

  Mijnheer Kuiper doe niet zo laf en doe niet zo uw best om de hier bloggende en reagerende politici te sparen. Dat daar twintig populieren zijn omgegaan is maar de halve waarheid. Ook alle essen, kersen en andere bomen zijn daar tegelijk met alle struiken in een hele strook stuk voor stuk verdwenen. U draait in uw stukjes teveel om de werkelijke hete en stinkende brei heen.

 48. GroenRechts avatar
  GroenRechts

  @ jacques willemen, slecht plan mijns inziens! Als je voor de hele wereld staat, ben je voor een zo goed mogelijke verspreiding van de mensheid over de aarde. Lijkt me heel slecht om enorme Afrikaanse bevolkingsgroepen ergens anders neer te plaatsen. Zorgt alleen maar voor overbevolking elders. En grootschalige faunavervalsingen. Terwijl u toch voor dat pure staat… Een Braziliaanse in het koude klimaat van Nederland? Hmmm, leuk, maar niet zoals de wereld bedoeld is denk ik. Kleinschalige immigratie = verrijking, grootschalige immigratie = verarming. Trouwens, wat is er mis met gewone Nederlandse vrouwen? Zijn Nederlanders dan het enige volk ter wereld dat zo denigrerend doet over het eigene?

  Maar nogmaals, ik hoop dat Tilburg de verkiezing wint van groenste stad van het land. Dat zou de stad mooi op de kaart zetten!

 49. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  @groenrechts
  jullie zijn inmiddels milder geworden?
  nou, dan heb ik toch weer wat gewonnen en dat rechtse wat linkser gemaakt

 50. Henk avatar
  Henk

  Groen Links? Groen Rechts? Wat maakt het uit? Langs de spoorlijn is zowel groen links als groen rechts verdwenen. Toch zou het daar groen blijven. En inderdaad: de eerste geluidsschermen die je nu ziet zijn groen geverfd! Maar dat is toch weer een verdere devaluatie van het begrip

 51. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  @henk
  en hoe gaan de mollen reageren bij afwezigheid van al dat groen?

 52. BetonLinks avatar
  BetonLinks

  een goeie steen des aanstoots is erg pijnlijk voor de voet die er tegenaan schopt

 53. Henk avatar
  Henk

  @Jacques
  Typisch Tilburgs zijn inderdaad ook – dankzij de spoorcorridor – de mollen die in Tilburg nog altijd binnen de Ringbanen zitten. Maar ook voor deze dieren geldt straks dat ze zich via de spoorlijn minder makkelijk door de stad kunnen verplaatsen en de stad moeilijker binnen kunnen komen. In mijn laatste boek beschrijf ik in een speciaal hoofdstuk de belangrijke corridors voor stadsnatuur in Tilburg. De aandacht verder voor deze boekinhoud was natuurlijk niet toevallig omgekeerd evenredig met de groenpraktijken in met name Quirijnstoktrac

 54. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  ja ja beste henk,
  dat vermaledijde groene hek langs dat spoor, dat vraagt om geslecht te worden
  het enige groen wat daarvoor in aanmerking mag komen dus

 55. GroenRechts avatar
  GroenRechts

  @ jacques willemen, het is de taal der nationalisten. Heeft niks met links te maken.

 56. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  @groenrecht
  links kan ook erg nationalistisch zijn hoor

 57. hein van der Schoot avatar
  hein van der Schoot

  Om de tuin geleid

  In tegenspraak met eerder door de gemeente gedane beloften, werd onlangs bij de Quirijnboulevard weer een groenstrook gesloopt. Dat komt weliswaar goed uit voor de projectontwikkelaar die daar een flat ('Urban Villa Koningspage') wil bouwen, maar buurtbewoners voelen zich voor de gek gehouden (BD 21 nov).
  De gekapte bomen boden de bewoners van de Oosterzeestraat nog een beetje privacy. Als die behouden waren gebleven, was het voor toekomstige bewoners van Urban Villa Koningspage een stuk moeilijker geweest om in hun achtertuinen te kijken.
  Maar ja, hoe gaan die dingen in Domburg met de grote T: de parkeerkelder werd ineens groter dan de bedoeling was en oude bomen bleken in de weg te staan.
  Woordvoerders van de gemeente proberen de zaak nu te sussen. Zij stellen dat bomen 'vervangbaar' zijn en dat er 'nieuw groen' wordt aangeplant.
  Dat moet ook wel, want de appartementen van Urban Villa Koningspage worden straks aan de man gebracht met de reclameleus 'wonen in het groen'.

 58. John Geerts avatar
  John Geerts

  En het wordt trouwens eens de hoogste tijd dat bomen een economische waarde krijgen. Alsof ze geen waarde hebben.

  Ik zou dan willen voorstellen dat elk economisch (lees financieel) plan, waarbij bomen het slachtoffer dreigen te worden, als waarde 1 miljoen euro toe te kennen, als zijnde de bouwkosten van het project. Moeten er 10 bomen wijken, dan dient de bouwprijs met 10 miljoen toe te nemen. (40 jaar oud-gemiddelde omvang, die miljoen) Mochten er bomen bespaard blijven, en er extra bomen geplant worden, dan mag 100.000 euro per boom van het project plan worden afgetrokken. (vooropgesteld dat ze een een beetje omvang hebben)

 59. hein van der Schoot avatar
  hein van der Schoot

  @John Geerts

  Je zegt dat het hoog tijd wordt dat 'bomen een economische waarde krijgen', maar die hebben ze al. Boomkwekers doen goede zaken, vooral omdat tegenwoordig oude bomen nogal eens 'vervangen' worden door 'nieuw groen'.

  In het Brabants Dagblad staat vandaag een artikel met de prikkelende titel: 'ZOEK DE VERSCHILLEN TUSSEN DE BOUW- EN BOMENMAFFIA'. Hierin is te lezen dat de kartelpolitie (Nma) verschillende boomkwekerijen uit onder meer Haaren en Udenhout heeft beboet. De boomkwekers hebben op een manier samengewerkt die is verboden. Ze maakten bijvoorbeeld onderling prijsafspraken en hebben zo jarenlang aan gemeenten te dure bomen verkocht.
  Het zal toch niet zo zijn dat ook de gemeente Dombergen is getild?

  PS. John, ik begrijp natuurlijk wel wat je bedoeld. Ben het met je eens dat de waarde van bestaand groen vaak wordt onderschat. Helemaal erg is het als gedaan wordt of het niet bestaat en bomen en struiken 'zomaar' ineens zijn 'opgeruimd'.

 60. hein van der Schoot avatar
  hein van der Schoot

  Berlijnse muur

  Bewoners van de Alleenhouderstraat zijn onaangenaam verrast over het kappen van al het groen langs het spoor, waar nu een geluidsscherm is geplaatst. 'In Berlijn hebben ze de muur afgebroken, maar hier hebben ze hem juist terug gezet', zegt een buurtbewoner in het BD van afgelopen donderdag.
  De verontwaardiging is groot, want tijdens een voorlichtingsavond had de gemeente toegezegd dat er slechts een 'klein stukje groen' zou verdwijnen. Vervolgens werd tegen de afspraak in al het groen weggehaald, waardoor het uitzicht van de bewoners van de Alleenhouderstraat totaal is verpest.

  Maar gelukkig zitten er in de omgeving van Dombergen veel boomkwekers die graag bereid zijn om 'nieuw groen' te leveren. Zo zie je maar weer dat alles twee kanten heeft en dat het kappen van bomen uiteindelijk zelfs goed blijkt te zijn voor de economie.

 61. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Om te voorkomen dat we telkens strijden om groen in en om de stad vragen we (GroenLinks) al jaren om beleid. Eindelijk wordt er nu gewerkt aan het groenstructuurplan dat wat ons betreft bindend moet vastleggen hoe het groen in en om de stad wordt behouden en onderhouden.De economische en sociale waarde van groen wordt eindelijk breed onderkend, nog niet zo lang geleden was GroenLinks de enige die zich druk maakte over groen in en om de stad, de Groene Mal rondom de stad was er nooit gekomen zonder een GL wethouder.Met een grote (deze keer redelijk groene)PvdA en met het algemen besef (bijna alle politieke partijen onderkennen dit)dat groen in de stad ook een economische waarde heeft is er hoop voor de toekomst. Blijft het dilemma dat binnenstedelijk bouwen nog altijd ervoor gezorgd heeft dat het buitengebied niet is volgebouwd, dit was zeker wel gebeurd als anderen het voor het zeggen hadden.

 62. John Geerts avatar
  John Geerts

  Marjo,

  Juist van Groen Links verwacht ik een instelling die zich kwaad maakt om het weggehaalde groen!.

  En daarom acht ik het juist noodzakelijk om elke boom en plant hier een waarde mee te geven, om ondeskundige vandalen, die nog steeds bij de gemeente mogen werken, van werk te ontzien.

  Kom op. Een Beuk van 40 jaar oud is toch gewoon een miljoen waard !! ( bij mij vele miljarden, maar ik maak compromissen, en zal settlen voor een miljoen ) Kortom elke boom heeft die zelfde waarde.

  En degene die dat omhakt mag, wat mij betreft, met een gerust hart naar Urugzan, of zo……

  Oke, ik dwaal af. Groen Links moet natuurlijk die Vijfsprong verdedigen. Een gezonde Noorse Esdoorn kan nooit gekapt worden zonder reden.

  En ik vrees dat de reden fout management van de gemeente is. Billen bloot dus. Ga uw gang.

  Foutief informeren van Wethouders vind ik zo erg !!!

  Die hoorzitting is binnenkort, heb ik begrepen.

 63. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  @John,

  Helaas , alleen kwaad maken heeft al die jaren niet geholpen John.

 64. Henk avatar
  Henk

  Monique, hoe is het daar toch mee? Is die ge

 65. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  @Marjo

  De afgelopen jaren is projectontwikkelaars hier geen strobreed in de weg gelegd. Zo kreeg de 'Brabantse Ontwikkelings Maatschappij' bijvoorbeeld vergunning om uitgerekend in het bijzondere park tegenover het Willem II stadion te bouwen en daar een parkeerplaats aan te leggen. Bij het PV-plein werd ook groen en 'openbare ruimte' opgeofferd, in dit geval voor een steriel 'funshopcentrum'. De sloop van het Quirijnstoktrac

 66. Henk avatar
  Henk

  Beste Marjo, Groen Links,

  Wat valt er in de huidige omstandigheden nog te verwachten van het werken aan een groenstructuurplan? Heeft dat veel zin als we de grote corruptie in Tilburg verder onbesproken laten? Deze weblog doet daarover het een en ander uit de doeken, maar wat doet de Tilburgse politiek daar verder mee? Wie doet zijn mond open over

 67. Henk avatar
  Henk

  In Tilburg Noord heeft de rechter de bouw stil laten leggen van nog weer een steenpuist ("Koninginnepage") in het groen. Dus toch nog enige genoegdoening voor de omwonenden. Tonnen reclamegeld zijn hier ge

 68. hein van der schoot avatar
  hein van der schoot

  Ik zou graag gezien hebben dat de sinds 1994 in ballingschap voortlevende 'Lindeboom van Tilburg' op de postzegel was afgebeeld. Met de barbaarse kap van die boom zijn destijds de bakens verzet. In de hier onlangs gepubliceerde Open brief van het Lindefonds kun je nalezen hoe dat is gegaan. Het bedrog gaat door tot op de dag van vandaag.
  Sowieso kun je je afvragen waarom natuur niet meedoet in de beeldvorming.

 69. Susanne avatar
  Susanne

  Wat voor typisch Tilburgse iconen zou jij op zo'n postzegel willen zien, Hein?

 70. hein van der schoot avatar
  hein van der schoot

  EEN POSTZEGEL VOOR TILBURG

  Onlangs schreef wethouder Hamming enthousiast op z'n weblog dat er een 'prachtige' postzegel over Tilburg zou komen. Nu is die postzegel er, aangeboden als een vel met vijf dezelfde zegels. De wethouder zal er wel blij mee zijn, want het Ronddraaiende Huis staat er op en verder ook een reuzenrad, popcentrum 013, de Westpointtoren, de Stadsheer en het Interpolisgebouw. Precies dus het beeld dat het gemeentebestuur van de stad wil uitdragen: Tilburg, een 'modene stad', een stad met grootstedelijke uitstraling en met volop vermaak, een stad ook waar flink wordt gebouwd.

  Best leuk hoor, zo'n postzegel, maar is het niet wat overdreven om het Draaiende Huis, Westpointtoren, Stadsheer en het Interpolisgebouw voor te stellen als een soort van iconen van Tilburg? Zijn deze gebouwen nu karakteristiek voor de stad? Hebben de Tilburgers om deze 'highlights' gevraagd? Nee, maar intussen wordt wel alles in het werk gesteld om ons dat te doen geloven. Het lijkt er op dat het gemeentebestuur heel graag ziet dat we ons met dit soort prestige-objecten identificeren. Op basisscholen werden onlangs zelfs lespakketten verspreid waarin de Westpointtoren 'cultureel erfgoed' werd genoemd en tijdens lessen over cultureel erfgoed studeerde de schooljeugd toen ook een liedje in over een ronddraaiend huis.

  Terwijl strakke architectuur naar voren wordt geschoven als 'typisch Tilburgs' wordt tegelijkertijd datgene dat juist het wezen van de stad uitmaakt structureel onderuitgehaald. Met name de ruimtelijke kwaliteit en het groene karakter van Tilburg wordt steeds verder aangetast. Deze in 1994 ingezette cultuuromslag komt nu treffend tot uitdrukking in het nieuwste product van de firma T en T. De nieuwe postzegel is niets anders dan een reclameplaatje, bedoeld om in Tilburg de geesten rijp te maken voor nog meer kaalslag en nog meer strakke, grootschalige nieuwbouw.