Geplaatst

Tilburg en de maffia

Wat een dapper stukje schreef de inmiddels ondergedoken Marjo Frenk!
Kreeg het in Tilburg tot dusver weinig aandacht, in Italië was dat wel anders.
Het leidde daar in maffiakringen tot grote consternatie en speciaal spoedberaad.
Een zekere Kees B., geheim informant, belde een onthullend verslag door: hoe in Turijn het agendapunt ‘Tilburg’ werd behandeld:

Turijn 8 augustus 2007, door geheim agent en maffioloog K.G. B.:

**    Een donker gestemde Paolo Continuo citeerde wat in Tilburg een prominent gemeenteraadsvrouw had gewaagd te schrijven: "Weet u dat heel Italië volhangt met het Tilburgse beeldmerk ‘T’? Onze wethouders hebben kennelijk Berlusconi weten te winnen voor een campagne om in Italië onze stad te promoten."
"Wat een onzin. Hoe durft ze!", zo riepen onder meer kopstukken als capo Versaci, capo Vesuvio en Frank Sinistra. "Het is toch de ‘T’ van ónze tippelvrouwtjes, ónze tapinstallaties, ónze torenflats, ónze tabacchi, ónze tabloïds, ónze toto, de ‘T’ van tutti: alles waar wij geld aan verdienen. Wíj zijn het toch die onze activiteiten verplaatsen naar Nederland. Wíj hebben toch Tilburgse wethouders jaren geleden al omgekocht, wíj voeren toch al jaren campagne in Tilburg, en niet omgekeerd."
"Precies," zo legde Continuo uit, "en dan is het té toevallig dat een Tilburgs raadslid het nou net heeft over precies het omgekeerde: Tilburgse praktijken en Tilburgse ‘T”s in Italië! In Nederland is dat een bekende stijlfiguur: iets duidelijk maken door schertsend precies het omgekeerde te zeggen. Dát is wat dit raadslid doet."
"Ze noemen dat daar ‘paradox’, zo verklaarde de namens Napels afgevaardigde Boccacio, waarop Continuo en Sinistra geschrokken uitriepen: "we hadden pas in Tilburg een optreden in een café zelfs met die naam: ‘Paradox’!"
Iedereen was nu overtuigd: "Een komische kolderopera als dekmantel juist om ons te ontmaskeren en te ontmantelen. Straks weet in Tilburg iedereen dat niet de gemeente, maar wíj de gemeentekleuren willen vervangen door de carnavalskleuren, het gemeentewapen door ons concernlogo, de gemeentevlag door onze kermisvlag. Waarom rept dat raadslid over ‘twintig communicatiemedewerkers bij de gemeente’, terwijl daar exact twintig reclamejongens van óns zitten? Actie! Nu!"
"Een vulkaan die op uitbarsten staat", zo riep Vesuvio, "direct maatregelen nemen."
"Een ramp, het einde", aldus Catastrofini, "of we moeten onmiddellijk ingrijpen."

Hierop nam de afdeling Milaan het woord bij monde van Don Carlo Brizzi. "Wij zullen wat betreft dat raadslid ….."   **

Helaas eindigde hier plotseling het verslag. De verbinding werd verbroken.
Geheim agent K.G. B. is al vierentwintig uur spoorloos. Hopelijk heeft niemand zijn dubbelrol ontdekt en vervolgens met hem afgerekend. In elk geval heel veel sterkte voor zijn partner in Nederland en heel veel moed en sterkte voor de dappere Marjo.

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.