Geplaatst

De Tilburgse kermis

"Wat vind jij nu als milieuman van de kermis? Waarom dáár geen kritisch stukje over?" In allerlei bewoordingen werd ik de afgelopen dagen verleid tot het uiten van kritische kermisopinies. Maar de kermis daar blijven Tilburgers speciaal voor thuis. Ze peinzen er zelfs niet over om op vakantie te gaan, want dan is het kermis. En hoe kan ik daar nou kritiek op hebben? Ik vertikte het.

Venijnig kreeg ik zodoende zelfs de nog weer dikkere kermiskrant onder mijn neus gedrukt, begeleid door een speciaal op mij afgestemde tirade: "Moet je zien: op de voorpagina in tienvoud het T-logo en verder die T boven elke pagina. Zelfs op adressen met een brievenbussticker werd deze reclame overal in de bus gestopt. En besef je wel wat die kermisattracties aan energie verbruiken! Het hele kermisterrein ligt vol met dikke, elektriciteit slurpende kabels van die speciale kermiselektricien. ‘Homan’ heet die vent, maar vooralsnog zegt niemand ‘Ho man’. Zelfs jij niet".

"En het moet elk jaar nóg groter, nóg hoger, nóg sneller", zo werd ik verder geprikkeld tot stevige kermiskritiek. Het valt inderdaad niet te ontkennen. Laat ons weer ouderwets zwaaien en zwieren, klonk het een paar jaar geleden. Maar moderne maagklutsers werden echt niet vervangen door ouderwetse, minder energie vretende zweefcarrousels. Er kwam een complete nostalgische kermis nog eens bij en tegelijkertijd nóg meer moderne attracties waarin men zich nóg hoger en nóg harder kon laten centrifugeren.
Hoger werden de afgelopen jaren behalve de prijzen ook de stapels reclame om die hogere prijzen te propageren juist als "traktatie", "zomertraktatie". Met extra reclame werden bezoekers uit het hele land gelokt naar speciale dagen zelfs voor homo’s, kinderen, ouderen, gehandicapten, allochtonen. Ja, laten we bijtijds denken aan een speciale dag nog voor de Tilburgers. Want dát is en blijft vanuit milieuoogpunt de doelgroep waar alles om draait.

De Tilburgers namelijk gingen traditiegetrouw niet op vakantie, de vakantie kwam naar de Tilburgers. In het handhaven van die traditie zit het grote milieuvoordeel. De Tilburgers maken geen vliegreizen naar Spanje of Turkije, maar kopen een "ticket" om zich thuis te laten ronddraaien in "de hoogste zweefmolen van Europa". Milieubewust stappen ze niet in het vliegtuig, maar in de vliegsimulator op de Heuvel. Dat is het beste voor het milieu. Het deed mij dan ook buitengewoon deugd om te horen hoe enthousiast sommige Tilburgers nog altijd zijn over hun kermis. Ik hoorde een vrouw zelfs verklaren: "Vorig jaar zijn we er speciaal vanuit Spanje voor op en neer gevlogen, een paar dagen voor teruggekomen. En dit jaar onderbreken we zelfs onze vliegvakantie in Zuid Afrika voor de Tilburgse kermis!"

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

 

Reacties

4 reacties op “De Tilburgse kermis”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  ik heb niets gemeld over de tilburGse kermis op mijn weblog
  ik vind het echt niet de moeite waard
  elk jaar hetzelfde
  trouwens de oplaadbare batterijen van mijn digitaaltje zijn leeg

 2. geert grijs avatar
  geert grijs

  De kermis niet de moeite waard? Elk jaar hetzelfde? Ho man. Elk jaar weer n

 3. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Mooie argumentatie Henk, die viel mij ook in tussen spin en suikerspin.
  Die mobieltjes en die mobiele kermisattracties: kunnen die trowuens niet op zonne-energie onderhand?
  Veel vreemde vogels gezien deze kermis, maar het simulatie-bezoek aan de Sahara per kameel was voor mij toch het hoogtepunt: twee bulten, bietje hobbelen, een kinderhand is gauw gevuld.

 4. Frits Bommel avatar
  Frits Bommel

  Ik vind de kermis wel leuk, maar ik zou ook goed zonder kunnen.