Geplaatst

Informatiemaatschappij.

Godfried Bomans schreef ooit dat in onze wereld zelfs de ontdekking van een dreigende ramp voor die wereld niemand zou alarmeren. Er zouden namelijk automatisch geleerden ook opstaan die het tegendeel zouden verkondigen. Uitgesloten dat de waarheid tot iemand nog zou doordringen. Gelukkig leven we niet meer in de tijd van Bomans, maar in een moderne informatiemaatschappij.

Informatievoorziening is geregeld en georganiseerd als nooit tevoren. Het zijn takken van wetenschap geworden: communicatiewetenschappen, informatiekunde, journalistologie. Bedrijven investeren miljarden in voorlichting. En elke normale gemeente heeft tegenwoordig een speciaal "informatiecentrum", een "afdeling communicatie" of zelfs afdelingen "strategie" en "campagne". Alleen al in en rond Tilburg zijn er meer dan honderd "communicatiebureaus", waarvan vijftig opererend nog onder de naam "reclamebureau". Allemaal voor informatie waar we niet eens om vragen. En een hele communicatie-industrie zorgt ervoor dat die informatie via billboard, beeldbuis, brievenbus et cetera ook inderdaad bij ons binnenkomt.

Voor wie andere informatie nog wil biedt de moderne informatietechnologie toegang tot hele bergketens van kennis. Wie Google laat zoeken naar "reclame", heeft binnen een seconde 23 miljoen publicaties. Teveel van het goede? Dan neme men de zoekterm "reclamevrij". Die levert (in 0,06 seconden) slechts 130 duizend artikelen. Nog best veel, maar op de eerste pagina prijkt meteen "Henk Kuiper". En dan is verder zoeken dus niet meer nodig. Net als vroeger ga je ook op Internet nog altijd te rade bij iemand waar je vertrouwen in hebt. Want waar blijf je als je heel wetenschappelijk en heel objectief iedereen even serieus neemt! Dat deed een zekere Aranka Dijkstra. Haar reactie onder aan een pagina over "The Global Warming Swindle" spreekt boekdelen:

"Ik weet gewoon ECHT niet wat ik nog moet geloven, al gore of deze film of al die andere dingen die verteld worden. In deze film vond ik de dingen die gezegd werden over de wolken en de zon best wel geloofwaardig, al kan dit ook komen doordat ik sowieso niet geloof dat CO2 de grote oorzaak is. Ik zit nu in 4vwo en ik moet over dit onderwerp een verslag schrijven, maar zoals ik al zei weet ik echt niet meer wat ik moet geloven. Er zijn heel veel mensen blijkbaar tegen deze film, maar ook veel tegen die van al gore. Kan iemand mij een beetje meer inzicht geven in wat nou ongeveer wel waar is en wat niet, want er zijn gewoon geen feiten te vinden die dan weer niet worden weerlegd. Alvast bedankt Aranka Dijkstra 18 april 2007 23:09:22".

"Er zijn geen feiten te vinden die dan weer niet weerlegd worden"! En bijna wanhopig vraagt ze: "wat moet ik geloven"! De hoop dat wetenschap tot weten leidt heeft ze al opgegeven. Het hoogst haalbare is "geloven". Wat echt de waarheid is vraagt ze al niet meer. Ze zou al heel blij zijn met "ongeveer waar"! Doelde Bomans destijds op een wereld die nog moest komen?

afbeelding: pentekening van Jan Vosman

voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht