Geplaatst

Great Global Warming Swindle 2

Naar reclame moet je heel bewust kijken, zeg ik altijd. Anders word je misleid voor je het in de gaten hebt. Toch liet ik me zelf pas nog behoorlijk beetnemen door ‘The Great Global Warming Swindle’. Een ‘documentaire’ die je echt hééééél goed moet bekijken.

(zie http://video.google.com/videoplay?docid=-3028847519933351566)

Minstens onbewust voelen veel mensen dat ze in onze reclamemaatschappij voortdurend misleid worden. Aan dat onbehagen allereerst appelleert de documentaire ‘The Great Global Warming Swindle’. Meteen de titel al spreekt van "Swindle", ofwel zwendel. Want het is CO2-kritische wetenschappers te doen om onderzoeksgeld, zo wordt ons verteld. Dus brengen ze geen wetenschappelijke feiten, maar propaganda. Een religie is het zelfs, uitgedragen ook door eenzijdige, sensatiebeluste media en milieuactivisten die niet tegen CO2 zijn, maar anti industrie, anti auto, anti ontwikkeling, anti V.S, ja anti beschaving. En de onzichtbare macht achter dit complot is een groot industrieel complex: "The Global Warming Industry".

Door zo de andere partij in diskrediet te brengen lijken de mannen in de documentaire extra betrouwbaar. Wie zou nog kunnen twijfelen aan hun prachtige grafiek waarin de zonneactiviteit precies correspondeert met jaarlijkse temperatuursveranderingen? De parallel lopende lijnen overtuigden ook mij. Maar als je de eigenlijke basisgegevens bekijkt dan zie je helemaal geen prachtige parallel. Daarvoor moet je met lijnen schuiven, gegevens manipuleren en de meest indrukwekkende periode helemaal weglaten. En zelfs dat laatste doet de "Swindle" roepende documentaire. De periode vanaf 1980 laten ze buiten beschouwing. En juist dan gaat de temperatuur fors omhoog, terwijl de zonneactiviteit weinig verandert of zelfs daalt. De Deense onderzoeker Christensen heeft zich inmiddels gedistantieerd van deze interpretatie van zijn onderzoeksresultaten. Maar op diezelfde manier werd ik ook met andere grafieken misleid. Zo lijken de Middeleeuwen in een grafiek veel warmer nog te zijn geweest dan de huidige tijd. Maar de recente tijd (warmer al dan de Middeleeuwen) is weggelaten. En door het extra inzoomen juist op een bordje "Now" (nu) heb je dat niet meteen in de gaten. Een andere grafiek toont de temperatuur van de laatste 120 jaar en lijkt de bewering te staven dat voor de Tweede Wereldoorlog de temperatuur meer steeg dan daarna. Maar ook in die grafiek zijn gegevens ‘bijgeschaafd’ en zijn de laatste jaren weggelaten. Zie de grafiek hierboven van de NASA (http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs/) met de temperatuurgegevens van de afgelopen 120 jaar. En zie hoe daaronder die gegevens in de documentaire resulteren in een grafiek waarin op papier inderdaad de temperatuur voor de Tweede Wereldoorlog meer stijgt dan daarna.

"De hoeveelheid CO2 is alleen maar gedaald", "het CO2 gehalte was ooit vele malen hoger", zo worden we in de pseudo-documentaire zelfs ‘gerustgesteld’ met een verwijzing naar tijden waarin een voor menselijke longen geschikte atmosfeer nog gevormd moest worden, de overmaat CO2 door planten nog als fossiele brandstof moest worden weggewerkt onder de grond. En wat betreft het huidige leefbare evenwicht wordt echt systematisch de daarin al eeuwen circulerende CO2 op één lijn gesteld met toegevoegde CO2 van nu weer verstookte fossiele brandstof. Tja, en wat stelt ons CO2-beetje dan toch in verhouding voor! Nee, we kunnen rustig door blijven rijden in de grootste benzineslurpers, zoals we volgens dezelfde redenering ook onze autobanden tot in het oneindige op kunnen blijven pompen. Dat kleine beetje telkens toegevoegde lucht doet er niet toe. "Kijk wat vulkanen doen", zo wordt onze CO2-bijdrage nog eens extra gerelativeerd bij een plaatje van een grote vulkaan naast een klein fabriekje. "Vulkanen produceren veel meer CO2 dan wij met al onze auto’s, vliegtuigen en industrie bij elkaar". Maar zelfs dat blijkt een volkomen valse vergelijking. De mens produceert volgens http://volcanoes.usgs.gov/Hazards/What/VolGas/volgas.html met al zijn ‘erupties’ en permanente ‘uitbarstingen’ uit pijpen en schoorstenen zelfs 130 keer meer CO2 dan vulkanen. En voor zover dit wordt tegengesproken is er nog altijd sprake van het 50-voudige. Moet de KRO niet een aparte documentaire wijden aan de ‘Swindle’ in die Swindle-documentaire zelf? In de vorm van een zogenaamde ‘documentaire’ kreeg ik ineens een buitengewoon geraffineerd reclamebombardement over me heen voor de huidige CO2-economie. En nergens in het KRO-programma werd ook maar één keer die aaneenschakeling van reclamemisleiding geanalyseerd of uitgelegd.

voor meer achtergronden zie (en met dank aan):

http://www.durangobill.com/Swindle_Swindle.html

http://video.google.nl/videoplay?docid=-1656640542976216573


http://ocean.mit.edu/~cwunsch/CHANNEL4.html

(over Carl Wunsch die zich distantieert van de manier waarop zijn uitspraken in de documentaire uit zijn verband worden gelicht en in een verkeerde context geplaatst.

http://climatedenial.org/2007/03/09/the-great-channel-four-swindle/
(over o.a. de status en integriteit van de opgevoerde instanties en opgevoerde wetenschappers)

http://video.google.com/videoplay?docid=-3028847519933351566
(de betreffende documentaire zelf)

http://www.weerwoord.be/includes/forum_read.php?id=677800&tid=677800
(reactie van KNMI-metereoloog Ben Lankamp met verwijzingen naar nog diverse relevante reacties en wetenschappelijke publicaties)


Eerdere stukjes hier over deze documentaire:
De truth inderdaad inconvenient   The Great Global Warming Swindle
Voor overzicht van alle stukjes op deze weblog per onderwerp, zie
weblogoverzicht

Reacties

6 reacties op “Great Global Warming Swindle 2”

 1. G.de Graaf avatar
  G.de Graaf

  Helder en duidelijk. Verdere discussie niet meer nodig.

 2. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  truth or swindle
  maakt me niet uit
  er zijn diverse andere redenen om schoon en zuinig te doen
  de fossiele brandstoffen raken op, naar het schijnt en worden steeds duurder dus alleen nog maar voor de al rijke en ontwikkelde westerse wereld te verkrijgen
  de boel constant maar blijven vervuilen tast ons eigen leefmilieu aan en tast ook ons eigen gestel aan
  de zon gaat voor niets op en daarom waait de wind ook voor niets en zijn er golfbewegingen die voor niets zijn
  alles is gratis en moet gratis blijven in ons geval moet gratis worden.

  het wordt tijd dat de mensheid eens zindelijk wordt

 3. Wim avatar
  Wim

  Er zaten wat onjuistheden in The Swindle, maar die vallen mijns inziens in het niet bij de manipulaties in An Inconvenient Truth, zoals zijn bewering dat uit poolijsmonsters zou blijken dat hogere concentraties CO2 zouden leiden tot opwarming, terwijl het omgekeerde blijkt: dat opwarming leidt tot meer CO2, met een vertraging van zo'n 800 jaar. Dit heeft weer te maken met het feit dat oceanen – de belangrijkste bron van CO2 – er zo'n 800 jaar over doen om te reageren op klimaatverandering.

  Leuk dat je vulkanen noemt. Maar wist je dit al: de CO2 uitstoot van natuurlijke steenkoolbranden is wellicht even hoog als de menselijke uitstoot door gebruik van fossiele brandstoffen.

  zie: http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/10618730/

 4. John Geerts avatar
  John Geerts

  Kregen we door de uitbarsting van Mount St Helens niet ineens 2 elfstedentochten achter elkaar.?

  Begrijpen we de werking van onze eigen planeet wel, alvorens allerlei conclusies te trekken ?

  Maar is het belangrijk?

  Er vind altijd zwendel/manipulatie/beeld- en meningsvorming plaats, en het zaaien van angst is altijd belangrijk onderdeel om mensen voor een bepaalde mening te winnen.

  Bush met zijn terroristen en Gore met het klimaat. Ik vind die eerste een stuk verwerpelijker dan die tweede.

 5. Bart avatar
  Bart

  Poolijsmonsters verraden inderdaad periodes waarin in een ver verleden eerst de temperatuur steeg en daarna de hoeveelheid CO2. De plotselinge temperatuurstijging werd toen niet veroorzaakt door CO2, maar door catastrofes als een veranderde stand van de aardas. Smeltende permafrost, warmere bodems en warmere oceanen zorgden daarna voor meer CO2. Het betreft periodes van 800 jaar. Daarna echter volgen telkens vele duizenden jaren waarin de poolijsmonsters het omgekeerde laten zien. Meer CO2 doet de temperatuur nog verder stijgen, minder CO2 doet de temperatuur weer dalen. De verleiding is natuurlijk groot om me vast te klampen aan die eerste tien procent van de meetresultaten en meer dan negentig procent verder buiten beschouwing te laten. Alles kan dan gewoon doorgaan. Op basis van de

 6. Bart avatar
  Bart

  Inmiddels is wel duidelijk geworden wat het allergrootste