Geplaatst

Rectificatie T-campagne

Sorry, sorry. In het stukje ‘de T jeukt meer en meer‘ noemde ik zaken waarmee we het T-logo krijgen ingeprent. Ik dacht daar volledig te zijn met de opsomming: "brieven, folders, nota’s, boekjes, tasjes, speldjes, buttons, affiches, shirtjes, visitekaartjes, theezakjes en suikerklontjes." Bij nader inzien is dit een werkelijk schandalige persiflage van de echte inhoud en het echte niveau van de betreffende T-campagne. Dus volgt hier een rectificatie.

Het logo van de T-campagne prijkt op:
borrelglaasjes, borden, kopjes, schotels, schaaltjes, snoepjes, suikerklontjes, theezakjes, wijnverpakking, blikkoelers, placemats, onderzetters, balpennen, potloden, agenda’s, ansichtkaarten, puntenslijpers, paperclips, portemonnees, buttons, speldjes, stiften, markeerstiften, memoriesticks, mousedispensers, mouseholders, visitekaartjes, visitekaartdoosjes, tenten, parasols, muziekpodia, vrachtwagens, binnenvaartschepen, reclameauto’s, billboards, krantenkoppen, advertenties in lokale en landelijke bladen, TV-spotjes, panelen, affiches, vlaggen, folders, brochures, tijdschriften, boekjes, nota’s, stadsplattegronden, sjaals, stropdassen, paraplu’s, bodywarmers, shirts, truien, jassen, petjes, broekzakken, kontzakken, vestzakken, bellenblazers, wegwerpcamera’s, plastic tassen en niet te vergeten de vervolgens uiteraard hoogst noodzakelijke vaatdoeken, prullenbakken en afvalbakken.
(met dank voor informatie via T.Ilburg).

De ansichtkaarten zijn er nu zelfs in meerdere versies. Naast de kaarten met een grote T boven de tekst "T-binnenstad" kunnen we nu ook ‘Tilburg’ promoten door een kaart te versturen met elf verschillende fotootjes. Maar ook die fotootjes degraderen de stad weer tot enkel de binnenstad. Andere wijken tellen gezien de foto’s niet mee. Groen en natuur nog minder. Slechts op één foto zien we groen, maar net door die ene foto staat met grote letters het woord "uit". Het lijkt toeval, maar in reclamevaktermen heet dat de verborgen reclamepsychologie met in dit geval de verborgen boodschap dat bomen en natuur "uit" zijn. In leesrichting prijkt dan meteen daarna wat niet "uit" is: het T-logo. In hetzelfde smetteloze wit als de letters die op de foto ernaast bomen en natuur degraderen tot item waar je gewoon je grote T-boodschap overheen deponeert.

Over de hele planeet klinkt nu via Live Earth de oproep om vanwege het klimaat toch serieus te kiezen voor een ander consumptiegedrag. De voormalige zogenaamde ‘moderne industriestad’ echter investeert heel ouderwets nog weer eens extra in een ouderwetse campagne voor nog meer consumptie, bevorderen en handhaven van de oude, milieuvervuilende bestedingspatronen. Grote reclamepanelen met foto’s en grote T-logo’s moeten in de hal naar de raadszaal speciaal raadsleden ervan doordringen dat Tilburg, getuige de geselecteerde reclamefoto’s, toch echt niet meer is dan een verzameling van particuliere, materiële, commerciële, consumptieve en milieuvervuilende zaken.

O ja, één rectificatie nog tot slot . Ik noemde eerder die T-campagne dubieus en bedenkelijk. Vooral daarmee deed ik onrecht aan inhoud en niveau van de campagne. De T-campagne is buitengewoon dubieus, uiterst bedenkelijk, ja ronduit smerig en schandalig.

foto: Gedeelte, zonder T-logo, van het T-paneel in de entree naar de raadszaal.

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

Reacties

22 reacties op “Rectificatie T-campagne”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  deze ben je vergeten:
  de "T" prijkt regelmatig op jouw logs hier op tilburGz
  ;=))))))

 2. Henk avatar
  Henk

  Ja, krankzinnig eigenlijk dat ik die taak van normale berichtgeving over de T hier op me moet nemen. Dat is toch eigenlijk een taak van het Brabants Dagblad.

 3. Hein van der schoot avatar
  Hein van der schoot

  Wat een zendingsdrift! Het T-campagneteam deelt prullaria uit alsof het strooigoed is. Het doet me denken aan tijden dat inboorlingen in de rimboe werden gepaaid met kralen en horloges.

  Bij een voorlichtingsavond in het gemeentehuis over UMTS-straling werden zelfs appeltjes uitgedeeld waarop het T-logo was gestempeld. Eet smakelijk!

 4. Jeroen avatar
  Jeroen

  Die appeltjes waren nog over natuurlijk van een voorlichtingsavond over de nieuwe Heuvel. Daar werden in eerste instantie die met een T bestempelde appeltjes uitgedeeld, als eerbetoon aan de grote appelboom die vroeger op de Heuvel stond.

 5. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  Sorry, de T-appeltjes werden inderdaad uitgedeeld bij een bijeenkomst in het gemeentehuis over de nieuwe Heuvel.

 6. Francien Blom avatar
  Francien Blom

  Naar verluidt is er ten gemeentehuize gesproken over het idee om bij de kermis en andere grootschalige festijnen aan vrouwen plastuiten met een T uit te delen (BD 26-7). Het plan van de plastuit-verstrekking is echter van de baan vanwege de hoge kosten.
  Na de vakantie zal de gemeenteraad zich buigen over de plasproblematiek in T-binnenstad. Dan zal bekeken worden of de plaatsing van permanente plasstations wenselijk is en of er misschien nog wat uri-liften moeten bijkomen. Uit onderzoek is intussen gebleken dat uri-liften met daarop in vrolijke letters 'plas op de plaats in de uri-lifT' heel attractief zijn en bijdragen aan de identiteit van de stad.

 7. weekendredactie avatar
  weekendredactie

  Plastuitjes met een T was overigens een ideetje van onze Theo. Die vond dat wel een geplaste, sorry gepaste plaats voor die q*t-T.
  Met alle respekt voor de gebruiksters uiteraard.
  Groeten ook namens Theo,
  weekendredactie, http://www.ilburg.nl

  PS we zijn overigens bezig met een onderzoekje naar de bekendheid van de T. ziet er voorlopig niet zo goed uit voor het q*t-T-team.

 8. Inge Velthuis avatar
  Inge Velthuis

  Aan het rijtje T-producten kan binnenkort wellicht de T-ballon worden toegevoegd. Dat is een mega-heteluchtballon met een h

 9. Henk avatar
  Henk

  Ik ben door de gemeente uitgenodigd voor een ballonvaart! Ja,ja. Nou snap ik het. En dan de volgende dag in het Brabants Dagblad: "Henk Kuiper in de wolken met een grote T".

 10. Inge Velthuis avatar
  Inge Velthuis

  T-loot

  In het BD van woensdag staat een promotiebericht voor een nieuwe drankenzaak in de binnenstad ('T drinks'). Daarin wordt weer eens gemeld dat 'de T staat voor Tilburg (en de drankjes van de stad)'. Daarna volgt een opsomming van merken. Het bericht eindigt met de mededeling dat een eigen port de nieuwste 'T-loot' is. Je moet er maar opkomen…

 11. Flip avatar
  Flip

  'T-loot' is inderdaad een heel vreemd woord.

 12. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  t-loot is een tidioot
  tidiote t-campagne
  tidiote malle mall

 13. Ben Varkenshand avatar
  Ben Varkenshand

  Volgens mij is de Britse inlichtendienst MI5 hier ook bij betrokken. Al in de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft de komiek MarTy Feldman een filmpje uitgezonden waarin hij thee uitserveert in een grote T-pot, in T-kopjes.
  En hij keek daarbij heel raar.
  Met zijn ogen uit elkaar..

 14. Paula (http://ideeid avatar
  Paula (http://ideeid

  Je bent nog twee T's vergeten, Henk. Zie de foto's op http://ideeidee.nl/index.html#T Als Tilburger weten jullie die wel te plaatsen, toch? Hoewel de eerste wellicht niet zo bedoeld is geweest.

  Overigens: Die T als logo vind ik wel leuk, omdat dit logo op veel manieren toepasbaar is. En.. de TT heb je gelukkig niet 😉 Zo zie je maar, het kan altijd erger.

 15. Assenaar avatar
  Assenaar

  TT: TerritoriumTerrorisme?

 16. Paula (http://ideeid avatar
  Paula (http://ideeid

  Een kopietje van mijn weblogje:

  De T

  Als ontwerpster van onder andere websites, icons, logo's en dergelijke ben ik bijzonder ge

 17. Inge avatar
  Inge

  @Ben Varkenshand

  Laat MI5 er maar buiten. Zo ingewikkeld is het niet.
  Vreemd is: dat de krant belangen behartigt van de drankenhandel en de plaatselijke destileerder en dat dit gebeurt onder het mom van objectieve berichtgeving. Of vind jij dat normaal?
  Dat er dan ook nog terloops 'T-woorden' worden ge

 18. hein van der Schoot avatar
  hein van der Schoot

  @ Paula

  'TT' was een T-campagne in het Tilburg van 1971.

  'Becht timmerde in Tilburg letterlijk en figuurlijk aan de weg, en dat heeft hem veel publiciteit gegeven: aanvankelijk veelal positief, en gelijdelijkaan steeds meer negatief. Het bleek zelfs met de een miljoen gulden verslindende stunt 'Tilburg Totaal' van 1971, niet mogelijk het imago van de stad en zijn eerste burger, te verbeteren. Tilburg is een stad geworden die haar identiteit verspeelde'.

  bron: Brabantia 1975 / 2
  Balans bewind Becht H.J. Verwiel

 19. Paula (http://ideeid avatar
  Paula (http://ideeid

  @ Hein.
  Dank voor deze historische samenvatting. En mijn geboortejaar blijkt er ook nog aan gekoppeld. Was Becht nou de Burgemeester die ook wel 'de sloper' wordt genoemd?

  Ik weet wel (inmiddels) waar de pijn 'm zit rond die T, zoveel heb ik er sinds ik in deze stad woon, wel van opgestoken. Maar ik hecht eraan om hoe dan ook de dingen ook van een andere kant te bekijken, het geeft soms heel andere perspectieven die weer een inspiratiebron kunnen zijn voor de toekomst.

  Ik begrijp wel dat het moeilijk kan zijn om oud zeer opzij te zetten, heel even, om relativeringen een kans te bieden. Maar meestal blijkt het toch de moeite waard.

 20. hein van der Schoot avatar
  hein van der Schoot

  T-betonmixer

  Er rijden tegenwoordig vrachtwagens met vloeibaar beton door de stad, waarbij de draaiende ton is 'opgeleukt' met een 'T' en 'groene lachebekjes'…

  Rijden er binnenkort T-betonmixers in de Bokhamer? Gisteren stond in het BD, dat er in deze 'groene long' (die inmiddels al geen groene long meer is) nog meer nieuwbouw komt.

 21. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Kritisch kijken naar die Bokhamer-plannen kan geen kwaad. De bewoners zijn blijkens het BD totaal verrast door de bouwplannen. Voorzover dat bericht te vertrouwen is, is dat in elk geval zeer spijtig. Dat het om 6 woningen gaat stelt me enigszins gerust, van mij mogen die uit baksteen of hout opgetrokken worden. Wordt gevolgd.

 22. hein van der Schoot avatar
  hein van der Schoot

  T-gelwijsheden

  In het Stadsnieuws van afgelopen woensdag is te lezen dat de TypischTilburg-club (TT-club) samen met het door de fun-industrie gesponsorde magazine 'de T' (het-blaadje-in-de-gemeentelijke-huisstijl), zogenaamde 'T-gelwijsheden' gaat introduceren. Die zullen op de site TypischTilburg.nl op een 'Tilburgs Blauw' wandtegeltje worden geplaatst en kunnen vanaf de site worden verstuurd. Ook zal er voortaan elke maand in de T een TypischTilburgse T-gelwijsheid verschijnen.
  Hierbij een suggestie voor het eerst volgende TTT-geltje:
  T riekt noar kruikenzeikerij