Geplaatst

Ronddraaiend huis

Vanuit een gesuggereerd ondergronds Tilburg klinken op het Stadhuisplein geluiden van een metro. Een kunstwerk van Marry Overtoom. Minstens zo logisch was een kunstwerk geweest dat voorbijgangers zou trakteren op vogelzang en geuren en geluiden van een gefingeerd lindebos. Maar dat sluit niet aan bij campagnes als ‘T’ en ‘Moderne Industriestad’. Dus op de Hasseltrotonde ook geen ronddraaiende boom, maar een ronddraaiend huis. Toch ben ik daarover bij nader inzien buitengewoon enthousiast.

Geweldig zo’n draaiend huis, zo besef ik sinds het recent geplaatste drijvende kunstwerk in de vijver van het Wilhelminapark (zie foto). Al meteen de eerste dag zat daar een waterhoentje bovenop. Twee weken later had hij op het kunstwerk een nest gebouwd! Dat zijn toegevoegde takkencreatie met het aanvankelijke kunstwerk voortdurend alle kanten op draaide, vond de vogel blijkbaar juist buitengewoon aantrekkelijk. Het broedende waterhoentje beseft waarschijnlijk niet dat hij zelf alle kanten op draait, maar voelt zich het middelpunt van om hem heen draaiende gazons, bomen, een complet park, ja het middelpunt van de hele wereld.

Is het met ons mensen niet precies zo? "De zon gaat op, de zon gaat onder", zeggen we zelfs. Niemand zegt: "Ik draai naar de zon toe, ik draai van de zon af". En zo is het straks ook met dat ronddraaiende huis. De toekomstige bewoners zullen al gauw denken dat de stad rond het huis draait. Ze zullen al snel het gevoel hebben dat de hele wereld om hén draait. En wie wil dát niet eens meemaken. Wie wil zich niet eens voelen als een waterhoentje in het Wilhelminapark.

Maar over de te verwachten run op het ronddraaiend huis heeft op het gemeentehuis nog niemand nagedacht. Ze gaan er vanuit dat door het achterwege laten van roterende gasbuizen, roulerende elektriciteitsdraden, meerollende waterleiding en een mee ronddraaiend rioolstelsel niemand belangstelling zal hebben. Maar daarin vergissen ze zich toch. Niet ver van de Hasseltrotonde woonde zelfs nog niet zo lang geleden een Tilburger mede vanuit milieuoverwegingen in een heel klein hutje. Zo’n ronddraaiend huis is dan qua ronddraaiend comfort alleen maar een vooruitgang. En leegstand is natuurlijk voor milieubewuste Tilburgers niet te verdragen. Dus bereidt u zich maar voor op de volgende kop in het Brabants Dagblad: "Doorgedraaide Tilburger kraakt ronddraaiend huis".

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

Reacties

2 reacties op “Ronddraaiend huis”

  1. Theo Ilburg avatar
    Theo Ilburg

    Wanneer is de house-warming (dah hiet toch zo?) Henk? En wah wilde hebben veur het nieuwe huis? Ene welkommat? Of is dah teveul gesjouw met die draaiende veurdeur.Of misschien een spionneke om te kijken wie aan looooopt te bellen en binnen wil springen? Zal ik maar gewoon een fleske rooie wijn meebrengen met ene draaidop.
    Groeten
    Theo

  2. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    ik ben een paar keer rond die Hasseltse Rontonde gefietst, maar ik werd er tureluurs van
    als daar dat ronddraaiende huis staat, moet misschien de rijrichting over de rotonde worden gewijzigd om tureluursheid te voorkomen