Geplaatst

De T dramt door

In mijn brievenbus zat deze week een grote, dikke envelop van de gemeente. Wat hebben die mij nu te melden, vroeg ik me af. Excuses over de campagnes van de afgelopen jaren? Nieuwsgierig opende ik de envelop. En wat was de inhoud: een grote, rode T! Nou moet het toch niet gekker worden. Mensen die al een T-trauma hebben opgelopen nog eens een extra dikke T door de brievenbus boren! Mensen met een T-allergie nog eens exTra TreitTeren.

Het bleek te gaan om een cadeautje van het KORT (Kunstenplan Openbare Ruimte Tilburg). Ineens snapte ik waarom deze artistiek verantwoordelijken voor Tilburgs Openbare Ruimte zwijgend toekeken bij de gruwelijke verminking van alle kunstwerken van landschapsarchitect Leonard Springer, de vervanging en ontluistering van zijn levende schilderijen door stalen objecten en als ‘Kunst’ zelfs gepresenteerde reclame voor modern industriestadmaterialisme. Ook het KORT is gelieerd aan het T-syndicaat, medeverantwoordelijk voor de beschreven situatie in ‘De stad en de kunsten‘.

Geen enkel commentaar klinkt dus ook vanuit het KORT op recente plannen tot kappen van groene kunst in Jeruzalem. Daar sneuvelen straks bijzondere boomsoorten zelfs die bepalend juist zijn voor karakter en eigenheid van de wijk. Maar ja, Jeruzalem is geen T-binnenstad, laat staan gepromoveerd tot gemeentelogo. Dus worden wat groen betreft duizenden euro’s geïnvesteerd in een oranjerie in de binnenstad, terwijl elders karakteristiek en beeldbepalend groen gewoon wordt gesloopt. Jeruzalem staat in de concept bomennota ook niet op de zogenaamde ‘Boomwaardezoneringskaart’. De bomen daar zouden wel eens in de weg kunnen staan bij plannen voor "booming Tilburg". Dus heet die nota al bij voorbaat "Tilburg boomT" met een extra dikke T. En die T staat bepaald niet voor groen. Integendeel. Toch gaat ook Groen Links wat die T betreft inhoudelijk nergens op in.

Maar wat wil je. In de entree naar de raadszaal zag ik gisteren zelfs twee grote, met T-logo’s en vele foto’s pronkende reclamepanelen, speciaal bestemd kennelijk voor de raadsleden van Groen Links. De foto’s lieten zien wat alleen maar belangrijk is in T-Tilburg: uitsluitend het particuliere, consumptieve en commerciële deel van de stad. Wat openbaar, gemeenschappelijk, ofwel echt "gemeente" is, ontbrak volledig. Dat telt kennelijk allemaal niet, ondanks de slogan ‘Tilburg telt’. Ja, als we met milieuogen kijken, zien we dat die T zelfs uitsluitend staat voor zaken die het milieu vervuilen. Bomen, parken en openbaar groen horen al helemaal niet bij de gepropageerde T-discriminatie. En ook Groen Links laat zich dan kennelijk intimideren door zoveel reclamegeweld. Nog gekker is het met het CDA. ‘Maat vol‘, zo dachten we. Maar nee, geen woord over de reclameposters waarop zelfs de christelijke symbolen op en rond de Heuvelse kerk waren vervangen door telkens weer een T. Van een nog veel hogere orde dan de oude christelijke traditie is kennelijk het T-geloof. Ook voor raadsleden van de partij die we uit respect voor de bekering tot het T-dom nu voortaan zullen aanduiden met de afkorting TDA. Met name intern binnen de gemeente dient niemand te twijfelen aan de boven elke discussie verheven, enig ware T-religie.  

En zo wordt de werkelijkheid achter die T alsmaar duidelijker. Want corruptie waar niemand over mag en durft te praten, dat is pas écht ernstige corruptie.

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

Reacties

15 reacties op “De T dramt door”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  je zou er paranoia van worden
  straks krijg je ook nog nachtmerries
  of zie je bij kaarslicht t's op het behang
  wat doe jij trouwens op t-kruisingen?
  De gemeente tilburG gaat niet rechts of links maar drammen rechtdoor
  al met je shrink overlegt en op de divan gelegen?

 2. Henk avatar
  Henk

  Beste Jacques,

  Ik heb inmiddels een TherapeuT geraadpleegd.
  Die man zong een buitengewoon bemoedigend en opbeurend lied voor mij. Bijgaand de tekst:

  Landgenoten, schizofrenen,
  houdt u het nog altijd vol?
  Ziet u het nog altijd ziTTen?
  Dat is toch wel al te dol.
  STorT eens heerlijk in elkaar,
  raak eens helemaal ontspoord,
  want als u het nu nog altijd volhoudt,
  nou, dan bent u

 3. www.ilburg.nl (zonde avatar
  www.ilburg.nl (zonde

  Beste Henk,
  Het wordt opletten geblazen als T-criticusT wij vermoeden dat het een gerichte aktie richting jouw brievenbus is geweest. Hier heeft niemand die rooie sTien, sorry T gehad. Dus ze hebben oe in den kijkerT Henk. Voorzichtig met oversteken..zeker op T-kruisingen.
  Groeten
  Ilburg..Theo Ilburg

 4. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  en die theo ilburg moet illburg zijn van ziekburg
  die ligt, staat en zit warempel overal te zieken
  en vooral als het over die t gaat die hij niet zo mist
  want heo ilburg klinkt ook niet maar groet wel makkelijk
  heo theo ilburg

 5. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  overigens theo, heo
  deze was ik vergeten
  ;=))))

 6. avatar
  Anoniem

  @ jacques willemen

  Wie zit er hier nou te zieken?

 7. Henk avatar
  Henk

  Heb het nou svp inhoudelijk verder over die T. Wat voor campagne dat is. Wat voor boodschap en wat voor visie op Tilburg daarmee wordt verkondigd. En met wat voor reclametrucs en reclamepsychologie dat gebeurt. Een heel vies, stinkend zaakje, maar daarom hoeft toch niet iedereen zijn neus verder te sluiten.

 8. CriTicrusT avatar
  CriTicrusT

  nachT burgemeesTer ann-ex (ex-)zuiper
  gelukkig hebben we ook henk

 9. avatar
  Anoniem

  Nee, gelukkig is DAT een inhoudelijke reactie, 'CriTicrusT'. Wat een onsmakelijk klinkend webpseudoniem trouwens, wees een vent en gebruik de naam die je ouders je hebben gegeven. Doe ik zelf tenminste ook. Iets van de beste stuurlui is je niet vreemd ?

  Henk, ik deel iedere keer je verontwaardiging over de 'T', sterker nog, in de komende Tillywood deel ik ook nog een veeg uit de pan uit. Alleen kan ik me niet zo oprecht – en onderbouwd – woedend erover opwinden want jij ziet nou eenmaal veel meer van wat er op dat gebied gebeurt. Zie ook bijvoorbeeld dat jij inderdaad als enige hier blijkbaar die KORT-T in de brievenbus heeft gekregen. En dat je je terecht en vanuit een andere invalshoek druk maakte om de religieuze symbolen in de T-poster campagne, hypocriet in het licht van de opwinding over een handjevol staties.

  Ik ken overigens w

 10. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  de T is het symbool van een doodlopende weg
  in elk geval geen doorgaande weg
  meer een spagaat
  daar gaat men breuk op

 11. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  men zit hier allemaal flink op het foute spoor wat die "t" betreft
  die "t" staat voor TWERN
  das een welzijnsorganisatie hier in tilburG
  heb je wel nodig, zo'n welzijnsorganisatie, als die lui van het gemeen tehuis die "t" misbruiken ter schande en matheid van de lokale winkeliersstand

 12. CriTicrusT avatar
  CriTicrusT

  Geachte nachtburgervader,

  Ik verkies het hier zo nu en dan een eigen naam te kiezen. vrijheid en zo, wittewel. Troy Titane kan erover meekalle.
  Sommigen verkiezen de dekking van het holsT van de nachT, aan lager wal, ge doe m

 13. avatar
  Anoniem

  Wees dan op z'n minst relevant en reageer op nachtburgemeesters.nl/tilburg in plaats van hier. Ik heb met wat Henk hierboven schrijft in de verste verte niks te maken dus waarom je mij er zonodig bij mot halen vat ik niet.
  Ik denk dat Henk zelf het ook wel op prijs zal stellen als we wat meer on topic blijven.

 14. Theo avatar
  Theo

  Ik lees van criticusterT, overigens mijn termpje(?) alleen maar blahblablablablahblah. En dan met een heeeel simpel wijsje eronder, achter of naast, whatever? Stinkvingerkunst(je)? Brabbelen is makkelijk kunnen we al vrij snel. UltiCulti brabbelen is zelfs uiterst profijtelijk in Klein Tilburgh. Zoals gebleken.
  Blijven opletten met ovrsteken, Ren

 15. CriTicrusT avatar
  CriTicrusT

  @Ren