Geplaatst

Miljoenen voor milieu !!

Alarm! Er komen miljoenen extra voor milieu. Ai, ai. Als dat maar goed gaat. "Iedere gulden die je uitgeeft vervuilt het milieu", zo werd er in de jaren zestig in Tilburg al gewaarschuwd. Miljoenen werden daarna geïnvesteerd in het naar voren schuiven van heel andere milieuprofeten. Maar aan de gesignaleerde zaken veranderde dat weinig. Geld besteden zonder het milieu verder te vervuilen is nog altijd een hachelijke onderneming.

Geld gaat uiteindelijk altijd weer naar mensen. En voor je het weet kopen die een extra kratje pils, een nieuwe bank, een nieuwe keuken, of ze gaan shoppen in Parijs. Ik maakte zelfs mee dat een jongen en een meisje, na geld met ‘milieu’ te hebben verdiend, gingen trouwen. En nog erger: ze kregen zelfs een kind!

Met geld ga je al snel dingen doen. En ‘milieu’ is en blijft toch vooral een kwestie van dingen laten. Met geld ga je dingen kopen. Omwille van ‘milieu’ moet je dingen juist niet kopen. Het allergrootste milieuprobleem was volgens de eerste milieuvoorvechters dan ook reclame. "Stoppen met die aanhoudende oproepen om telkens nog meer te doen, nog meer te kopen", zo betoogden ze. De reactie was nóg meer reclame, waaronder reclame waarin die aanvankelijke milieumensen zichzelf terugzagen als rare, wereldvreemde "geitenwollensoken". In Tilburg werd het helemaal krankzinnig met de gemeente zelfs als reclamebureau voor het bedrijfsleven, reclamezuil voor campagnes als "T" en "Moderne Industriestad". Wat je anno 2007 in Tilburg allereerst zou moeten laten omwille van het milieu is zonneklaar. Maar krijg je dat voor elkaar met die extra milieumiljoenen? Of ga je daarmee vanzelf als gemeente alleen maar nog meer gekke dingen doen? Is het misschien zelfs smeergeld om met de huidige idioTerie gewoon door te gaan?

Ja, moet je bij geld op zich al niet automatisch grote milieubedenkingen hebben? Want hoe verdien* je geld! De eenvoudigste manier is nog steeds om iets uit het milieu te halen en dat duur te verkopen. De natuur vraagt geen geld en jij wel. Kassa! Liefst moet je dan dingen verkopen waar de natuur miljoenen jaren over gedaan heeft om die te maken. Olie bijvoorbeeld. In milieuopzicht is het oliedom om dat uit de grond te halen, maar je wordt er schatrijk mee. In Nederland heb je bedrijven die zich ijskoud "energieproducent" zelfs noemen, terwijl in werkelijkheid alleen Moeder Natuur energie produceert. Maar voor heel veel geld worden door haar geproduceerde brandstoffen ijskoud verkocht alsof die energie een product is van onze eigen, ‘moderne industrie’. In onze regio is Essent zo’n bedrijf dat zich schuldig maakt aan dit soort praktijken. Geld van zo’n bedrijf kun je onmogelijk beschouwen als eerlijk en wettig betaalmiddel. Wie iets aan milieu wil doen moet beginnen met in elk geval geen geld aannemen van bedrijven als bijvoorbeeld Essent.

* Rare term. Sorry. Veel mensen die geld krijgen verdienen het niet en veel mensen die geen geld krijgen verdienen het wel.

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

Reacties

6 reacties op “Miljoenen voor milieu !!”

  1. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    pokke, henk toch
    dus dat geld dat ik terug krijg omdat ik minder gestookt heb, mag ik niet terugnemen van essent?
    het is wel mijn geld, ooit afgelopen jaar gegeven aan die essent
    zo ken ik jou helemaal niet

    overigens volgens fransisco van joole is er nog niet genoeg geld op de wereld om iedereen maar zelfs zo veel te geven als een bijstandsuitkering, maar het wordt wel tijd dat we dat wel gaan doen

  2. Karel v B avatar
    Karel v B

    Als de politiek gewoon zou doen, wat ze zouden moeten doen, dan waren er al heel veel problemen in de kiem gesmoord en waren tal van problemen niet zo uit de hand gelopen.
    Toen ik 40 jaar geleden achter een stadsbus of vrachtwagen fietste, wist ik als klein jongetje al dat ik mijn adem in moest houden en dat die uitlaatgassen zeer ongezond moesten zijn voor mens en milieu.
    Nu 40 jaar later is de politiek verrast, geschokt en verbijsterd en komt diezelfde politiek nu pas aankakken met roetfilters die amper iets zullen oplossen. Dan praten we er nog niet over hoe onnozel de politiek de half open roetfilters, na die 40 jaar, hals over kop in willen gaan voeren. Allerlei idiote maatregelen worden getroffen, maar de bron, de brandstof zelf dus, wordt bewust niet aangepakt omwille van andere belangen. Erger nog er worden zelfs smerige oorlogen gevoerd om die olie, ook anno 2007!! Dan hebben we het nog niet over al dat afval van diezelfde olie-multinationals, waar denk je dat gedumpt wordt en met welke gevolgen?? We hadden allang op milieuvriendelijke alternatieven kunnen rijden!! De politiek had ook al 40 jaar geleden kunnen beginnen om het op LPG gaan rijden te belonen ipv het te bestraffen met extreem hoge wegenbelasting!! Hoe lang laat iedereen zich nog voor de gek houden door zogenaamde onafhankelijke clubjes en politieke partijen als Groen Links!!

    Gegroet, Karel

  3. Wereldburger avatar
    Wereldburger

    In deze redeneertrant zou je dus door geld te besparen, het milieu kunnen sparen. Door auto's zuiniger te maken zou je minder olie uit de aarde hoeven trekken, en minder CO2 in de lucht hoeven te pompen. Maar wat gebeurt er… auto's worden groter, motoren ook, en allerlei elektrische snufjes en airco's krikken het verbruik weer omhoog. Het geld zoekt zijn weg en zoekt daarbij de goedkoopste (lees: meest winstgevende) weg.
    Nu al concureert de produktie van bio-brandstoffen met de produktie van voedsel. Terwijl het toch makkelijker is om onze stront aan moeder aarde terug te geven, dan al die CO2 uit de atmosfeer te krijgen (gas is zo verdomd volumineus).
    De beste weg is daarom om alle vervuilende activiteiten fors duurder te maken, en al het daarmee verdiende geld terug in de grond te stoppen. Een omgekeerde Keynesiaanse methode, voor de broodnodige economische krimp.

  4. hein van der Schoot avatar
    hein van der Schoot

    Essent, dat al jaren lekker winst maakt met de verkoop van energie, heeft een nieuwe manier ontdekt om hun spaarvarken te spekken: RECLAMEZOOI op alle stroomhuisjes in de stad. Dit heet winstmaximalisatie.
    Ben dus niet verbaasd als de Essent-top met Kerst weer een vette bonus op strijkt.

    Als dan tegen die tijd een bericht in de krant verschijnt met als kop 'Tilburg verfraaid dankzij Essent', dan moet je daar ook niet raar van staan te kijken. Want misschien worden de Essent-dividenden wel gebruikt om gebouwen aan te lichten, een kerstboom te versieren en iets te doen aan wortelopdruk-problematiek…

  5. Tegenlicht avatar
    Tegenlicht

    Het afval dat we lozen verdwijnt niet. Er bestaat namelijk geen verdwijnen omdat de aarde een gesloten systeem is. Ons afval lijkt alleen onzichtbaar omdat we het verdunnen met water, bedekken met aarde of weg laten blazen door de wind. Maar uiteindelijk komen we het onvermijdelijk weer tegen in ons drinkwater, de lucht die we inademen, ons voedsel en in ons lichaam.

    Het programma Tegenlicht dat morgenmiddag om half 4 wordt uitgezonden (NED 1) laat zien dat er al veel duurzame technieken zijn ontwikkeld die op grote schaal toegepast kunnen worden en dat het de hoogste tijd is dat er een einde wordt gemaakt aan de enorme verspilling van energie en grondstoffen en de daarmee samenhangende vervuiling.

  6. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    @tegenlicht
    het was daarom ook een stomme zet om het ozongat dicht te maken
    nu zitten we opgescheept met een hoop co2 die we niet de ruimte in kunnen blazen