Geplaatst

Nieuw evenement in Tilburg

Dankzij de klimaatverandering zien we in Tilburg steeds meer diersoorten uit Zuid Europa. Daar komt nu een hele spectaculaire nog weer bij: de vale gier. Nog even geduld en op de kalender van ‘Tilburg trakteert’ prijkt een nieuw evenement voor Tilburg: gieren cirkelend rond de Westpointtoren!

Om van deze nieuwe zomertraktatie een gierend succes te maken is grondige kennis noodzakelijk van het gierengedrag. We dienen allereerst te beseffen wat de recent hier waargenomen vogels hierheen heeft gedreven. En dat is zonneklaar. Het afgelopen weekend namelijk werd in België de slag bij Waterloo nagespeeld! Ongelofelijk hoe die gieren dat onmiddellijk in de gaten hadden. Net als in vroeger tijden volgden de gieren weer de troepen van Napoleon, verzamelden ze zich rond het slagveld. Maar ze hadden deze keer wel pech. Helemaal echt werd die veldslag namelijk niet nagespeeld. De lijken stonden na afloop allemaal weer op uit de dood. En daar houden gieren niet van. Een gier wil echte oorlog, echte lijken, echt bloed.

Dus trokken de vogels verder richting Tilburg. ‘Het is oorlog‘, zo had ik tenslotte over die stad geschreven. En gieren – buitengewoon gevoelige vogels – voelen zoiets haarfijn aan. Maar het verschil tussen letterlijk en figuurlijk, dat snappen ze nog niet helemaal. Dus zitten ze nu in Oss te wachten tot de hel hier echt los barst en ze in de krant lezen: "honderden doden bij hevige gevechten tussen troepen van het
T-syndicaat en vrijheidsstrijders van de Lindecoalitie". Maar zo ver is het nog niet. Tot die tijd zijn de vogels dus aangewezen op speciale giervriendelijke maatregelen. Daartoe is inmiddels een gierorekening geopend. En leden van de Partij voor de Gieren hielden al acties bij diverse begraafplaatsen in Tilburg. "Laat je niet kisten", stond daar op spandoeken te lezen. Drogisterijketen ‘De Gier’ adverteerde met speciale overlijdensarrangementen, zonder latere lasten van grafrechten en grafonderhoud. Op voorbeeldkaarten konden we al kennis nemen van gepaste, bijbehorende teksten op de rouwbrieven, zoals:

Vanessa, je was een lekker dier,
tot slot ook voor de vale gier.

We hebben opa, ziek en oud,
aan de gieren toevertrouwd.

En op het hoogste niveau wordt al nagedacht over de verbouwing van Westpoint tot gierenrots. Ja, vanaf de begane grond kunnen we die imposante broedvogels van steile rotswanden straks zien broeden in aangebrachte gaten en nissen in Brabants hoogste kunstrots. Economisch gezien ook zeer verantwoord. Om mensen zo gek te krijgen om in die Westpointrots te gaan wonen kost veel te veel reclamegeld. En gieren komen vanzelf als we de huidige bewoners na overlijden niet begraven of cremeren, maar boven op het dak leggen. Hun lichamen gewijd aan de hoogste Gierigheid. En ook Tilburgers uit lagere regionen zijn na hun dood van harte welkom op het dak van de Westpointtoren. Dit wordt echt een topattractie. In Tilburg niet alleen zwaaien en zwieren, maar vooral ook gieren. Ja, Tilburg giert het uit. 

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

  

Reacties

2 reacties op “Nieuw evenement in Tilburg”

 1. Theo Tilburg zonder avatar
  Theo Tilburg zonder

  Gij zit op den verkeerde site Henk. Zoveel humor in een stuk is nie UltiCulti genoeg, Henk.
  Wij gierden in ieder geval wel.
  Groeten,
  ilburg…Theo Ilburg.

 2. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  TILBURG KRIJGT SMOEL

  hoe het leuke naar een hoger niveau wordt getild

  De burgemeester heeft deze week tijdens een commissievergadering gezegd dat er geen nieuwe stadspromotie hoeft te komen. Volgens hem moeten we 'het leuke dat we in Tilburg hebben uitvergroten, naar een hoger niveau tillen en in de etalage zetten'.

  Het nieuwe hoofd van de Stads-VVV denkt er net zo over. De heer Lathouwers, die de afgelopen jaren voor de gemeente werkte op de afdeling T-communicatie, heeft het in een recent interview (Tilburgse Koerier, 7 juni) over de 'drie verborgen schatten van Tilburg'. Die schatten zijn volgens hem: Peerke Donders, Vincent van Gogh en het paleis van Willem II. Peerke Donders noemt hij een 'goudmijntje' en hij voegt daar aan toe: 'De kapel heeft nu al tienduizenden bezoekers getrokken. Kun je nagaan wat er gebeurt als een en ander wordt uitgebouwd tot een museum'.

  Nu is het nog zo dat de kapel, de kruisweg en het wevershuisje vooral worden bezocht door 'pelgrims' die door hun intenties de 'heilige plaats' voeden. Als het aan het VVV-hoofd (en de gemeente) ligt wordt van deze plek een toeristisch oord gemaakt. Toeristen hebben andere bedoelingen dan pelgrims. Ze brengen weliswaar geld in het laatje, maar door hun aanwezigheid wordt de ervaring van een plaats doorgaans verarmd.

  De door de heer Lathouwers gebruikte term 'goudmijntje' geeft aan hoezeer het in Tilburg draait om commercie. Men verkoopt mooie praatjes en telt intussen centen. Dat de gemeente en de Tilburg op de T-club bezig zijn om van Peerke Donders een hype te maken is 'lijkepikkerij'.