Geplaatst

Toch Taai

De titel van dit stukje is bedoeld voor op de cover van Tilburg Magazine, sorry, T-magazine. Thema’s die dat blad op de voorkaft aankondigt moeten namelijk al een paar jaar niet alleen vallen onder de gepropageerde T-doelen, maar ook letterlijk met een T beginnen. Wie weet wordt er dus straks, als uiteindelijk nog slechts ‘Tyfus’ en ‘Tering’ resteren, een uitgave gewijd aan ‘Toch Taai’, ofwel echte wilde orchideeën in de stad.

T-Magazine, voorheen Tilburg Magazine, is typisch zo’n blad met de vroeger onnacceptabel geachte, redactionele opzet van betaalde reclame in de vorm van gewone artikelen. Elke editie staat dus vol met promotie van alles wat CO2 produceert, terwijl meestal geen enkele pagina aandacht schenkt aan iets wat O2, ofwel zuurstof produceert. Maar desondanks komt ‘Toch Taai’ beslist in aanmerking. Je kunt het bedoelde plantje namelijk zo fotograferen dat de foto een reclamefoto wordt voor de grote Albert Heijn aan de Jan Heijnsstraat. En dan schrijf je erbij: "nog veel mooiere orchideeën met uw bonuskaart extra voordelig in de winkel".

Maar je kunt ook met een loep genieten van zo’n wilde orchidee buiten. Dan zie je dezelfde prachtige bloemen als bij de tropische verwanten. Wilde orchideeën groeien ook in Nederland. Alleen moet hun groeiplaats wat betreft vocht, zout, zuur, mest en bodemschimmels wel net precies goed zijn. Kortom: wilde orchideeën groeien hier eigenlijk alleen nog in reservaten. Alleen de brede wespenorchis (Epipactis helleborine) kun je ook in allerlei bosachtige milieus aantreffen. En buitengewoon interessant werd in dat opzicht de middenberm van de Jan Heijnsstraat. Daar staan namelijk lindebomen. En zoals bekend bieden die bestaansmogelijkheid aan nog allerlei andere levende wezens. Zelfs de eerste mensen in deze regio vestigden zich waar lindebomen, ofwel tilia’s groeiden. En als plantaardige Tilburgers vestigden zich zo in de middenberm van de Jan Heijnsstraat orchideeën. Nergens in Tilburgs bebouwde kom stonden er zoveel als hier onder de Tilia’s.

In het boek ‘Tilburg daar leeft meer dan je denkt’ kreeg zo’n orchidee dan ook op bladzij 71 een speciale foto toebedeeld. Op de achtergrond zie je duidelijk de Albert Heijn. Interessant op die foto is echter ook de klimop. Ook die zorgde voor een beschaduwd bosmilieu waarin de orchideeën konden gedijen. Een paar weken na het uitkomen van mijn boek echter werd al die klimop verwijderd, inclusief de daar tussendoor geplante bolgewasjes, waaronder de in het najaar zo verrassende herfsttijloos. De toch nog enigszins gevarieerde groenvoorziening paste niet in de gepropageerde T-stijl. De orchideetjes echter gaven zich niet zo maar gewonnen. Dus gaf zo’n tietaai op het gemeentehuis opdracht tot een grote gifspuitactie. En daarna kwamen er nog diverse vervolgacties met zout, branders en borstelwagens. Toen was het echt afgelopen met de vele tientallen orchideetjes die hier stonden. Althans dat dacht ik. Maar wat zag ik deze week! Vlak voor de ingang naar de Albert Heijn komen ze nu toch weer te voorschijn! Je blijft je verbazen over die stadsnatuur. En telkens weer moet je concluderen: toch taai!

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

Reacties

6 reacties op “Toch Taai”

 1. Theoilburg.nl avatar
  Theoilburg.nl

  @"Dus gaf zo'n tietaai op het gemeentehuis opdracht tot een grote gifspuitactie."
  Heeeerlijk Henk. 'Tietaai' heb ik tientallen jaren niet meer gehoord. Herinneringen van voor 1994 komen boven. Menne maandag kan niemer kapot.
  En 'Tietaai' zit weer in mijn vocabudinges.
  Groeten,
  Theo

 2. Henk avatar
  Henk

  "Tietaai" klonk mooi bij "Toch taai". Maar eigenlijk z

 3. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Boskes!

 4. Henk avatar
  Henk

  Het zijn inmiddels – 4 juli – inderdaad sch

 5. Hannie Schoffelaar avatar
  Hannie Schoffelaar

  Het onkruid is allemaal verwijderd nu. Het ziet er allemaal weer mooi, kaal en netjes uit.

 6. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  "…Laot ze m