Geplaatst

De nota ‘Tilburg boomT’ (2)

Naast de in aflevering 1 genoemde "Boomwaardenzoneringskaart" presenteert de nota ‘Tilburg boomT’ ook een zogenaamde "Gemeentelijke Lijst Monumentale Bomen" als serieus beleidsinstrument. "Alle openbare bomen zijn geïnventariseerd", zo wordt in dat verband zelfs beweerd. Het klinkt indrukwekkend, maar hoe indrukwekkend is de werkelijkheid?

Al in 1991 werd naar de gemeenteraad gezegd en geschreven: "alle monumentale bomen in Tilburg zijn geïnventariseerd door de Bomenstichting". Toevallig werkte ik in die tijd zelf voor deze in Utrecht gevestigde landelijke Stichting. Ik kon dus eenvoudig navragen en nakijken wat zij in werkelijkheid in Tilburg gedaan hadden. En dat was gewoon helemaal niets. Maar vervolgens werd eenvoudigweg gedaan alsof niet het geconstateerde gemeentebedrog, maar Henk Kuiper het probleem was. Brieven werden demonstratief niet beantwoord: een gemeente kon toch niet serieus ingaan op letterbrouwsels van een of andere "Zot Joke". Het verhaal werd zelfs verteld dat mijn in opdracht van de gemeente Utrecht geschreven boek ‘Utrecht bomenstad’ een verzinsel was om nog serieus genomen te worden ook. Nee, serieus was alleen de jaarlijks herhaalde valse voorlichting in termen als "de inventarisatie is bijna volledig nu", "volgend jaar helemaal afgerond" et cetera. En ook nu weer schermt de gemeente met een "Gemeentelijke Lijst Monumentale Bomen" die monumentale bomen juist vogelvrij verklaart en vooral is gebaseerd op non-inventarisatie.

Op verzoek van de gemeenteraad werd in 2004 Stichting Stadsbomen Tilburg bij de inventarisatie betrokken. Maar die diende zich vooral niet te bemoeien met de inventarisatie en waardering van de openbare bomen, zo bleek bij de invulling van hun taak op ambtelijk niveau. Nee, de openbare bomen waren nu toch echt allemaal geïnventariseerd, zo werd nog nadrukkelijker beweerd en gesuggereerd. Maar ook wat betreft de gedelegeerde particuliere bomen werd het werk van Stichting Stadsbomen alleen maar gefrustreerd (zie ‘Betaald om niks te doen‘ en ‘Allemaal de schuld van Groen Links?‘). Door Stichting Stadsbomen geïnventariseerde bomen werden door de gemeente gewoon weer afgevoerd of bleken even later zelfs gekapt. Hoewel de criteria tot inventarisatie zwart op wit op papier stonden, bleek de gemeente daar een geheel eigen invulling en interpretatie op los te laten. De nota ‘Tilburg boomT’ is onder andere bedoeld om die gemeentelijke interpretatie nu ook officieel te maken. Voorgesteld wordt om de criteria aan te scherpen. Want anders krijgen we nog eens extra overlast door "teveel monumentale bomen", zo onthult de nota.

En zo is het telkens de omgedraaide wereld. Projectontwikkelaars blijken in de praktijk dwingende kapeisen te stellen, en daar wordt dan in een vroeg stadium de inventarisatie al aan aangepast. De harde sector van kabels, bebouwing, bestrating en riolering blijkt zich in de praktijk nergens iets van aan te trekken, en dus bevat de nota geen kaart met "monumentale bomen", maar een kaart met "overlastgevende bomen". Vastgestelde criteria voor monumentale bomen worden systematisch aan de laars gelapt, dus worden nu de criteria bijgesteld. Onthullend zijn ook de voorgestelde wijzigingen wat betreft kapvergunningen. Bomen worden illegaal gekapt en daders (waaronder de gemeente zelf) niet vervolgd, dus gaan we nu de regels voor kapvergunningen versoepelen. het kappen van bomen makkelijker maken. Het is compleet de omgedraaide wereld. Het blijkt moeilijk om normen, waarden en regels te handhaven, dus schaffen we de regels maar af. Lieden verenigd in het reclamecollectief ‘T’ drijven wat betreft bomen voortdurend hun zin door, dus belonen we die met een aan die T-praktijken aangepaste nota ‘Tilburg boomT’!!!

Op de foto: Monumentale lindebomen aan de Caeciliastraat waarvan de kroon breder was geworden dan twee meter.

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

14 reacties op “De nota ‘Tilburg boomT’ (2)”

  1. Robert van Geel avatar
    Robert van Geel

    Zou het lot van de Tilburgse stadsbomen ook steeds worden besproken in het overleg van de 'Commissie Stiekum'? Het valt me in ieder geval op dat de politieke partijen – die TilburgZ toch nauwgezet volgen en dus ook de blogs van Henk Kuiper lezen – oorverdovend stil zijn. Zitten ze zich nu allemaal kapot te schamen?

  2. Secretaris St. Stads avatar
    Secretaris St. Stads

    Hallo Henk,

    Ik kon die nota niet vinden op de website van de gemeente, en heb de nota toen maar online gezet:
    http://www.sublog.nl

  3. Hein van der Schoot avatar
    Hein van der Schoot

    De boom links op de foto staat daar nog dankzij buurtbewoners die eind vorig jaar in actie kwamen toen de gemeente de knotlinde zonder vergunning wilde omzagen.

  4. Emmie avatar
    Emmie

    Beste Henk Kuiper,

    Voor een westrijd heb ik een stukje geschreven over de lindeboom in Tilburg. Dankbaar heb ik gebruik gemaakt van uw boek en u komt er zelf ook in voor. Misschien vindt u het leuk om het artikeltje te ontvangen? Kan ik het naar u e-mailen?

    hartelijke groeten,

    Emmie

  5. Emmie avatar
    Emmie

    ps: mijn e-mailadres is ——————— maar dat heb ik liever niet op het internet als dat kan. Hartelijk dank.

  6. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    beste emmmie
    iedereen heeft je e-mailadres nu wel gelezen

    we zullen je stalken
    maar niet heus
    maar alleen voor de gein hoor

  7. Henk avatar
    Henk

    Jacques! Hoe heb jij dat E-mailadres kunnen ontcijferen? Het staat in geheime streepjescode!

  8. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    voor jou een vraag en voor emmie een weet
    toch, emmie?
    het was in ieder geval iets met "@"

  9. Paul van Est avatar
    Paul van Est

    Dag Henk,

    Toch nog een keertje,

    Dat er "teveel bomen op de monumentale lijst" staan nu (bijna 4%, iets om trots op te zijn en aan de Entente Florale-jury te melden, me dunkt), mag natuurlijk nooit in een beleidsnota geschreven worden. Een dergelijk waarde-oordeel, al was het terecht, hoort de raad te vellen en niet de ambtenarij.
    Mij lijkt dat, zelfs bij enige heroverweging van de criteria monumentale bomen etc. bla-die-bla, n

  10. Henk avatar
    Henk

    Beste Paul,

    Denk je dat die gesuggereerde en gevreesde 4 procent ook inderdaad klopt? Wat klopt er zo wie zo van de groenvoorlichting van de afgelopen jaren? Het maakt bovendien heel veel uit of je lanen en parken in hun geheel wel of niet als

  11. Moniek avatar
    Moniek

    Tijd voor een

  12. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    BP=BomenPartij
    Maar het is ook een benzinemerk

  13. ton van hassel avatar
    ton van hassel

    De gemeente tilburg is van plan om in de wijk achthoeven (udenhout) in eerste opzet 200 bomen
    o.a. plantanen , eiken etc te rooien. De bomen zijn de groene long voor onze wijk maar klaarblijkelijk is het onderhoud te duur voor de gemeente .
    Daarna volgen de rest van de bomen(nog eens ongeveer 200) in onze wijk , alemaal gezonde bomen.
    Mijn e-mailadres is tonvanhasel@home.nl

  14. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    ton is je e-mailadres wel goed?

    ik steun je actie van harte tegen dit groenwanbeleid van de bomengemeenste gemeente van ons land