Geplaatst

Het is verbazend hoe verbaasd men telkens reageert op ongewenste ontwikkelingen die toch jaren tevoren al waren voorspeld. Nog verbazender is het als men dan niet de veroorzakende factoren aanpakt, maar extra investeert juist in oorzaken waar eerder in de geschiedenis al nadrukkelijk voor werd gewaarschuwd. Indrukwekkend is met name de recente geschiedenis in Tilburg.

In Tilburg verdubbelde ineens het aantal ongelukken door alcoholgebruik na de buitengewoon agressieve campagne om in Tilburg het begrip "Oranjeboom" volledig in de alcoholische sfeer te trekken. Onder jongeren nam de alcoholconsumptie dusdanig toe dat zelfs schade werd geconstateerd aan de ontwikkeling van de hersenen. Vervolgens redeneerde men in Tilburg: "We gaan nog luider verkondigen dat het allerbelangrijkste in de stad de T van T-binnenstad is en met name de daar te bezoeken kroegen en terrassen. En we gaan het reclamemannetje van horeca, bierbrouwerijen, destillateurs en met name Schrobbelèr nog eens extra promoten als "hét symbool van de stad".

"Reclame voor opkijken naar materie en neerkijken op leven. Gevaarlijke propaganda voor een houding van minachting naar leven", zo werd nadrukkelijk ook alarm geslagen bij de campagne ‘Tilburg Moderne Industriestad’. "Deze campagne zal gegarandeerd het geweld in de stad doen toenemen", aldus een man die zelfs wekenlang voor het gemeentehuis bivakkeerde. Prompt zagen we in Tilburg het geweld meer dan verdubbelen. Vervolgens redeneerde men: "We gaan nog meer campagne voeren en met een grote T de nadruk nog eenzijdiger verleggen naar alleen nog de materiële en commerciële kant van het bestaan. Laudamus T, adoramus T, benediximus T."

In haar stukje ‘Tilburg boomT‘ lijkt later zelfs Marjo Frenk Van Groen Links verbaasd over buren die het groen in hun tuin drastisch reduceren. Maar wat voor houding is er de laatste jaren gepropageerd in alleen al de campagne ‘Tilburg Moderne Industriestad’! Het enige verbazende is dat die buren al die jaren het groen in de tuin nog hebben laten staan. De recente nota over bomen waarover Marjo schrijft heet zelfs "Tilburg boomT". Met de vette T van de campagne ‘geen til van tilia/lindeboom, maar T’! U zult begrijpen dat ik er nog geen letter van heb gelezen. Laten ze die nota eerst maar eens uitbrengen onder een andere, reclamevrije titel.

Het is ook niet toevallig dat we weinig leren van de geschiedenis, want met de kennis van onze geschiedenis is het buitengewoon droevig gesteld, zo werd jaren geleden al geconstateerd. En hoe werd er tóen geredeneerd: "We gaan met het discriminerende reclamewoord ‘modern’ nog eens extra al het oude en historische ongeldig en uit de tijd verklaren en verkondigen dat nog maar één ding telt: ‘Tilburg Moderne Industriestad’". Toen daarna het historisch besef nog verder daalde, werd het nóg zotter: "We organiseren als ‘T-cultuurmanifestatie’ een tentoonstelling ‘Onze Geschiedenis’ (tot 25 mei nog te bezichtigen in ‘De Poorten’) met uitsluitend foto’s die niet verder teruggaan in de geschiedenis dan het jaar 2006. En op de reclamezuilen bij de T-bushokjes laten we wekenlang als ‘Onze geschiedenis’ een foto zien van de moderne Heuvel na het kappen van de lindeboom. Toen is Tilburg pas op de kaart gezet, zo verkondigen we tenslotte al jaren. Ja, Tilburg bestaat pas sinds de T-campagne, zo gaan we propageren. Dus gaan we tegelijkertijd via advertenties elke herinnering aan een al bestaand Tilburg van vóór de T-campagne betitelen als ‘herinneringsfout’"!

Ja, laten politici en media de aandacht maar afleiden naar het circus rond de lijsttrekker van de LST. Want wie commentaar heeft op de T-campagne is morgen geschiedenis en volgende week al "herinneringsfout" en gewist uit de geschiedenis.

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

3 reacties op “Onze geschiedenis”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  tilburG heeft een tijdmachien

 2. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Jammer Henk, zeker ook jouw deskundige inbreng kan helpen het bomenbeleid te verbeteren. Laat je niet afleiden door de T.

 3. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Dag Henk,

  Geschiedenis is er om lessen uit te leren. Ook de geschiedenis van ssT. Ik onderschrijf Marjo haar mening in dezen zoals je weet. Ook de meeste andere meningen van je deel ik, maar gooi niet alles op 1 hoop, dan wordt het zo onoverzichtelijk en is niets makkelijker voor de meesten dan jou, met al je kennis, kunde en tilburgerschap, bij die hoop te zetten en het als afval te betitelen. Recyclen zou ik zeggen, afval brestaat niet!
  En is er voor mij ook nog een boekje van de Lindebomenfietstocht over?