Geplaatst

Goed en fout in oorlogstijd (2)

Naar aanleiding van de reclamestrategie om nu als "herinneringsfout" in feite alles wat niet consumptief en niet commercieel is uit te wissen en te vervangen door T-commercie, vraag ik me nu zelfs af of iets heel toevalligs van een paar jaar geleden wel werkelijk toeval was.

Een paar jaar geleden kwam er werk van diverse kunstenaars op de reclamezuilen in de stad. De voorafgaande opdracht was dat al die werken op de een of andere manier de stad Tilburg zouden verbeelden. Geïnspireerd door de Tilburgse Lindeboom was er zodoende ook een kunstwerk met allemaal lindeblaadjes. Ik was benieuwd hoe dat op de muppies er uit zou zien. Voor mijn lindeboomarchief wilde ik daar in elk geval een mooie foto van gaan maken. In het donker leek me het mooiste. De muppies zijn dan verlicht en je hebt dan minder spiegeleffecten.

Maar waar vond ik nu zo’n muppie met die Lindekunst? De Heuvel leek me de meest logische locatie, maar daar zag ik alleen maar muppies met daarop als kunst de kruik van de kruikenzeiker. Het leek wel of die muppies extra verlicht waren, zo knalden die kruiken je blikveld binnen. Wat was ik benieuwd naar het effect van op die manier in het licht gezette lindeblaadjes. Maar langs de Spoorlaan botste ik opnieuw op die fel verlichte promotie van het bekende reclamebedenksel ter meerdere consumptie van met name Schrobbelèr. Ik was juist op zoek naar reclamevrije kunst, het kunstwerk met de lindeblaadjes.

Maar de halve stad doorfietsend zag ik alleen maar alle andere kunstwerken, waaronder nog diverse keren de kruik van de kruikenzeiker. Terugfietsend via de Spoorlaan viel mijn oog echter op het laatst nog op een reclamezuil die ik over het hoofd had gezien. Geen wonder, want deze muppie was niet verlicht. En warempel op die enige onverlichte muppie in de stad, daar zag ik uiteindelijk de door mij gezochte artistieke uiting naar aanleiding van de Tilburgse Lindeboom. De Vrijheidsboom waarover we als laatste te horen hadden gekregen dat hij niet heilig of zo was, maar nota bene "pro-Duits"! En inderdaad: je hangt die foute lindeblaadjes op een reclamezuil en dan dooft het licht!

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

2 reacties op “Goed en fout in oorlogstijd (2)”

 1. T.ilburg avatar
  T.ilburg

  Het is goed dat er een foto bij staat Henk. Ongeloooooofelijk!!
  groeten,
  nog steeds pissige Theo

 2. Louise van Poppel avatar
  Louise van Poppel

  Het is echt ziek. En dat heet allemaal Tilburgpromotie? Tilburg maakt zich zo uiteindelijk onsterfelijk belachelijk.