Geplaatst

Fiets mee op 29 april!

Vandaag twee stukjes op één dag! Stichting Duurzaam Tilburg namelijk heeft een nieuwe druk laten maken van de "Lindebomenfietstocht". Op zondag 29 april is het boekje tussen 9 en 12 uur te verkrijgen bij de startplaats: de Hasseltse kapel aan het Hasseltplein. De kosten zijn twee euro. In het boekje vindt u, geïllustreerd met prachtige foto’s, de beschrijving van een leerzame 33 kilometer lange linderoute die ook weer eindigt bij de Hasseltse kapel. Om 9 uur zo meldt het persbericht fietst ook "stadsbioloog Henk Kuiper" de route. Hij is dan onderweg beschikbaar voor vragen en nadere informatie. De fietstocht wordt in samenwerking met Stichting Stadsbomen georganiseerd door Duurzaam Tilburg en maakt deel uit van de Week van de Fiets: http://www.weekvandefiets.nl/

De Lindebomenfietstocht verscheen in april 2000 ter gelegenheid van het boek ‘Tilburg vijf eeuwen rond een heilige Linde’. Het boekje kreeg toen echter in de media geen enkele aandacht. Ter verspreiding was het aangeboden aan de Tilburgse VVV, maar daar werd het niet bepaald actief verspreid. Het boekje bleef voor bezoekers onzichtbaar en onvindbaar. Wat de problemen waren werd duidelijk toen de VVV met een eigen versie kwam van de "Lindebomenfietstocht". In die versie, met precies dezelfde route en routebeschrijving, was vrijwel alle informatie over lindebomen geschrapt en met name alles over de Tilburgse Lindeboom. In plaats daarvan stond er wel allerlei gesponsorde informatie zoals waar koffie te nuttigen, koekjes te kopen, schrobbelèr te drinken enzovoort.

Uit protest tegen deze gang van zaken werd de originele Lindebomenfietstocht herdrukt met nóg meer informatie over lindebomen. Bijgevolg werd het boekje nog hardnekkiger verzwegen. Maar wat geschiedde! Op TilburgZ heb ik nu een eigen rubriek "reclamevrij". En daar kan ik nu zelf alles melden wat elders vanwege idiote campagnes en krankzinnige reclameafspraken wordt verzwegen. Dus zondag 29 april: Lindebomenfietstocht. Start vanaf de Hasseltse kapel tussen 9 en 12 uur. Een route langs vele prachtige lindebomen. En die zullen de bijzondere betekenis en cultuurhistorie van lindebomen in en rond Tilburg aan iedereen duidelijk maken.

Tot zondag.

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

7 reacties op “Fiets mee op 29 april!”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  ik heb de route gereden een nadere keer, maar de route is 33 kilometer en 666 meter lang
  is dit toeval?

 2. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  Henk,
  kan ik ook bij jou aan een exemplaar van het boekje Lindebomenfietstocht komen??

  Groeten,
  Tom

 3. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  Bij Stichting Stadsbomen zijn nog van die boekjes (ik zal zorgen dat je er een krijgt). Maar Theo Ilburg van Tamtam Tilburg waar is die nog te vinden? Of is dat nu ineens ook al een "herinneringsfout"?

 4. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  Theo wilde een eigen blog beginnen en heeft dat gedaan, daarmee wens ik hem alle succes.
  Ik heb besloten de berichten van zijn nieuwe site niet te tonen op TilburgZ, maar om terug te keren naar het origineel (TilburgZeikt). Ik kan en wil niet iedereen die in of over Tilburg blogt hier tonen.

  Groeten,
  Tom

 5. De Ceuster Herman. avatar
  De Ceuster Herman.

  Dag, ik had graag het boekje "Lindenbomenfietstocht" gehad.
  Willen jullie dit opsturen?
  Herman De Ceuster
  Korenveld 6
  2150 Borsbeek
  Belgie
  ps.ik kan je wel Nederlandse postzegels opsturen als je wil.
  mvg.Herman.

 6. T.ilburg avatar
  T.ilburg

  Hallo Henk,
  Ik ben inderdaad een eigen website begonnen. http://www.theoilburg.nl en ik zal je op persoonlijke titel binnenkort het hoe en waarom uitleggen. De site loopt boven verwachting (red. hietdazo?)en ik zou vereerd zijn ook jou tot de vaste bezoekers te mogen rekenen. En ga ik of iemand van ons in de fout op milieugebied, vroeger noemde we dah nog gewoon natuur (red. in beide woorden zit geen q*t-T dus daar ligt het niet aan)laat je horen. Maar een beetje gelijk heb je wel, ook in de nieuwe Tilburgse media zit meer materialisme dan ideologie. Jammer maar helaas. Dus misschien is de waterkering in 1994 wel correct gekozen maar alleen omgekeerd geinterpreteerd. Zou zo maar kunnen.
  Groeten en tot ziens,
  Theo

 7. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Beste Herman Deceuster,

  Belgische postzegels, gestempeld of ongestempeld, zijn altijd welkom bij
  SST / DT
  p.a. Hall of Fame
  Sint Ceciliastraat 23
  5038 HA Tilburg

  Het boekje weegt om-en-nabij de 100 gram, inclusief handling etc. etc. is een briefke van 5, mits ingesloten in een mooie vouwkaart voor Henk Kuiper, ook afdoende.