Geplaatst

De Stad en de Kunst

Donderdag 19 april  is er een bijzondere debatavond, georganiseerd door de Academie voor Beeldende Vorming van Fontys Kunsten in samenwerking met KORT. Het thema luidt "Van wie is de stad?". Ik kan er helaas niet bij zijn. Reden voor een bijdrage hier op ‘webpapier’.

"Beste wethouder, we hebben een fantastisch plan. We gaan alle kunst in de openbare ruimte vervangen door reclame!  En dat noemen we dan Kunst met een hoofdletter! Het Korvelplein bijvoorbeeld wordt Kunstplein met allemaal promotie voor een staalgieterij. De hele Heuvel staalpromotie. En midden op de Hasseltrotonde gewoon als ‘kunst’ een huis ter meerdere promotie van de belangen van makelaars, bouwbedrijven en architecten!"
"Ik ben wethouder van Cultuur", zo reageerde de aangesproken gemeentebestuurder. "De door jou gepropageerde ‘kunst’ valt onder milieudelicten langs de openbare weg. Je moet bij het BAT en bij Economische Zaken zijn. En een huis valt al helemaal niet onder mijn portefeuille. Dat valt onder stedenbouw. Nee, jullie zijn nu toch met die campagne echt aan het doordraaien".
Maar de wethouder werd vervolgens getrakteerd op nog mooiere ideeën: "Ja, dat is het: doordraaien. We laten dat huis permanent draaien! En dan nog wat extra reclame erop van de sponsors! Kunst die uiteindelijk geen geld kost, maar geld oplevert!"

Is de hier geschetste dialoog alleen maar fictie? Met name in de architectuur lijkt er sprake van een soort agressieve kunst die creaties van eerdere architecten vervangt door uitingen van ‘Industriestadstijl’, ‘T-design’ en ‘Nieuwste Zakelijkheid’. Nog gekker is het met landschapsarchitecten van vóór de ‘Modern Industriële Revolutie’. Een bijzondere creatie met hemelbomen naast de Heikese kerk werd pas nog zonder scrupules vervangen door meer materialistische kunst. Een kast dat is pas kunst. Ook bij de Kamer van Koophandel werd pas weer rigoureus de nadruk van leven verlegd naar bebouwing en materie. Toch ging het hier om het laatste relict in Tilburg van een bepaalde stijl. Kenmerkend waren daarin onder meer het gebruik van bomen en struiken met smakelijk fruit, bessen voor de vogels en een verrassend kleurenpalet in alle seizoenen.

En hoe eert Tilburg zijn vroegere huisarchitect Leonard Springer? Zijn vader was een bekende schilder van stadsgezichten, maar Leonard schilderde met levend materiaal. Hij maakte levende schilderijen die door de seizoenen heen telkens weer verrasten met prachtige kleurencombinaties. Geen stad had zoveel werken van deze bekendste tuin- en landschapsarchitect van Nederland. Tilburg had destijds dan ook geen speciale campagnes nodig. Spontaan kwam de bevolking zelf met de leus en constatering: ‘Tilburg schonste stad vant laand’. Maar toen we hier zogenaamd ons ‘favoriete park’ mochten kiezen, deden originele Springerontwerpen bij voorbaat niet mee!! Tegelijkertijd werden zijn kunstwerken overgeschilderd in een stijl zelfs waarin wat struiken betreft het kleurenpalet werd gereduceerd van 100 naar 0! En zogenaamd "ter ere van Springer", die in zijn parken absoluut geen harde materialen wilde, kwam er midden in het Leijpark een grote stalen zuil!

Typerend is ook het grote kunstwerk tegen de muur van de Schouwburg (zie foto). Het daar opgehangen doek lijkt een enorme ontwerptekening voor de stad in de gelikte stijl van reclame voor bouwprojecten. Hoewel we de stad vanuit de hoogte zien, en je dan nog heel wat bomen ziet, is er in dit stadsvisioen geen bolletje groen meer te bekennen. In plaats daarvan zien we alleen nog futuristische bouwwerken. Van wie is de openbare ruimte? Dat moet donderdagavond over de stad en de kunst toch een buitengewoon interessant debat worden.

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

6 reacties op “De Stad en de Kunst”

 1. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  VAN WIE IS DE OPENBARE RUIMTE IN FUNSHOP-PARADIJS EN FESTIJNEN-STAD T?

  Tegenwoordig worden we overspoeld met informatie, vaak ook ongevraagd. Neem nou de schreeuwerige reclameborden, ook wel muppies genoemd. Er wordt ons van alles opgedrongen: Van auto's en dames in lingerie tot een vette hoofdletter T. Het is

 2. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Beste Henk en Hein,

  Mooi werk van Nicky J. rechts naast de Pauluskerk, een prachtige combinatie met die gerestaureerde MFA, dat groene lover en die witte kastanjebloesem ook: is meer dan

 3. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  reclame is er vooral voor bedoeld om nieuwe produkten aan te prijzen en van oude produkten de nieuwe lage prijzen

  sommig winkeliers kennen een juiste balans, die hebben eens in de maand een folder met een maand lang actieprijzen
  andere winkeliers moeten echt elke week stunten, dat gaat mij te ver die waan van de week

  veel ophef was er over die hunkemollerbillboard in utrecht
  een week of wat later komt sapph met echt een wellustige dame in lingerie in een lint van muppies door de stad
  dat soort van reclame vind ik altijd gebakken lucht

  een bedrijf dat matig reclame maakt scoort bij mij punten, maar zo'n bedrijf jaagt niet iedereen de stuipen op het lijf en de haast in de broek om weer een rit door de stad te moeten maken om bij elke supermarkt de koopjes te gaan doen
  kost een smak benzine; nog niets bespaard

  overigens henk, heb ik je eerdere oproep voor een reclamevrije periode verzonden aan diverse politieke partijen en voltallige college B&W, maar de reactie waren als te verwachten:
  men brand er de handen niet aan

 4. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  Beste Paul, ga toch fietsen!

  Waar de Bosscheweg uitkomt op de Ringbaan-oost is een aardig plantsoen met een gevarieerde beplanting. Het zicht daar op wordt echter belemmerd door een enorm reclamebord (mega-muppie). Daarin was maandenlang een grote T te zien ('het beeldmerk van Tilburg, wist u dat'). Nu is er een foto in gehangen van een 'lekker wijf'. Echt iets voor jou; fiets er maar eens langs.

 5. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Beste Hein,

  Bedankt voor de tip, ideaal voor een rustige zondagochtend zonder uitlaatgassen. ligt ook bijna op het Mallepad-in-wording…

 6. Linde avatar
  Linde

  Krassen in je ziel, van schoonheid die niet gezien wordt….
  Het wordt tijd dat Springer in Tilburg de waardering krijgt die hij verdient. En dat niet alleen, maar dat deze manier van kijken naar kunst in de stad weer wordt opgepikt. Het ligt nog voor het oprapen, maar wie ziet het?
  De stad wordt leefbaarder als Kunst zich weer verbindt met de aarde, waardeert wat vroegere ontwerpers hebben gezien en als kunst hebben gecreeerd met parken en groene lanen etc. Dat is waar Tilburgers om vragen, niet het zoveelste stalen of betonnen kunstwerk met ongevraagde Tinformatie.
  Wanneer houdt dat eens op, het onnodige kappen van schoonheid, gun de ziel van Tilburg nou eens de rust om te herstellen en ontwikkelen. (Vijfsprong, Factoriumtuin, Spoorzone, kloostertuinen ga zo maar door)
  Veel meer mensen zouden van zich moeten laten horen, want maak mij niet wijs dat door zoveel eelT uw ziel reeds is gekrompen tot de grootte van een …. erwt?