Geplaatst

Spoorzone (geïllustreerd)

12 april 2007. Midden in de stad vier zingende fitissen, een scholekster, een paartje witte kwikstaarten en twee boerenzwaluwen! Allemaal langs de spoorlijn. Volgens de gemeentelijke ‘Structuurvisie Spoorzone’ echter zijn langs het spoor op het gebied van stadsnatuur geen zaken van betekenis aanwezig. Rara hoe kan dat?

Ten behoeve van de zogenaamde ‘Ecologische Kaart’ werden begin jaren ’90 al bijzonderheden over de Spoorzone doorgegeven. Door de gemeente echter werd met die gegevens niets gedaan. Om daar verandering in te krijgen, werd ik in 1993 IVN-afgevaardigde in de ‘Klankbordgroep Ecologische Kaart’. Maar prompt werd die hele groep toen door de gemeente opgeheven! Toen daarna onder de naam ‘Tyto van de Linde’ de Tilburgse spoornatuur onder de aandacht werd gebracht, diende niet alleen die ‘Tyto’ van het toneel te verdwijnen, maar zelfs de Linde. Maar de moed werd niet opgegeven. De bijzondere natuurwaarden in de Tilburgse Spoorzone kwamen

prominent in de aandacht in het boek ‘Tilburg daar leeft meer dan je denkt’. Het boek beschrijft de spoorzone als een bijzondere groenstructuur. En dat wordt geïllustreerd met Tilburgse bijzonderheden die alleen hier te vinden zijn, zoals heksenmelk, slangenkruid, duizendguldenkruid, zandblauwtje, grasklokje, toortsen, wilde rozen, allerlei korstmossen, paddenstoelen, vlinders en andere insecten. Diverse soorten worden genoemd als bijzonder en zeldzaam zelfs voor de hele provincie, zoals lathyruswikke, kandelaartje en fijne kervel. Vermeld werden ook de resultaten van een Tilburgs spooronderzoekje naar insecten: drie nieuwe soorten voor Nederland.

Naar aanleiding van het Tilburgse stadsnatuurboek ging in 2006 een groep KNNV-ers op nader onderzoek in de Spoorzone. Zij signaleerden binnen de ringbanen zandoogje, jacobsvlinder, zwartsprietdikkopje, geelsprietdikkopje, pluimvoetbij, bijenwolf, sikkelsprinkhaan,. knotssprietje, rode heidelibel, zwarte heidelibel en diverse andere interessante insectensoorten. Spectaculaire verrassingen leverde ook de nadere determinatie van korstmossen met stedelijke en gemeentelijke zeldzaamheden als sneeuwroem, rendiermossen en bijzondere bekertjesmossen. Op paddenstoelengebied vonden ze binnen de ringbanen onder andere vliegenzwam, berkenboleet, baardige melkzwam, zwartgroene melkzwam, schotelrussula, zandvezelkop, blauwplaat stropharia en de nog niet eens in het Nederlands benoemde ‘Leocarpus fragilis’. Het belang van de Spoorzone als corridor zagen ze met name ook gedemonstreerd door mollen. Via de spoorlijn kwamen ze in 2006 tot aan de Jan Heijnstraat. Konijnen zaten er in 2006 nog tegenover het station langs de Lange Nieuwstraat. Gedegen werden ook de vogels onderzocht. Tussen Station-West en het hoofdstation broedden in de spoorzone braamsluiper, grote bonte specht, scholekster en boerenzwaluw. Ook buizerd en groene specht kwamen via het groen langs de spoorlijn tot binnen de ringbanen! Het boek ‘Tilburg daar leeft meer dan je denkt’ noemde eerder al als exclusieve spoorzonevogels voor de stad gekraagde roodstaart, fitis en grasmus. Kortom: je moet nogal wat systematisch verzwijgen om de conclusie ‘er leeft meer dan je denkt’ te kunnen vervangen door ‘niets dat de moeite waard is’. Zelfs de lokale caféaandacht voor ‘milieu’ leerde ons dat door Hans Dorrestijn beschreven verre vogelreizen belangrijker zijn dan publicaties over stadsnatuur vlak bij huis. Maar op deze website en in het Natuurmuseum schenkt al maandenlang een videofilmpje speciale aandacht aan de Tilburgse spoorwegnatuur. En bij deze staat het hier nu duidelijk ook geschreven én geïllustreerd: de ketting van groene natuurschakels langs de spoorlijn is van buitengewone waarde voor de Tilburgse stadsnatuur en de Tilburgse biodiversiteit .

Reacties

7 reacties op “Spoorzone (geïllustreerd)”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  te mooi voor woorden
  een groot stadspark van maken
  voor straks als we de grote van New York hebben
  nu kan het nog
  straks niet meer

 2. Paul Vanest avatar
  Paul Vanest

  Jacques,

  Het is groten en niet grote.
  Wanneer kom je langs voor die Volkskranten en het lampie-idee?

  Henk,

  Plaatjes van plaatjes!

 3. Taaldondertje avatar
  Taaldondertje

  Paul,

  Het is 'grootte' en niet 'groten'.
  En doe de 'groeten' aan Jacques.

 4. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  beste paul,
  de volkskrant is niet aan jou besteed
  begin maar weer met ot en sien
  en dan maar sien of je weet waar de ot wel mag staan en waar niet
  maar heb je enig belgisch taalgevoel geprobeerd, zo te zien aan de spelwijze van je naam
  of lukt je die te schrijven ook al niet meer?
  te diep in de glazen gekeken of te veel bij slecht licht rapporten in donkere kroegen zitten lezen en je ogen vergallemelaaitafelt

  maar verlies je niet in het detail
  het gaat om de grootsheid van de visie

  die krantjes daar zal ik je binnenkort van af helpen
  bedankt voor het bewaren

  het lampje laat nog wel even op zich wachten

  en Taaldondertje
  het lijkt te kloppen wat je achrijft
  bedankt en de groeten terug wie je ook mag zijn

 5. Paul Vanest avatar
  Paul Vanest

  Vlaamsch en ook Tsjechisch, mijne heeren!
  Ik heb net nieuwe lenzen dus zie ik het vrij scherp, dacht ik zo.

  Na schledanou (tot ziens)

  Nazdar (Houdoe!)

  Pa pa (Alleee!)

 6. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  Beste Paul,
  je ziet kunstmatig scherp, das niet echt, das niet eerlijk
  maar je spreekt je talen wel

 7. Linde avatar
  Linde

  Krassen in je ziel, van schoonheid die niet gezien wordt….
  Opvallende rode draad door al die gekapte natuur in de stad is dat m.i. de opdrachtgevers en uitvoerders geen besef (meer) hebben van wat schoonheid voor het oog betekent.
  Al die voorbeelden die Henk noemt, van verdwenen flora en fauna betreft ook de schoonheid, de lust voor het oog. Hierin die rij ontbreken nog het idiote opsnoeien van de bomen in Tilburg, al vele malen aangekaart bij de gemeente. Volgens de opdrachtgevers wordt de hoogte van 4 meter aangehouden. (Voor vrachtwagens voldoende dat is logisch). Wat zien we recent aan de bomen aan de Baroniebaan: nog een meter erbij, een kras op de ziel zo naakt die stammen. De schoonheid van die bomen, die er werkelijk prachtig bijstonden komt dus in geen jaren meer terug. Tweede voorbeeld: de sluis in Tilburg-West met de allure van een schitterend begroeid eilandje waar het overtollig water langs wegglijd, richting waterval…een heerlijke plek die vooral vissers en wandelaars weten te waarderen. Een plek waar je wilt toeven, de rust, de schoonheid voor het oog, een plek die geschilderd, gefotografeerd een beeld van Tilburg oproept zoals je er veel meer zou wensen. Wat is het nu weer, weg ermee, alles weggekapt. Nu door Rijkswaterstaat of weer gemeentewerk? Wanneer houdt dat eens op, het onnodige kappen van schoonheid, gun de ziel van Tilburg nou eens de rust om te herstellen en ontwikkelen.
  Veel meer mensen zouden van zich moeten laten horen, want maak mij niet wijs dat door teveel eelT uw ziel reeds is gekrompen…