Geplaatst

Salamanderitis

De salamanders hebben in Goirle nu werkelijk complete paniek veroorzaakt! Een speciale video ‘Kamsalamander bedreigd?‘ presenteert Don Salamandra Van Eijkeren als bouwer van een soort Salahambra, een compleet salamanderparadijs. Ja, op watergebied biedt straks het voormalige Huttonia aan salamanders niet meer de armoede van een hutje, maar het comfort van grote, riante villa’s en appartementen, een complete luxe villawijk. Maar zullen de salamanders zich straks ook daadwerkelijk gaan vestigen in Salamandercity?

Het is hoe dan ook nauwelijks te bevatten. Anno 2007 geen aanschrijving om een ooit illegaal gegraven bosvijver te dempen (zie eerdere stukje ‘Salamanders aan de macht‘), maar plannen om die vijver uit te diepen. Plannen bovendien voor nog een hele serie luxe, extra zwembaden voor salamanders! Met warm en koud stromend water. En tussen de grote ‘surfplas’ en de bosvijver een speciale waterweg, compleet met aquaducten en ongelijkvloerse kruisingen. Dankzij die salamander-highway zitten de amfibieën straks niet langer opgesloten in dat armzalige vijvertje. Nee, ze hebben straks de beschikking over de duizenden kubieke meters water van de grote surfplas: onbeperkte zwem- en voortplantingsmogelijkheden.

Maar waarom zien we die salamanders nu al niet massaal rondsurfen in dat grote salamanderodroom, ofwel die grote surfplas? Salamanders zijn toch geen vissen? Ze hebben toch pootjes, ze kunnen toch lopen over het land! Ze hebben dus dat speciale verbindingskanaal helemaal niet nodig. Integendeel. Via een speciale waterverbinding met de surfplas zwemmen straks vissen vanuit de surfplas ineens naar het voorheen altijd geïsoleerde salamanderpoeltje. Daar doen ze zich dan te goed aan amfibieëneitjes! En met name salamanderlarfjes hebben geen schijn van kans meer. Bovendien wordt die bosvijver straks uitgediept, zodat er permanent water in blijft staan. De vijver valt dan dus niet meer droog. Met andere woorden: het salamandervoordeel van pootjes en longen is voortaan in de concurrentie met vissen helemaal geen voordeel meer. De vissenconcurrentie blijft leven op de plek waar vroeger de vissen droogvielen en de salamanders vrolijk verder kropen.

Maar het allerbelangrijkste: natuur is veel meer dan salamanders. Ja, waarom heb ik nooit de wettelijke mogelijkheden van salamanders benut? Bijvoorbeeld bij de plannen voor bedrijven aan de Kapitein Nemostraat (laatste salamanderrelict van de vroegere Rauwbraken). Omdat het alleen maar had geleid tot nog meer rare beeldvorming in de media. En maar wat graag worden ook nu weer grote algemene belangen in de belangenafweging verengd en geridiculiseerd tot het belang van alleen een paar salamanders. Het gaat in werkelijkheid steeds om het totale leefmilieu voor mens en natuur. Ook in Goirle. Uit mijn Huttoniatijd aldaar herinner ik me bijvoorbeeld nog wielewaal, nachtegaal, groene specht en allerlei bijzondere planten, allemaal bijdragend aan een zeer aangenaam, gevarieerd leefmilieu ook voor mensen. En hoe gaat het daar verder mee? Op de bouwtekeningen zag ik nota bene bebouwing langs de oevers van de grote plas. Maar op die overgang van land naar water, daar leeft en groeit nou juist van alles. Alleen al de namen van planten en dieren spreken boekdelen: oeverzwaluw, oeverloper, oeverpieper, oeverkruid, oeverzegge. Maar nee, de aandacht wordt volledig afgeleid met oeverloos gezwets over salamanders! Het moet afgelopen zijn. Oever en uit.

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

Eén reactie op “Salamanderitis”

  1. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    die kamsalamander blijkt gewoon moeilijk te photoshoppen