Geplaatst

Gewiste reacties en foute humor.

Pas op. Dit stukje bevat foute humor. Geïnspireerd door een aangekondigd item in het komende milieucafé had ik voor het afgelopen weekend al een stukje klaar over salamanders. Maar de nieuwe lente bracht op deze site nieuwe geluiden: spontane reacties met zelfs een dusdanige inhoud dat reacties nu niet meer automatisch geplaatst worden. Deels zijn ze ook allemaal alweer gewist. Zelfs een reactie van mij!!! Dat gaat toch écht te ver.

Het ging met name om de laatste stukjes van Marjo Frenk. Op haar stukje ‘Marktplaats’ kreeg ze maarliefst 47 reacties. Een record hier volgens mij. Marjo gefeliciteerd. En al liepen die reacties de spuigaten uit: er gebeurde wat. En dat op zich vond ik toch enorm de moeite waard en zelfs vermakelijk en komisch. In haar stukje over wapens en pensioenen kreeg Marjo zowaar een gedichtje! Het begon met: "Je vroeg pas om een schotel en kreeg van alles naar je kop". En het eindigde met zoiets als "het nieuwe thema nu, zal men daar bij blijven, of zal wellicht Monique onmiddellijk weer gaan schrijven?". Het gedichtje stond er nog maar net op of ik zag dat Marjo al een nieuwe reactie binnen had. Het zal toch niet waar wezen, dacht ik. En jawel hoor: Monique! Ik lag dubbel. Ze had al zo’n twintig keer gereageerd en kreeg nu toch een duidelijke hint, maar ze was niet te stuiten. "God allemachtig", zo reageerde een zekere Louis, "Monique, zo kan ie wel weer. Je bent nog erger dan Hans Smolders". Vervolgens stak een zekere Paula weer de draak met het niveau van de reacties: "Nog erger dan Hans Smolders? Dan heb je mij zeker nog nooit meegemaakt. Ik mep met één klap iemand een schotelbasisfractuur". Met die laatste opmerking refereerde ze aan wat ze eerder allemaal al met een schotel had gedaan behalve dan die schotel aan Marjo geven. Sociaal gezien stak ze ook met kop en schotel boven iedereen uit, zo liet ze weten!

Ik genoot met name van de rol die deze ‘agressieve en gewelddadige’ met schotels smijtende Paula speelde. En op Marjo’s weblog verdedigde ik haar dan ook met de inmiddels gewiste reactie:
Ik heb me werkelijk een ongeluk gelachen. Voor mijn gevoel werd door scherts en overdrijving prachtig de draak gestoken met het niveau van de discussie. Er werd een soort spiegel of schotel voorgehouden die liet zien waar je zo discussiërend uiteindelijk uit kunt komen. Ik heb er echt heel hard om moeten lachen. En dat wens ik toch sommige mensen hier ook toe.
Tja, een kennelijk fout gevoel voor humor. En met name die "Paula" kon blijkbaar ook absoluut niet door de beugel. Maar dan moeten we toch zeker ook mensen als Paul de Leeuw, Youp van ’t Hek of Hans Teeuwen onmiddellijk aan banden leggen, zou ik denken.

Waar zijn we bang voor? Onterechte kritiek leidt vanzelf weer tot bijval en adhesie, zo zag je. Ik zelf heb nota bene mijn al geplande stukje over salamanders laten zitten om de kritiek op Groen Links enigszins te corrigeren. En van totaal ongenuanceerd commentaar heeft een partij al helemaal niets te duchten. Ik ken zelfs een politicus die schoten ze dood. Wat een stemmen die man daarna haalde zeg!

Nog één slotopmerking: door gesleutel aan mijn computer kan ik de komende dagen reacties niet plaatsen. Dat vind ik toch jammer voor mensen die willen reageren. Wat mij betreft gaat dat dus toch weer automatisch.

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

5 reacties op “Gewiste reacties en foute humor.”

 1. marjo frenk avatar
  marjo frenk

  Leuk Henk, helemaal eens. IK plaats alles (tot nu toe)

 2. ue... avatar
  ue…

  ik wil toch nog graag dat stukje over die salamanders lezen

 3. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Waar zijn we bang voor? Nee ik ben zeker niet bang voor de openheid van directe reacties. Het geeft immers de burger eindelijk de kans direct te kunnen reageren. Ik denk dat sommige partijen daarvan zijn geschrokken. Tja het geluid uit de samenleving kreeg een zichtbare stem en niet de door de politiek zo vaak toebedeelde stem. Dat deze openheid dan ook weer teruggedraaid is door TilburgZ verbaast me niet. Die doen alles om hun politieke vriendjes te beschermen tegen de boze buitenwereld. Als de politieke bloggers nu ballen hadden gehad had deze site al vol gestaan van blogs met totale verontwaardiging dat er zo met reacties en meningen van burgers wordt omgegaan. Maar overal blijft het stil. Alleen deze blog en die van aldert wordt er na een hele dag eindelijk een vraagteken gezet.

  Het verbaast me keer op keer als TilburgZ dit doet dat die verbazing uit blijft. Het komt ze denk ik wel goed uit. Ook blijft het stil vanuit de zwarte blokkendoos. Een paar maanden geleden heb ik die aangeschreven dat ik het ronduit belachelijk vind dat politieke partijen zittende en niet zittende niet vanuit gemeentelijke wegen net zoals de wethouders een blog krijgen met een gastenboek. Geheel los van de keuren en streken van een buitenstaander die zich toevallig stadsportal noemt. Als enige antwoord heb ik nog gekregen dat er naar gekeken zou worden. Daarna werd het weer zoals altijd angstaanjagend stil.

  Terwijl het ander kan en anders moet!

 4. broer schoonmoeder m avatar
  broer schoonmoeder m

  eu…

  moet zijn
  de broer van de schoonmoeder van monique

 5. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  Hoi Henk, er is helemaal niets verwijderd, lees het artikeltje reacties, reacties en reacties even.

  Groeten,
  Tom