Geplaatst

Allemaal de schuld van Groen Links

Op haar recente stukje ‘Marktplaats’ kreeg Marjo Frenk maarliefst zeventien keer kritische reacties van een zekere Monique. Daarin kreeg Groen links er van langs, met name Marjo. Monique noemt de partij van Marjo zelfs "Groen Weg". Wie zich verdiept in Tilburgs stedelijke groenpraktijk kan zich de frustraties van Monique goed voorstellen. Ik heb hier zo ook al het nodige beschreven. Maar zat Groen Links daar steeds achter? De werkelijkheid is toch complexer, zoals onder andere blijkt uit de gang van zaken rond de bomeninventarisatie.

Toen in 1993 mijn boek ‘Utrecht bomenstad’ uitkwam, ging ik daarmee vol goede moed naar mijn geboortestad met het aanbod om ook daar het waardevolle groen te inventariseren en te beschrijven. Maar wat gebeurde in Tilburg? "Alle bomen zijn al geïnventariseerd", zo kregen raadsleden te horen. En om soortgelijke redenen hoefde ook wat betreft overige stadsnatuur niet op mijn aanbod te worden ingegaan. Het verhaal ging zelfs dat ik helemaal geen boek over de Utrechtse bomen had geschreven, maar het nota bene waagde om dat zelfs te beweren. Het boek kreeg ook in de lokale pers geen enkele aandacht. En dat was vooral jammer vanwege mijn voor Tilburg juist relevante informatie en toelichting daarbij. De gemeente Utrecht namelijk wees mij bij mijn inventarisatie bij voorbaat op een boom die ik niet mocht vergeten en in de hoogste categorie in moest delen. Het ging om de oudste boom van de stad: een boom waarvan men had gedacht dat hij het loodje zou leggen. Maar nee, van binnenuit had die boom – een linde – zich weer helemaal hersteld. Maar over deze boom, die er aanvankelijk nog veel slechter aan toe was dan de Tilburgse Lindeboom, hoorden we juist in Tilburg helemaal niets. Daar hoorden we alleen andere geluiden, resulterend ook in heel andere groenpraktijken. Allemaal de schuld van Groen Links?

Onder andere Groen Links stelt later dat voor een goede belangenafweging en goede planning van bouwprojecten de monumentale bomen in de stad toch beter geïnventariseerd moeten worden. De partij bepleit dan bij monde van Marjo Frenk met succes om Stichting Stadsbomen daarbij te betrekken. Maar Stichting Stadsbomen merkt dan hoe nog een heel andere macht bepaalt wat er rond groen in Tilburg wel en niet gebeurt. Die macht legde aan Stichting Stadsbomen bij haar inventarisatie meteen allerlei beperkingen en restricties op, zoals "alleen particuliere bomen", "geen grotere groencomplexen in zijn geheel", "geen magnolia’s" et cetera. Aanvankelijk mochten het ook niet meer dan driehonderd bomen zijn. Later waren meer bomen toegestaan, maar werden door de gemeente meer dan driehonderd bomen in tweede instantie weer van de lijst geschrapt en afgevoerd. Om door mij aangeleverde onderzoeksresultaten ook daadwerkelijk serieus erkend te krijgen zag Stichting Stadsbomen zich gedwongen om externe deskundigheid zelfs in te huren. Ja, de Stichting moest zelfs naar de rechter stappen. En daar verklaarde de gemeente nota bene voor de rechter dat met name Henk Kuiper toch echt niet als deskundige beschouwd kan worden. Integendeel, zijn werk moet door de gemeente allemaal worden gecorrigeerd en overgedaan.

Tja, er is toch in Tilburg een heel andere cultuur rond groen dan ik in andere steden meemaakte. Ik zal dat hier onder andere titels dan ‘de schuld van Groen Links’ tzt  nog eens verder uit de doeken doen. Maar vergeet niet om in die tijd te genieten van wat er in de stad toch allemaal nog wél groen wordt. Blijf lopend of rondfietsend door de stad genieten van het groen rechts en het groen links.

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

7 reacties op “Allemaal de schuld van Groen Links”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  Kijk eens aan Henk
  dat photoshopprogramma dat ik je ooit heb gegeven bewijst zijn diensten
  rechterdeel foto is een klassieke photoshopbewerking
  je hebt het aardig onder de knie

  (als ik goed kijk met de loep zie ik de pixellijn wel lopen)

  oh nee godverdomme het is de burgelijke nederlandse moraal die vindt dat alles rein moet zijn
  onkruid is van de duivel als je de antroposofen moet geloven
  en dat moet echt weg
  want wieden in je tuintje is wieden in je hoofd

 2. postbesteller avatar
  postbesteller

  Die foto is gemaakt in de Atelierstraat!

 3. hk avatar
  hk

  Dat klopt, er is niks aan 'gefotoshopped'.
  Maar wat niet meer klopt is de automatische plaatsing meteen van reacties.

 4. Sven avatar
  Sven

  Dat hebben/hadden wij ook al gemerkt. Zijn we weer terug in het pre-tijdperk met de politiek correcte politieke censuur plaatsingen?

 5. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Wat een verrommeling van het brabantse micro-landschap op die linkerphoto! Staat daar niet een paar keer dezelfde miniatuur-Lindeboom in gephoto-shopt?

 6. pierewietplantje avatar
  pierewietplantje

  Nee de Eeuwenoude Linde zie ik er niet tussen , maar wel vind ik het uitermate intressant hoeveel soorten begroeiing er op het linkergeddelte staan. Is dit het groen waar het college het over heeft?

 7. de huisdokter van Ti avatar
  de huisdokter van Ti

  @paul
  linkerphoto?
  het is allemaal een foto hoor
  maar je kunt wel een linker- en een rechterdeel onderscheiden
  het linkerdeel valt op je rechterdeel van je netvlies en het rechterdeel van de foto valt op het linkerdeel van het netvlies
  die kruisen elkaar dan in de huppeldepups chiasma opthalmicus en gaan dan linea recta naar het visuele deel van de hersenen, de laterale geniculaire lichaampjes

  maar alles wel goed met jouw corpus callosum?