Geplaatst

Leuk verhaal over Midi

Het was deze maand een journalistieke verademing om ook eens iets positiefs over het Midi Theater te schrijven. Joris Bengevoord, Arijan van Bavel en Linda van den Hout benaderden De Tilburgse Koerier met de vraag of wij een speciale ‘Midi-krant’ konden uitgeven.

Onderdeel van de deal was een leuk verhaal over het theater. Daartoe had ik ongeveer vier weken terug een gesprek met de drie initiatiefnemers. Door alle perikelen wordt de Midi-krant echter niet uitgegeven en heb ik het verhaal dus voor niks geschreven. En dus plaats ik het op de site van TilburgZ.

 

 

Initiatiefnemers Midi willen ondanks zakelijke tegenslagen vooral doorgaan

‘Midi moet ook dé plek voor de amateurkunst worden’

Het Midi Theater heeft inmiddels landelijke bekendheid verworven, maar niet op de manier zoals Arijan ‘Adje’ van Bavel, Joris Bengevoord en Linda van den Hout dat het liefste hadden gezien. Vooral de politieke commotie die de verbouwing van Midi heeft opgeleverd, kreeg veel aandacht van de media, meer dan de drie initiatiefnemers van het theater lief was. Maar intussen gaan de ontwikkelingen achter de gevel van het pand aan de Heuvelring gewoon door.

We spreken elkaar nog geen twee dagen nadat PvdA-wethouder Ton Horn (Cultuur, Financiën) bekendmaakte dat de zakelijke rol van Van Bavel, Bengevoord en Van den Hout binnenkort is uitgespeeld. Een flinke tegenslag voor de drie jonge ondernemers, al zien ze er bepaald niet verslagen uit. Integendeel, wellicht blijft er in de toekomst op het artistieke vlak bij Midi nog genoeg voor het trio te doen. Het gezelschap is in ieder geval niet van plan om binnenkort afscheid te nemen. Midi sluit haar ogen niet voor de realiteit, maar wil er ook graag op wijzen dat er de afgelopen maanden wel degelijk een en ander is bereikt. Van Bavel: "De pijler onderwijs draait nu goed. De eerste vier activiteiten in het theater zijn samen met leerlingen van het ROC tot stand gekomen. Die gasten zijn gewoon lekker bezig." Bengevoord: "De studenten worden weliswaar begeleid door professionals, maar uiteindelijk doen ze alles wel zelf." Van den Hout: "Zo ontvangen ze het publiek en werken ze mee aan de techniek. Er draaien 55 mbo-studenten van het ROC mee in onze organisatie." Bengevoord: "Het is geen droog klaslokaal. Ze kunnen hier alles uitproberen." Van Bavel: "Jongeren hebben vaak, in positieve zin, gekke ideeën, ze zijn nog fris en onbevangen. Ze krijgen een beperkt budget waar ze niet overheen mogen gaan. Een vliegtuigje dat honderdduizend flyers verspreidt, kan dus gewoon niet. Dat dwingt hen om creatief te zijn."

Onderwijsinstellingen

Met name Van den Hout heeft zich beziggehouden met de deelname van lokale onderwijsinstellingen als Fontys, het ROC en de Universiteit van Tilburg (UvT) in Midi. "Zo’n 80 procent van de ruimtes boven in het pand is gevuld. Alle culturele verenigingen van de UvT zijn hier gehuisvest, een toneelclub, een orkest, een theatersportvereniging, noem maar op. Ze komen naar Midi om te repeteren. En ze hebben hier een mooi podium om te laten zien wat ze kunnen." Van Bavel: "Midi moet ook dé plek voor de amateurkunst worden."

Maar er gaat nog veel meer gebeuren. Van den Hout: "We willen in samenwerking met Fontys een zogeheten Tilburgeringscursus opzetten. Daarin kunnen nieuwe stadsgenoten kennismaken met typisch Tilburgse optredens. Tijdens de kermis komt er misschien een expositie over dit onderwerp in het theater. We willen kinderen uit het basisonderwijs leuke culturele activiteiten aanbieden. En bij Midi zal de finale van een wedstrijd voor koren uit verschillende Tilburgse wijkcentra plaatsvinden." Bengevoord: "We kijken of er nog een debatreeks in Midi kan plaatsvinden, wellicht in samenwerking met Omroep Brabant. En we zijn momenteel in onderhandeling met TilburgZ over een talkshow. Het beeld was dat er alleen voorstellingen van Adje in het theater zouden zijn, maar zoals je hoort, is dat absoluut niet het geval."

Nieuwe technieken

Van Bavel klinkt enthousiast als hij vertelt over de toepassing van nieuwe technieken in Midi. "We willen vier schermen in de foyer ophangen. Mensen die een voorstelling hebben gezien, kunnen op hun mobieltje een recensie inspreken die niet alleen op die schermen, maar ook op internet te zien is. Ik denk dat dat jongeren erg aanspreekt. Dat zijn toch leuke gadgets; de artiest heeft er iets aan én het is leuk voor de bezoeker die al is geweest en voor de mensen die nog van plan zijn om te gaan."

Na 1 mei zal Midi, net als de andere theaters in Nederland, bekendmaken wat er in het nieuwe theaterseizoen is te doen. Van Bavel: "Een aantal cabaretiers heeft ons al laten weten blij te zijn met onze zaal, waar plaats is voor ongeveer vijfhonderd mensen. Als ze optreden in een grote zaal, dan bereiken ze de mensen op de balkons niet, beweren ze." Van den Hout: "Hier staan ze lekker dicht op de mensen en dat vinden ze fijn." Bengevoord: "Zelfs achter in de zaal heb je het gevoel dat je pal op de cabaretier zit."

Aan het einde van het gesprek wordt het onderwerp televisie nog even aangesneden, het struikelblok van Midi. Hoewel er nog nauwelijks programma’s zijn opgenomen, benadrukt Bengevoord dat dit geen gesloten boek is. "Zowel de landelijke als de regionale omroepen zullen Midi weten te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat dat een keer zal lukken."

Reacties

7 reacties op “Leuk verhaal over Midi”

 1. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Geachte heer van den Burg, Beste Aldert

  Dus ook u bent besodemietert door die malloot ?
  De Tilburgse koerier Loopt net als de Tilburgse gemeenschap dus ook schade op.

 2. Aldert avatar
  Aldert

  Hoi Harm, bedankt voor je reactie!
  Besodemieterd is in dit geval een groot woord, maar ik geef wel eerlijk toe dat ik enigszins teleurgesteld was dat ik voor niks tijd en energie in bovenstaand artikel had gestoken. Maar goed, Arijan, Joris en Linda hadden het natuurlijk ook liever heel anders gezien. Met een mooie Midi-krant, een spectaculaire opening enzovoorts. Het is voor de mensen die er bij betrokken zijn (medewerkers van het theater), erger dan voor ons: zij zijn hun baan kwijtgeraakt. De Koerier lijdt geen financi

 3. avatar
  Anoniem

  Je moet zelf een beetje een Adje zijn om door Adje beduvelt te worre!

 4. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @ Aldert

  Gelukkig dus geen echte schade opgelopen
  Bedankt voor het compliment m.b.t. mijn reactie”s
  Andere lezers op deze site zijn het denk ik niet met je eens !!

  @

  Je moet zelf een beetje een Adje zijn om door Adje beduvelt te worre!

  Helemaal mee eens, kan iemand deze boodschap overbrengen aan B & W ?

 5. avatar
  Ko de Laat – Internet

  Verdorie Harm, ge zijt veuls te snel.
  Heb menne woage volgedauwd veur die mert in de Hasseltstroat.
  Kom de gij oan mej die opmerking over B&W, wou d

 6. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Hallo Aldert,
  Vraag blijft dus wie deze aan alle kanten lekkende ruim gekleurde ballon zwevend heeft weten te houden terwijl het gewicht onderaan het touwtje steeds zwaarder werd? Het onderwijsverhaal zoals hierboven weergegeven klinkt best tof en zelfs werkbaar. Ook baaie kostenbesparend voor de exploitatie van het theatergedeelte en horecagedeelte in Tilburg met zijn diversiteit aan opleiding. Maar helaas was de cash cow al verkocht toen de bouw nog bezig was. In twaalf ambachten en dertien ongelukken steek je toch iets op. De horeca-verpachting is dus werkelijk ongeveer 80% te goeiekoop. Daar zit de eventuele cash cow en die is verkwanseld voor een scheet en zelfs ginne knikkert. Die staat te herkauwen aan de Bredaseweg. Daar willens en wetens naartoe gebracht door de gemeente Tilburg om daar vette/winstgevende kaaskoppenroom te produceren naast de schriele maar snel opknappende Tilburgse halalTruitje 2.
  Benieuwd hoe de diverse cashcow’s gaan loeien volgende week dinsdag bij de opeenvolgende persdingese.
  Groetjes,
  Theo
  Groetjes Theo

 7. julesluijten avatar
  julesluijten

  Na het lezen van dit artikel en van het artikel vandaag in het BD waarin staat dat het College wederom 180.000 euro nodig heeft om Midi draaiende te houden, ben ik echt heel erg boos. Nu wordt er door ene Linda van den Hout gesuggereerd dat Midi ook de plek moet zijn voor amateurkunst! Ga toch weg: daarvoor had ook de Nwe Vorst (ook behoorlijk ingrijpend verbouwd) benut kunnen worden. Ook daar had het ROC kunnen oefenen met vanalles wat ze op school niet kunnen! Of in de studiozaal van de schouwburg, die ook niet altijd volgeboekt is, of al die andere zalen die niet elke dag volle bak hebben (La Vida, Zaal 16, Ruimte X).

  De Midi was van oorsprong niet bedoeld als dependance van het ROC!!! Wat een schandalige zaak om nu de nadruk maar op onderwijs te blijven leggen en die nadruk zelfs steeds meer te vergroten! Als burger verlies ik compleet het vertrouwen in de politiek! Ik twijfel eraan of ik uberhaupt nog wel ga stemmen: ik weiger mijn stem uit te brengen aan incompetente personen die dit debacle teweeg hebben gebracht!!!