Geplaatst

De Koerier en de verkiezingen

Voor een journalist is het een uitdaging om gemeenteraadsverkiezingen en de daaraan voorafgaande campagne van nabij mee te maken. Het is voor mij de eerste keer dat ik hier verslag van doe sinds ik bij De Tilburgse Koerier werk.Hoe moet je als huis-aan-huisblad dat één keer per week verschijnt, aandacht besteden aan de gemeenteraadsverkiezingen, die op 7 maart aanstaande plaatsvinden? Al vrij snel nadat ik in maart vorig jaar bij De Tilburgse Koerier in dienst was getreden, begon ik hierover na te denken. Ik besloot om in de periode voor de verkiezingen elke week een artikel over één wethouder te plaatsen. Van elke gemeenteraadsfractie mag één lid in 150 woorden vertellen wat de bestuurder de afgelopen vier jaar goed heeft gedaan en waar hij of zij heeft gefaald. Ook mag de raad zich uitspreken over de vraag of de wethouder mag terugkeren in een nieuw college. Vervolgens krijgt de bestuurder de gelegenheid om op de kritiek te reageren. Daarvoor heeft hij 200 woorden tot zijn beschikking.
Tilburg telt zes wethouders en zodoende kwam ik op donderdag 26 januari als startdatum voor de reeks. Dit schreef ik in een e-mail aan alle raadsleden. Hun reacties op mijn idee waren overwegend positief, uiteraard met name bij de oppositie. De VVD vormde hierop een uitzondering. Afgelopen week liet Geert Naaijkens mij weten dat sommige fractieleden van zijn partij de artikelenserie bestempelde als ‘goedkope journalistiek’. Wat er nu precies zo goedkoop aan is? Joost (Möller?) mag het weten. En zo ging ik aan de slag met het verzamelen van de binnengekomen teksten.
Afgelopen week brak er heel even paniek uit op de redactie van de krant. Een collega van de opmaakredactie zei in een helder moment dat de carnavalskrant (de editie van De Tilburgse Koerier met heel veel carnavalsnieuws) verschijnt op 23 februari. Dit is de dag waarop Gon Mevis (Sociale Zaken en Minderheden) aan bod zou komen. En dat zou betekenen dat het artikel over de enige vertegenwoordiger van GroenLinks in het college ergens achter in de krant zou worden weggemoffeld. Dat zou zonde zijn. Daarom hebben we besloten om de serie een week naar voren te halen. Zodoende kunnen de lezers van De Tilburgse Koerier al op 19 januari lezen wat verschillende gemeenteraadsleden van CDA-wethouder Els Aarts (Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Vervoer, Zorg) vinden.
Elders op deze site laat SP-lijsttrekker Johan van den Hout weten dat 150 woorden te kort is om uit te leggen wat hij van een wethouder vindt. Ik snap deze kritiek wel. Maar er zijn inmiddels tien fracties in de raad. Als die allemaal tekst inleveren en een wethouder komt met 200 woorden, dan zit je al gauw aan 3 A4’tjes. En in verkiezingstijd wil ik ook aan andere zaken aandacht besteden.
Misschien ben ik idealistisch, maar ik hoop met heel mijn hart dat mede door de artikelenserie over de wethouders de gemeenteraadsverkiezingen gaan leven bij de Tilburgse bevolking. Zeker, zowel politici als burgers hebben een taak om de kloof tussen hen tweeën te dichten. Maar als journalist voel ik me medeplichtig als het opkomstpercentage op 7 maart voor de zoveelste keer tegenvalt. Tilburgers staan normaal gesproken toch al niet te trappelen om de gang naar de stembus te maken.

Reacties

4 reacties op “De Koerier en de verkiezingen”

  1. Richard avatar
    Richard

    Waarom alleen de 10 zittende partijen? Er zij ook een paar nieuwe deelnemers. Zker onbelangrijk?

  2. Aldert van der Burg avatar
    Aldert van der Burg

    Richard, het gaat in de artikelenserie niet om politieke standpunten over allerlei onderwerpen van de verschillende partijen, waarmee ze zich kunnen profileren. In dat geval zou ik inderdaad alle partijen die op 7 maart meedoen, aan het woord moeten laten. En dat zal er ongetwijfeld nog wel van komen.
    Het functioneren van wethouders kan het beste worden beoordeeld door de huidige fracties, die onder meer een controlerende functie hebben. Kandidaten van nieuwe partijen zitten er niet zo dicht bovenop als de huidige raadsleden.

  3. Frits uit tilburg avatar
    Frits uit tilburg

    Ik hoop dat de koerier wel zo eerlijk is de 2 echt nieuwe partijen ook aandacht te geven. Ik krijg nu het idee dat de koerier een speelbal is geworden van de huidige zittende elite regenten.

  4. Ruud avatar
    Ruud

    Het blijft voor mij vreemd, dat er op de voorpagina van De Koerier een artikel verschijnt over LST, waarin uitgebreid verteld wordt wie er allemaal op de lijst staan. Over andere partijen heb ik een dergelijk artikel nog niet gezien in De Koerier. Is De Koerier een spreekbuis geworden van LST? De Koerier lijkt mij zo een weinig objectieve houding aan te nemen. Daarnaast vertelt Smolders in dit artikel, dat hij spreekt namens de gewone burger een stem. Smolders spreekt echter zeker niet namens deze burger.

    Het is echter wel van belang, dat ook aandacht besteed wordt aan politieke partijen die nog geen zitting hebben in de Gemeenteraad. Laat alle politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen vertellen wat ze voor plannen hebben.