Geplaatst

Vereerd door seksueel misbruik

Olifantendoders is een aardig televisieprogramma uit het aanbod van Omroep Brabant, dat voor de rest behoorlijk treurig is. Maar de uitzending van afgelopen week leverde een behoorlijke misser op.

Taboes en vooroordelen, daar draait het om bij Olifantendoders. De twee presentatoren, Leon van der Zanden en Merlijn Passier, schuwen geen enkel controversieel onderwerp. Afgelopen week ging het over pedofilie. Daarvoor gingen Van der Zanden en Passier langs bij een deskundige. De eerste vraag (‘Wat is pedofilie?’) werkte nog op de lachspieren, maar daarna verliep het gesprek minder grappig. De deskundige constateerde dat seksueel misbruikte jongens minder naar buiten treden dan de meisjes die dit is overkomen. ‘Maar jongens van veertien, vijftien jaar zijn sneller geneigd zich vereerd te voelen als ze met een volwassen vrouw naar bed gaan.’ Ik keek naar het scherm alsof ik water zag branden. Had ik dat goed gehoord? Was dit nou een deskundige? Kritiekloos hoorden Van der Zanden en Passier haar verhaal aan en ze knikten na deze opmerking braaf met hun hoofd.

Kennelijk is dit het beeld dat de samenleving van mannen heeft: daders van seksueel misbruik zijn per definitie mannen en als het dan toch vrouwen zijn die zich aan een man of jongen vergrijpen, nu ja, dan zal deze er best wel plezier aan beleven. Want het blijft een man. Jammer dat Van der Zanden en Passier hier niet doorheen hebben geprikt. Een gemiste kans.

Reacties

Eén reactie op “Vereerd door seksueel misbruik”

 1. Olifantendoder avatar
  Olifantendoder

  Beste Aldert,

  Jammer dat onze uitzending op je lachspieren heeft gewerkt. Typisch dat je de eerste vraag zo lachwekkend vond. Er zijn immers volksstammen die niet precies de definitie van 'pedofilie' kennen (getuige ook het echtpaar dat we op straat vroegen naar pedofilie). En televisie maak je niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen. Daarom dus zo'n openingsvraag.

  Wat betreft de deskundige: ja, dit was een zeer deskundige dame. Eerlijk gezegd ben ik meer benieuwd naar het hoe en waarom van jouw verbazing. Ik kan vanalles verzinnen, maar nuance ontbreekt altijd…ook (of juist) bij televisie.

  Hoe dan ook dank voor de kritiek!

  Grote groet,

  Merlijn