Geplaatst

Wakker blijven in de raad

Vol verwachting klopte mijn hart. Nee, niet vanwege de komst van Sint-Nicolaas. Er stond iets veel interessanters op de rol. Afgelopen maandag en dinsdag behandelde de gemeenteraad van Tilburg namelijk de begroting voor volgend jaar. Voor het eerst mocht ik er als redacteur van De Tilburgse Koerier bij zijn, maar de debatten konden mij slechts bij vlagen boeien. Toch gloort er hoop aan de horizon.Inhoudelijk wil ik op deze plek niet te veel kwijt over de begrotingsbehandeling. Belangstellenden hebben de afgelopen dagen hierover in andere media al genoeg kunnen lezen.

Wie maandag en dinsdag alles wilde volgen, moest beschikken over goed zitvlees. Op beide dagen werd er vergaderd tot middernacht. Maandag begon de raad om 17.00 uur en op dinsdag zelfs om 14.00 uur. Daar moet ik wel bij aantekenen dat ik het afscheid van René van Diessen, dinsdag tegen middernacht, meereken. De VVD’er verliet na 23 jaar de Tilburgse gemeenteraad om gedeputeerde in Gelderland te worden. Pas halverwege de afscheidsceremonie viel het mij op dat de twee fractieleden van de Tilburgse Volkspartij, Frans Puls en Loes Dielissen, de zaal hadden verlaten. Kennelijk hadden ze geen zin om Van Diessen te feliciteren. Uitermate onbeschoft. Dat de twee ruim anderhalf jaar uit de VVD zijn gezet, zit kennelijk nog erg diep. Dat is begrijpelijk, maar om je dan op zo’n moment te laten kennen, is wel heel erg triest.

Over Loes Dielissen gesproken: dat is me er wel eentje, zeg. Maandag voerde ze aan het einde van het debat even het woord als vervanger van fractievoorzitter Puls. Ze ging meteen flink in de fout door in de tweede termijn vragen te stellen aan burgemeester en wethouders, terwijl het juist de bedoeling was dat ze op dat moment haar mening zou geven over de bijdrage van de andere raadsfracties en het college. Driek van Griensven wees haar daarop, maar kreeg een grote mond terug. De PvdA-fractievoorzitter is bepaald geen watje en ging daar zo flink overheen dat Dielissen zich kennelijk genoodzaakt voelde om te gillen: ‘En ik kan harder schreeuwen dan u, meneer Van Griensven!’.

Als Hans Smolders na de verkiezingen in maart in de gemeenteraad terechtkomt, kan het helemaal leuk worden. Die roept ook maar van alles en dat doet hij vooral met grote woorden. Of de kwaliteit van de lokale politiek ermee is gebaat, is zeer de vraag. Maar eerlijk is eerlijk: wie na de verkiezingen de vergaderingen van de Tilburgse gemeenteraad bezoekt, blijft wakker. Dat staat eigenlijk nu al vast.