Geplaatst

Alleen voor vast personeel

Goede vriend Elvis en ik willen graag een bepaalde gastvrijheid naar elkaar toe uitstralen. "Doe maar alsof je in Tilburg bent!", zeggen we daarom wel eens tegen elkaar. Dat doen we dan op gekscherende toon. Het beeld is dat Brabanders, dus ook Tilburgers, zo gastvrij zijn, maar de realiteit is vaak anders. Het wordt hoog tijd dat iemand eens met deze mythe afrekent.

Aangezien ik slechts voor 27 uur per week bij de Koerier in dienst ben, werk ik via een uitzendbureau ook wel ’s bij een ander bedrijf. Afgelopen woensdag was dat weer het geval. Om 10.00 uur liep ik met mijn collega’s van die dag naar boven voor een kwartier pauze in de kantine. Daar stond een doos met gebakjes op het aanrecht. Tot mijn verbijstering lag er een briefje bij met daarop de tekst Alleen voor vast personeel. Wat doe je op zo’n moment als uitzendkracht? Heel provocerend tóch een gebakje pakken? Stampij maken? Of toch maar hoofdschuddend je mond houden? Ik koos voor het laatste.

Het gaat mij niet om dat gebakje, want dat kan ik zelf ook wel kopen, maar ik vind deze manier van doen werkelijk geen stijl. Dat je er als uitzendkracht wat minder bij hoort, daar kan ik mee leven, maar dat dat op zo’n manier duidelijk wordt gemaakt, vind ik zeer onfatsoenlijk. Óf iedereen krijgt gebak, óf niemand. Niet de een wel en de ander niet.

Extra gênant was het dat buitenlandse uitzendkrachten die het Nederlands onvoldoende beheersen en dus dat bezopen briefje niet konden lezen, wel gewoon gebak pakten. Ik weet niet in hoeverre ze hierop zijn aangesproken. Ik hoop eerlijk gezegd dat dat niet is gebeurd, want je schaamt je toch dood. En wij maar klagen dat het niet lukt met die integratie. Gek hè, als je zo met mensen omspringt? Wat voor beeld van ons land zullen mensen hebben die van heinde en verre komen om hier te werken en dit soort dingen meemaken?

Een dag later vertelde ik aan familieleden in de Randstad (bepaald geen regio die bekendstaat om gastvrijheid) wat ik had meegemaakt. Ze wisten niet wat ze hoorden. ‘Gastvrij Brabant, m’n reet…’, schreef ik eerder al op deze plek. Helaas werd die mening afgelopen woensdag weer bevestigd.

Reacties

16 reacties op “Alleen voor vast personeel”

 1. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte heer Van der Burg, ga toch lekker terug naar de Randstad en de mensen daar vervelen met uw zure stukjes als het u hier niet bevalt.
  Met vriendelijke groet, Louis Kouwenhoven

 2. T.ilburg avatar
  T.ilburg

  Beste Aldert,
  generalidingesen is een lilluk ding. Moete heel voorzichtig mee zijn. Beter nie doen dus. Wie zegt bijvoorbeeld dat den schrijvert van het jeukbriefke (red. want daar ben ik het dus wel mee eens)niet eigenlijk ene over de grote riolen geklommen randstatter was. Dah zou zomaar kunnen. Die wonen er heel veul (red. misschien wel teveul)in ons gastvrije Brabant. Wah niet wegneemt datter ok kneuterige Brabo's zijn. (red dan zit er vaak aan moederskant wel ergens ene Ollander) Natuurlijk wel. Als je eens bij ons op den redactie wilt komen is er voor jou ok ene negerzoen en een bakske. Want ene Brabander is dus echt wel gastvrij en dah is geen mietje.
  groeten Theo

 3. Hennie van der Poel avatar
  Hennie van der Poel

  Bij Vreeman op de koffie, en geen gebak.
  Ook 1 van boven de rivieren en ik denk dat Theo Ilburg misschien wel gelijk heeft.
  Of misschien was je de enige uitzendkracht in dat bedrijf en ging het niet om de uitzendkracht maar om op een nette manier te zeggen dat jij nikx krijgt.

 4. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Beste Hennie, bedankt voor je reactie (Theo natuurlijk ook). Zoals ik al in mijn column schreef, was ik niet de enige uitzendkracht; er waren ook buitenlandse uitzendkrachten.

  Ik kon het niet nalaten om een mail over deze zaak naar het bedrijf te sturen. De reactie van de secretaresse was als volgt:
  'Het gebak van afgelopen woensdag was een traktatie van een leverancier.
  Deze leverancier weet dat wij met 35 vast personeel werken en heeft niet ge

 5. avatar
  Ko de Laat – Internet

  Beste Aldert, Dan kun je beter bij appie happie komen werken in het distributiecentrum. Daar weten ze uitzendkrachten zeer te waarderen en wordt er geen onderscheid gemaakt, zelfs niet bij de kerstpakketten.

 6. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Wat is het toch lekker om eindelijk een eigen eenmanszaakje te hebben: sigaren uit eigen doos te over! (no "that man, mr. Clinton"-type-cigars)

 7. Hennie van der Poel avatar
  Hennie van der Poel

  Beste Aldert,

  Als dit alles de waarheid is en ik zou ene leverancier als die hebben zou ik hem meteen buitengooien.
  Wel flauw dat je het bedrijf niet noemt. Als je A zegt moet je ook B zeggen.
  Schandalig en dat voor een leverancier.
  Maar had wel begrip op kunnen brengen als alleen jij niets had gehad 😉

 8. T.ilburg avatar
  T.ilburg

  Generalidingese is dus echt, not done .
  Trusten,
  Theo.

 9. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Theo, je hebt gelijk, generaliseren is 'not done'. Dat was ook het uitgangspunt bij het schrijven van dit stukje: dat jij gastvrij bent, geloof ik graag, maar dat wil nog niet zeggen dat alle Brabanders zo zijn.
  En het zou kunnen dat iemand uit de Randstad dat briefje heeft neergelegd, maar het zou wel verrektes toevallig zijn als dat zonder medeweten van de Brabantse anderen plaatsvindt.

 10. Sven avatar
  Sven

  Is het niet ook aan het bedrijf om te zorgen in dit geval dat er ook gebak is voor de uitzendkrachten? Die doen echt niet minder belangrijk werk.

 11. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Ja Sven, dat was ook de reactie van mijn Maassluise maat Elvis toen-ie mijn column las. Ik vind dat je wel een punt hebt.

 12. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  betaald slecht, Aldert, die Koerier

  maar bij wisselend volume van uitzendpersoneel, zou ik ook zo'n briefje er bij leggen, daar kun je geen rekening mee houden, de ene dag 1 de andere dag 10

  wij brabanders hebben al genoeg misbruik gemaakt van elkaars gastvrijheid, de zoete inval, altijd achterom komen, etc.
  en die noorderlingen hebben een loopje er mee meegenomen

  het is wel goed dat brabantse gastvrijheid toch is ge

 13. Sven avatar
  Sven

  Maar Jacques
  Het bedrijf weet echt wel hoeveel personen die dag er werken voor hun.

  Als er dan gebak is aangeboden kunnen ze die weigeren (maar dat zie je echt niet gebeuren) of omdat ze alle werkende op HUN werkvloer evenveel waarderen gewoon 1 of 10 gebakjes bij de bakker op de hoek erbij halen.

  Dat is gewoon fatsoen!

 14. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  @sven
  ik denk dat het woord fatsoen hier niet op z'n plaats is

  volgens mij is zo'n gebruik echt alleen voor de intimi bedoeld

  werknemers kunnen het ook onder ons houden

 15. T.ilburg avatar
  T.ilburg

  Oeps, aan jouw Aldert. welk fatsoen scoort. den aanvullende baas of de nitwittende baas?
  Groeten,
  Theo.

 16. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Inmiddels heb ik ook van het uitzendbureau keurig een antwoord ontvangen:

  Hoi Aldert,

  Even een reactie op jouw mail. Ik kan me voorstellen dat het gevoelsmatig vervelend overkomt dat er een dergelijk briefje bij een doos gebak ligt. Echter vanuit het oogpunt van de vaste medewerkers van *** gezien: op hoogtepunten kunnen daar 40-50 uitzendkrachten werkzaam zijn. Het onderscheid wordt dan gemaakt omdat dit waarschijnlijk de gemakkelijkste (en goedkoopste) optie is. Als iemand alleen vaste medewerkers trakteert, heeft ie het minste kans om iemand over te slaan
  Uitzendkrachten die er bijna dagelijks werken (die zijn er ook) zijn ook niet getrakteerd.

  Ik hoop dat je je een beetje kunt vinden in het bovenstaande.

  Groeten Nicole

  Ik heb meteen gereageerd:

  Hoi Nicole,

  Bedankt voor je antwoord. Ik had inmiddels ook van *** netjes een reactie gekregen. Neemt niet weg dat ik bij mijn standpunt blijf: