Geplaatst

Van den Tillaart roert zich

Marlies Scheepens en Maarten van den Tillaart. Het verschil tussen die twee is ongeveer even groot als tussen Andries Knevel en Robert Jensen. Scheepens was tot de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart fractievoorzitter van het CDA, Van den Tillaart is het nu. Afgelopen donderdag zocht ik hem op.

Fervente supporters van de coalitie van PvdA, CDA en GroenLinks hebben afgelopen donderdag wellicht met gefronste wenkbrauwen naar pagina 3 van De Tilburgse Koerier gekeken. Daar stond namelijk een uitgebreid interview met Hans Smolders. Alsof-ie nog niet genoeg aandacht krijgt. Met name GroenLinks-wethouder Gon Mevis heeft zich wel eens publiekelijk druk gemaakt over al die aandacht die de media aan de voormalige chauffeur van Pim Fortuyn geven. Gelukkig bepaalt Mevis niet waar journalisten wel of niet over schrijven. Het leek mij aardig om precies vier jaar na de moord op Fortuyn met Smolders om tafel te zitten. Verder was ik benieuwd naar zijn ervaringen in de eerste twee maanden van zijn raadslidmaatschap.

Maar eerlijk is eerlijk: als je iemand van de oppositie zo uitgebreid zijn verhaal in de krant laat vertellen, moet je ook iemand van de coalitie deze gelegenheid geven. Daartoe koos ik Van den Tillaart uit, want hij is nieuw als fractievoorzitter. En Driek van Griensven (PvdA) en Marjo Frenk (GroenLinks) zijn dat niet. Het mes snijdt aan twee kanten, want Van den Tillaart is relatief onbekend in Tilburg, al kreeg hij bij de laatste verkiezingen wel twee keer zo veel voorkeurstemmen als zijn voorganger, Marlies Scheepens. Toch kon hij best nog wat publiciteit gebruiken om wat meer bekendheid te krijgen.

Interessant om waar te nemen is dat de stijl van Van den Tillaart totaal anders is dan die van Scheepens. Die laatste kon volgens Van den Tillaart binnen de eigen gelederen best fel van leer trekken, ook tegen de CDA-wethouders, maar in haar externe contacten, bijvoorbeeld tijdens gemeenteraadsvergaderingen, was zij gericht op harmonie. Ze had een hekel aan felle debatten. Ik kan me herinneren dat SP-fractievoorzitter Johan van den Hout een keer tijdens een gemeenteraadsvergadering het woord masturbatienota liet vallen. Je had het gezicht van Scheepens moeten zien… Bij Van den Tillaart is het andersom: die streeft binnen zijn partij naar harmonie en maakt in de raad van zijn hart geen moordkuil. “Jezus Christus!”, mopperde hij pas tijdens een vergadering nadat hij een tijdje naar Van den Hout had zitten luisteren. En dat voor een CDA’er! “Je kunt merken dat Marlies weg is”, reageerde iemand spontaan.

Over de SP en Van den Hout gesproken: daar laat Van den Tillaart geen spaan van heel in het interview, dat aanstaande donderdag in de Koerier verschijnt. “Die partij is pas tevreden als iedereen even arm is.” En dat is nog maar één uithaal. SP, LST en VVD schoppen momenteel flink herrie in de raad, maar Van den Tillaart kan er ook wat van.

Voor het hele interview moet u uiteraard nog even geduld hebben. Vier dagen om precies te zijn. Online is het dan te lezen via www.tilburgsekoerier.nl.

 

Reacties

2 reacties op “Van den Tillaart roert zich”

 1. C.Stadhouders Loon o avatar
  C.Stadhouders Loon o

  Ik las in de Koerier het stukje van Maarten van den Tillaart met de titel:"De SP is pas tevreden als we allemaal arm zijn".

  Dank zij het CDA word ik arm. Ik heb als aanvulling op mijn IAOW uitkering een lijfrente die door de IAOW terecht als vermogen wordt gezien maar voor de IB meetels als inkomen.
  Je moet er maar op komen. Het CDA dus wel.
  Dat kost me exact 6 % netto inkomen met vorig jaar.Dat moet hij als senior accountmanager van de RABO bank drommels goed weten.
  Dat is probleem 1.
  Probleem 2 is dat Premier Balkenende die de normen en waarden zo hoog in het vaandel heeft staan beloofd heeft dat iedereen er in 2006 op vooruit zou gaan. Het zoet komt na het zuur. Enkele individuele gevallen daargelaten.
  Ik ben kennelijk een individueel geval. Mijnheer van Tillaart weet wel beter.
  Het CDA houdt zich niet aan beloften, is onbetrouwbaar en maakt de mensen arm.
  Ik hen de laatste 2e kamer verkiezingen echt voor de laatste keer op het CDA gestemd.
  Ook al kan hij dat niet begrijpen.

  Probleem

 2. Maurits avatar
  Maurits

  Een goede zaak dat je na de oppositie ook een college regent aan het word laat. echter 1 groep wordt stelselmatig vergeten en genegeerd. Enige profilering via de media of aandacht voor onderwerpen van die kleine groep, zelfs als ze weldegerlijk het tilburgse beleid treffen. Zal je daarom NOOIT in de dagbladen zien.

  Als voorbeeld er staat in een locaal krantje wel dat Marjo frenken (Gl) blogt op tilburgz. Maar wanbeleid aangaande bijv burgerinitiatieven. Nee daar krijg je als niet verkozen oppositie niets van in de krant. Niet eens een bericht terug van daarom en daarom zullen we het niet plaatsen.

  Laat ook de niet verkozen oppositie aan het woord!

  Deze volgen ook de politiek, ontwikkelen ook plannen en initiatieven. van twee partijen weet ik dat zeker.

  Tilburgers belang (TBB) http://www.tilburgerbelang.nl/

  Neerlands Welzijn (N.W ) http://neerlandswelzijn.punt.nl http://www.neerlandswelzijn.tk http://www.tilburgz.nl/webl/
  daar ook eens aandacht aan!